Ginkgo biloba, o privire asupra utilizărilor terapeutice

Ginkgo biloba, o privire asupra utilizărilor terapeutice

Ginkgo biloba, o privire asupra descoperirilor științifice și utilizărilor terapeutice ale acestei plante

Ginkgo biloba, cunoscută și sub numele de copacul de aur sau copacul de piatră, este una dintre speciile de plante care au supraviețuit fără să se schimbe milioane de ani. Acest lucru face din Ginkgo biloba una dintre cele mai vechi specii de plante pe care le întâlnim astăzi. Aceasta este una dintre puținele care au supraviețuit extincției masive care a avut loc acum aproximativ 65 de milioane de ani.

Ginkgo biloba provine din China, unde este cultivată pentru proprietățile sale medicinale și a fost adusă în Europa în secolul XVII. Acum, este larg răspândită în întreaga lume, fiind cultivată pentru frumusețea frunzelor sale și pentru utilizarea în medicină.

Frunzele de Ginkgo biloba sunt folosite în medicina tradițională chinezească de mii de ani. Ele sunt cunoscute pentru proprietățile lor de îmbunătățire a circulației sângelui și pentru efectele lor asupra sănătății mintale. Studiile moderne au arătat că, extractul de frunze de Ginkgo biloba poate ajuta la:

  • ameliorarea simptomelor legate de tulburările de memorie și concentrare;
  • prevenirea sau ameliorarea unor afecțiuni, precum depresia și anxietatea.

Proprietăți

Extractul de frunze de Ginkgo biloba conține substanțe active precum ginkgolide și flavonoide. Acestea au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Ele pot ajuta la prevenirea deteriorării celulare și la îmbunătățirea fluxului de sânge la nivelul creierului, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea funcției cognitive. Extractul de frunze de Ginkgo biloba poate ajuta la prevenirea formării cheagurilor de sânge și la îmbunătățirea funcției vasculare. Acest lucru  poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni precum accidentul vascular cerebral.

În plus, Ginkgo biloba poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu problemele țesuturilor precum tinitus sau vertij, dar și și la îmbunătățirea funcției sexuale la bărbați. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor legate de boala Alzheimer și la reducerea simptomelor legate de sindromul premenstrual.

Cu toate acestea, este important de menționat că, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma cu certitudine eficacitatea extractului de frunze de Ginkgo biloba pentru tratarea acestor afecțiuni. Sunt necesare de luat în considerare interacțiunile cu alte medicamente și efectele secundare, precum durerile de cap și tulburările digestive. Este important să consultați un medic, înainte de a începe administrarea extractului de frunze de Ginkgo biloba.

Citește și: Berberis wilsoniae: o descoperire interesantă

Surse:

  1. Mayo Clinic – Ginkgo biloba: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032
  2. National Center for Complementary and Integrative Health – Ginkgo: https://www.nccih.nih.gov/health/ginkgo
  3. Pharmacognosy Reviews – Ginkgo biloba: A Potential Natural Product for Neurodegenerative Disease: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc
  4. Frontiers in Aging Neuroscience – The Effects of Ginkgo biloba Extract on Cognitive Functions in Healthy Middle-Aged and Older Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc
  5. International Journal of Molecular Sciences – Ginkgo biloba Extract: A Review of Its Pharmacological Activity, Adverse Reactions, and Clinical Applications: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *