De ce nu putem dormi noaptea? Cauzele insomniilor și tratamentele naturiste
Insomnia se definește ca fiind dificultatea de a adormi sau de a rămâne adormit, chiar dacă ai oportunitatea de a face acest lucru. Persoanele cu insomnie pot fi nemulțumite de somnul lor și pot prezenta simptome precum oboseala, scăderea nivelului de energie, dificultăți de concentrare, dispoziție schimbată și scăderea performanței la locul de muncă sau la școală.
Cauzele insomniilor variază și pot fi împărțite în cauze primare și secundare. Insomnia primară se referă la cazurile în care tulburările de somn nu sunt asociate cu alte probleme de sănătate. Insomnia secundară, pe de altă parte, este cauzată de probleme medicale (de exemplu, astmul, depresia, artrita, cancerul, refluxul acid), medicamente, băuturi care conțin cafeină și alte substanțe.
Factori precum stresul, schimbările de mediu, programele neregulate de somn sau alimentație, mesele copioase înainte de culcare și expunerea la ecrane luminoase înainte de somn pot contribui, de asemenea, la insomnie.
Simptomele asociate cu insomnia
Insomnia poate varia în funcție de durată și frecvență. Acută sau de scurtă durată, insomniile pot dura de la o noapte până la câteva săptămâni, în timp ce insomnia cronică este definită ca având probleme de somn cel puțin trei nopți pe săptămână, timp de trei luni sau mai mult.
Simptomele pot include:
- Dificultatea de a adormi
- Trezirea frecventă pe parcursul nopții
- Trezirea prea devreme dimineața
- Senzația de oboseală chiar și după o noapte de “somn”
- Iritabilitate, depresie sau anxietate
Citește și: Faringita, o privire detaliată asupra inflamației gâtului
Tratamente pentru insomnie
- Tehnici de relaxare. Practicarea tehnicilor de relaxare precum meditația, respirația profundă și relaxarea musculară progresivă pot ajuta la reducerea anxietății și la promovarea unui somn mai bun.
- Rutina de somn. Menținerea unui program de somn regulat, chiar și în weekend, poate regla ceasul biologic al corpului tău și poate ajuta la îmbunătățirea somnului.
- Îmbunătățirea mediului de somn. Dormitorul tău ar trebui să fie o oază de confort și relaxare. Ajustează nivelul de lumină, zgomot și temperatură pentru a crea un mediu propice somnului.
- Plante și suplimente. Există o serie de plante care pot ajuta în lupta cu insomnia. Cele mai populare sunt valeriana, passiflora, dar și magneziul.
- Alimentație echilibrată. Consumul de alimente bogate în triptofan, un aminoacid care se transformă în serotonina, un neurotransmițător care promovează somnul, poate fi de ajutor. Alimentele bogate în triptofan includ curcanul, nucile și semințele, ouăle, laptele, bananele și peștele.
Precauții și sfaturi
Deși multe tratamente naturiste sunt considerate sigure, este întotdeauna o idee bună să discuți cu un medic înainte de a încerca orice tratament nou, mai ales dacă ai o afecțiune medicală sau iei medicamente. Unele remedii pot interacționa cu medicamentele sau pot agrava anumite condiții medicale.
Insomnia este o afecțiune cu care se confruntă numeroase persoane în lumea modernă. Înțelegerea cauzelor și identificarea unor tratamente naturiste pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și, prin urmare, la îmbunătățirea sănătății generale și a calității vieții. Este esențial să ne amintim că, înainte de a începe orice tratament, fie el și natural, este întotdeauna recomandat să discutăm cu un specialist în domeniul sănătății.
Surse:
- Insomnia, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/symptoms-causes/syc-20355167
- What is insomnia? Everything you need to know, https://www.medicalnewstoday.com/articles/9155
- Insomnia, https://www.webmd.com/sleep-disorders/insomnia-symptoms-and-causes
- Insomnia, https://www.sleepfoundation.org/insomnia
- 10 Natural Ways to Sleep Better, https://www.healthline.com/health/natural-sleeping-remedies
- 9 Best Natural Sleep Aids, https://www.verywellhealth.com/natural-ways-to-help-you-sleep-88230