Problema egalității și instituirea diaconilor
În primul verset al acestui fragment din Noul Testament, cartea Faptele Apostolilor, capitolul 6, se remarcă o tensiune în cadrul comunității creștine timpurii. Iudeii “eleniști”, adică iudeii vorbitori de greacă și integrați în cultura elenică, se simțeau defavorizați, considerând că văduvele lor erau trecute cu vederea la slujirea zilnică, probabil în distribuirea ajutorului material. Acest conflict intercultural și problema de justiție socială în cadrul bisericii, reprezintă un punct important de discuție.
Apostolii, conștienți de această problemă, decid să instituie o nouă funcție în comunitate: diaconii (versetele 2-6). Acest rol nou-născut avea datoria de a se ocupa de distribuirea ajutoarelor și de îngrijirea nevoilor materiale ale membrilor comunității. Astfel, apostolii puteau să-și îndeplinească în mod corespunzător misiunea lor de a se concentra pe “cuvântul lui Dumnezeu” și pe rugăciune.
Ascensiunea lui Ștefan și conflictul cu Sinedriul
Dintre cei șapte bărbați aleși pentru a fi diaconi, Ștefan și Filip se disting. Ei vor juca un rol semnificativ în restul poveștii din cartea Faptele Apostolilor. Această situație marchează un exemplu timpuriu de organizare a bisericii și de distribuire a responsabilităților, pentru a asigura îngrijirea tuturor membrilor comunității.
Narativa trece apoi la descrierea activităților lui Ștefan, care, fiind “plin de har și de putere”, efectua “minuni și semne mari în popor” (versetul 8). Acest succes atrage însă și opoziția, în special din partea unor membri ai sinagogilor locale, care încep să se certe cu el (versetul 9). Confruntarea ajunge la un punct culminant atunci când Ștefan este acuzat de blasfemie împotriva lui Moise și a lui Dumnezeu (versetele 11-14) și este adus în fața Sinedriului, consiliul suprem de conducere și judecată al iudeilor. Ultimul verset al acestui fragment (versetul 15) ne oferă o imagine puternică a lui Ștefan, a cărui față strălucește “ca o față de înger”, chiar în mijlocul acestui conflict.
Faptele Apostolilor – Cartea 6
- În zilele acelea, înmulţindu-se ucenicii, eleniştii (iudei) murmurau împotriva evreilor, pentru că văduvele lor erau trecute cu vederea la slujirea cea de fiecare zi.
- Şi chemând cei doisprezece mulţimea ucenicilor, au zis: Nu este drept ca noi, lăsând de-o parte cuvântul lui Dumnezeu, să slujim la mese.
- Drept aceea, fraţilor, căutaţi şapte bărbaţi dintre voi, cu nume bun, plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune, pe care noi să-i rânduim la această slujbă.
- Iar noi vom stărui în rugăciune şi în slujirea cuvântului.
- Şi a plăcut cuvântul înaintea întregii mulţimi, şi au ales pe Ştefan, bărbat plin de credinţă şi de Duh Sfânt, şi pe Filip, şi pe Prohor, şi pe Nicanor, şi pe Timon, şi pe Parmena, şi pe Nicolae, prozelit din Antiohia,
- Pe care i-au pus înaintea apostolilor, şi ei, rugându-se şi-au pus mâinile peste ei.
- Şi cuvântul lui Dumnezeu creştea, şi se înmulţea foarte numărul ucenicilor în Ierusalim, încă şi mulţime de preoţi se supuneau credinţei.
- Iar Ştefan, plin de har şi de putere, făcea minuni şi semne mari în popor.
- Şi s-au ridicat unii din sinagoga ce se zicea a libertinilor şi a cirenenilor şi a alexandrinilor şi a celor din Cilicia şi din Asia, sfădindu-se cu Ştefan.
- Şi nu puteau să stea împotriva înţelepciunii şi a Duhului cu care el vorbea.
- Atunci au pus pe nişte bărbaţi să zică: L-am auzit spunând cuvinte de hulă împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu.
- Şi au întărâtat poporul şi pe bătrâni şi pe cărturari şi, năvălind asupră-i, l-au răpit şi l-au dus în sinedriu.
- Şi au pus martori mincinoşi, care ziceau: Acest om nu încetează a vorbi cuvinte de hulă împotriva acestui loc sfânt şi a Legii.
- Că l-au auzit zicând că Acest Iisus Nazarineanul va strica locul acesta şi va schimba datinile pe care ni le-a lăsat nouă Moise.
- Şi aţintindu-şi ochii asupra lui, toţi cei ce şedeau în sinedriu au văzut faţa lui ca o faţă de înger.
Citește și: Faptele Apostolilor – Cartea 5