Farmacia naturii: gălbenelele și beneficiile lor pentru sănătate

Farmacia naturii: gălbenelele și beneficiile lor pentru sănătate

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt flori frumoase și colorate, cu numeroase utilizări în medicina tradițională și contemporană. Cunoscute și sub numele de calendula, gălbenelele sunt cultivate pentru beneficiile lor medicinale, dar și pentru frumusețea lor ornamentală.

Utilizări ale gălbenelelor ca remediu natural

 • Gălbenelele în vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii

De-a lungul secolelor, gălbenelele au fost folosite în mod tradițional pentru a trata rănile, infecțiile și afecțiunile pielii. Ele au proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante, ceea ce le face ideale pentru a stimula vindecarea și a reduce inflamația și infecția. În plus, gălbenelele conțin carotenoide și flavonoide, care ajută la protejarea pielii de deteriorarea cauzată de radicalii liberi și la promovarea regenerării celulare.

 • Beneficiile digestive ale gălbenelelor

Gălbenelele au, de asemenea, proprietăți benefice pentru sistemul digestiv. Se crede că ele ajută la stimularea producției de bilă și la îmbunătățirea funcției ficatului, contribuind astfel la o digestie adecvată și la detoxifierea organismului. De asemenea, pot ajuta la ameliorarea simptomelor de indigestie, balonare și colici.

 • Gălbenelele și sănătatea orală

Datorită proprietăților antimicrobiene și antiinflamatorii ale gălbenelelor, acestea pot fi folosite pentru a trata afecțiunile orale, cum ar fi gingivita, aftele și infecțiile dentare. Gălbenelele pot fi aplicate local sau folosite într-o gargară pentru a calma durerea și a reduce inflamația și infecția.

Rețetă de tinctură de gălbenele

Tinctura de gălbenele este o modalitate eficientă și ușor de utilizat, pentru a beneficia de proprietățile vindecătoare ale acestei plante. Tinctura poate fi utilizată pentru a trata afecțiuni ale pielii, pentru a ameliora simptomele digestive și pentru a susține sănătatea orală.

 

Ingrediente

 • 1 cană de flori proaspete de gălbenele sau 1/2 cană de flori uscate de gălbenele
 • 2 căni de alcool alimentar, de cel puțin 40% alcool (80 de grade)
 • Un borcan de sticlă cu capac ermetic

Mod de preparare

Asigurați-vă că florile de galbenele sunt curate și fără impurități. Dacă folosiți flori proaspete, lăsați-le să se usuce la aer pentru câteva ore, pentru a elimina umezeala.

Puneți florile de galbenele în borcanul de sticlă. Asigurați-vă că nu sunt compactate prea strâns, pentru a permite alcoolului să circule în jurul florilor.

Acoperiți florile cu alcool, asigurându-vă că acestea sunt complet submersate. Dacă este necesar, folosiți o lingură sau o spatulă pentru a le împinge în jos și a le așeza uniform în borcan.

Închideți ermetic borcanul și agitați-l ușor, pentru a combina ingredientele. Așezați borcanul într-un loc întunecat și răcoros, departe de lumina directă a soarelui, timp de 4-6 săptămâni.

În timpul perioadei de infuzare, agitați ușor borcanul, o dată pe zi, pentru a ajuta la extragerea compușilor activi din galbenele.

După 4-6 săptămâni, strecurați tinctura printr-o pânză fină sau un filtru de cafea, colectând lichidul într-un recipient curat. Aruncați florile de galbenele.

Transferați tinctura de galbenele în recipiente de sticlă cu picurător, etichetați și depozitați într-un loc întunecat și răcoros.

Pentru a utiliza tinctura de galbenele, diluați câteva picături în apă și consumați intern, sau aplicați local pe piele, după cum este necesar. Asigurați-vă că respectați recomandările de dozare și consultați-vă medicul sau fitoterapeutul, înainte de a începe tratamentul cu tinctură de galbenele, mai ales dacă sunteți gravidă, alăptați sau aveți afecțiuni medicale existente.

Citește și: Valeriana, o plantă vindecătoare pentru sănătatea mentală și fizică

Gălbenelele sunt plante minunate și versatile, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Ca remediu natural, acestea pot ajuta la vindecarea rănilor și afecțiunilor pielii, ameliorarea problemelor digestive și susținerea sănătății orale.

Într-o lume în care medicina modernă și farmaceutică domină tratamentele medicale, este important să ne reamintim că, natura are multe soluții la problemele noastre de sănătate. Gălbenelele reprezintă un exemplu de resursă naturală și durabilă, care poate aduce alinare și vindecare într-o manieră holistică. Prin înțelegerea și valorificarea puterii gălbenelelor, putem îmbogăți sănătatea și bunăstarea noastră, respectând în același timp mediul înconjurător și tradițiile ancestrale de vindecare.

Surse:

 1. National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), https://www.nccih.nih.gov/
 2. Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC), https://www.mskcc.org/
 3. WebMD, https://www.webmd.com/
 4. PubMed, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
 5. American Botanical Council (ABC), https://www.herbalgram.org/
 6. University of Maryland Medical Center (UMMC), https://www.umm.edu/
 7. Natural Medicines Database, https://naturalmedicines.therapeuticresearch.com/
 8. Botanical.com, http://www.botanical.com/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *