Norovirusul: simptome şi tratamente eficiente

Norovirusul: simptome și tratamente eficiente

Norovirusul este un virus foarte contagios, care cauzează gastroenterită. Aceasta o afecțiune a stomacului și intestinului, ce se manifestă prin: greață, vărsături, diaree și dureri abdominale. Este unul dintre cele mai frecvente virusuri care cauzează boala de stomac și este responsabil pentru aproximativ 50% din cazurile de gastroenterită.

Norovirusul se poate răspândi prin contact direct cu persoane infectate, prin contact indirect cu obiecte sau suprafețe contaminate, sau prin consumul de alimente sau apă contaminate. Persoanele infectate pot răspândi virusul prin vărsături și diaree, prin expunerea la materiile fecale și prin contactul cu mâinile contaminate.

Simptomele infecției cu norovirus apar în mod obișnuit în 12-48 de ore de la expunerea la virus și pot dura de la 1 la 3 zile. Persoanele infectate pot prezenta simptome ca: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale, dureri de cap, febră și frisoane. Pentru a preveni răspândirea norovirusului, este important să se respecte regulile de igienă. Printre acestea se număra: spălarea frecventă a mâinilor cu săpun și apă caldă, curățarea regulată a suprafețelor și obiectelor din jurul casei și evitarea contactului direct cu persoanele infectate.

În cazul în care sunteți suspect de infecție cu norovirus, este important să vă odihniți și să consumați multe lichide, pentru a preveni deshidratarea. Persoanele cu simptome severe sau care au probleme de sănătate preexistente, trebuie să consulte un medic pentru a primi îngrijire adecvată. Totodată, este important să evitați contactul cu persoanele din categoriile de risc, cum ar fi copiii mici, persoanele vârstnice și persoanele cu probleme de sănătate preexistente.

În general, infecția cu norovirus este o afecțiune ușoară. Aceasta se vindecă de la sine în câteva zile, cu tratament simptomatic. Persoanele care au sistemul imunitar slăbit, copiii și vârstnicii, pot avea complicații severe.

În cazul infecției cu norovirus, este recomandat să respectați următoarele:

 • Să consumați lichide în cantitate suficientă, pentru a preveni deshidratarea
 • Să consumați alimente bogate în probiotice, cum ar fi iaurtul, pentru a ajuta la refacerea florei intestinale
 • Să consumați sucuri de fructe proaspete și supe, pentru a avea un aport optim de vitamine și minerale esențiale
 • Să consumați ghimbir proaspăt sau capsule, pentru a ajuta la ameliorarea durerilor de stomac și a greței;
 • Să consumați usturoi, care poate ajuta la combaterea infecțiilor.

Este important să rețineți că aceste indicații sunt pentru ameliorarea simptomelor și nu tratează infecția în sine. În caz de infecție cu norovirus, este important să vă odihniți și să evitați contactul cu alte persoane. În cazul în care sunteți deshidratat, este necesar să mergeți la medic.

Citește și: Psoriazis: cauze, simptome şi tratamente naturiste pentru gestionarea acestuia

Surse:

 1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – Norovirus Overview – https://www.cdc.gov/norovirus/about/index.html
 2. Mayo Clinic – Norovirus – Symptoms and Causes – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/norovirus/symptoms-causes/syc-20355296
 3. National Health Service (NHS) – Norovirus – https://www.nhs.uk/conditions/norovirus/
 4. MedlinePlus – Norovirus Infections – https://medlineplus.gov/norovirusinfections.html
 5. WebMD – Norovirus Infection: Causes, Symptoms, and Treatment – https://www.webmd.com/food-recipes/food-poisoning/norovirus-symptoms-and-treatment#1
 6. Healthline – Norovirus: Symptoms, Causes, and Prevention – https://www.healthline.com/health/norovirus

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *