Herpesul labial: cauze, simptome, tratament

Herpesul labial: cauze, simptome, tratament

Herpesul labial este o infecție virală cauzată de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1). Această infecție se manifestă prin apariția de vezicule dureroase și umflate pe buze sau în jurul gurii. Simptomele de debut ale herpesului labial pot include mâncărime, arsură sau senzație de furnicături în zona afectată, înainte ca veziculele să apară. După apariția veziculelor, acestea se pot rupe și pot sângera, ca apoi să se vindece în câteva zile.

Herpesul labial este foarte contagios și se poate transmite prin contact direct cu veziculele, sau prin contact indirect prin intermediul obiectelor care au fost în contact cu zonele afectate. Persoanele care au fost infectate cu virusul herpes simplex de tip 1 pot dezvolta simptome recurente, deși acestea pot fi atenuate sau prevenite prin utilizarea de medicamente antivirale sau prin menținerea unei igiene bune.

Există mai multe modalități de a preveni herpesul labial, cum ar fi evitarea contactului direct cu persoanele care au simptome active, evitarea atingerii zonei afectate și spălarea frecventă a mâinilor. În cazul în care aveți simptome de herpes labial, este important să evitați contactul cu alte persoane și să utilizați un medicament antiviral pentru a accelera procesul de vindecare și pentru a reduce riscul de transmitere a infecției.

Tratamente naturiste

Există câteva tratamente naturiste care pot fi utilizate pentru a trata herpesul labial, sau pentru a reduce simptomele acestuia. Cu toate acestea, este important să rețineți că eficacitatea lor poate varia de la o persoană la alta.

Este important ca aceste tratamente naturiste să fie utilizate în completarea unui tratament medicamentos recomandat de un medic. Este recomandat să discutați cu un medic, înainte de a începe administrarea oricărui tratament naturist pentru herpesul labial.

Citește și: Melatonina, hormonul natural care reglează somnul și beneficiile sale pentru sănătate

Surse:

  1. American Academy of Dermatology (AAD) – “Herpes Simplex: Diagnosis and Treatment” – https://www.aad.org/public/diseases/a-z/herpes-simplex-treatment
  2. National Health Service (NHS) – “Cold sores” – https://www.nhs.uk/conditions/cold-sores/
  3. WebMD – “Cold Sores: Home Treatment” – https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/cold-sores-home-treatment
  4. Medical News Today – “What to know about herpes simplex” – https://www.medicalnewstoday.com/articles/151739

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *