Textul descrie încercările timpurii ale apostolilor Petru și Ioan de a răspândi învățăturile creștinismului în Ierusalim, în ciuda opoziției puternice din partea conducătorilor religioși ai vremii.
Acest fragment începe cu apostolii care predau în Templu, răspândind vestea Învierii lui Iisus. În ciuda arestării lor și a amenințărilor din partea preoților și saducheilor, cuvântul lor ajunge la mulți, mărind numărul credincioșilor la aproximativ cinci mii. Acesta este un testament puternic al puterii cuvântului și al curajului apostolilor în a rămâne fideli misiunii lor, în ciuda pericolelor imediate.
De asemenea, pasajul ne arată cum apostolii Petru și Ioan se confruntă cu interogatoriul din partea autorităților religioase. Petru, “plin fiind de Duhul Sfânt”, răspunde cu îndrăzneală, atribuind vindecarea unui om bolnav puterii lui Iisus Hristos și proclamând învierea Lui.
Un alt aspect important în acest pasaj este recunoașterea că “întru nimeni altul nu este mântuirea, căci nu este sub cer nici un alt nume, dat între oameni, în care trebuie să ne mântuim noi.” Aceasta subliniază centrarea creștinismului pe Iisus ca singura cale de mântuire.
În ciuda faptului că autoritățile religioase încearcă să îi silească pe apostoli să nu mai vorbească în numele lui Iisus, Petru și Ioan răspund că ei nu pot să nu vorbească despre ceea ce au văzut și auzit. Acest lucru subliniază importanța experienței personale și a martorilor oculari în răspândirea credinței creștine.
În final, pasajul descrie comunitatea creștină timpurie ca fiind una de comun posesiuni și ajutor reciproc, ceea ce subliniază valorile de generozitate și comuniune, în cadrul credinței creștine. Aceasta servește ca exemplu al modului în care învățăturile lui Iisus au fost puse în practică în viața de zi cu zi a comunităților creștine timpurii.
În ansamblu, acest pasaj oferă o imagine puternică a începuturilor creștinismului și a modului în care apostolii, în ciuda opoziției și a persecuțiilor, au răspândit cuvântul și au trăit în conformitate cu învățăturile lui Iisus.
Faptele Apostolilor – Cartea 4
- Dar pe când vorbeau ei către popor, au venit peste ei preoţii, căpetenia gărzii templului şi saducheii,
- Mâniindu-se că ei învaţă poporul şi vestesc întru Iisus învierea din morţi.
- Şi punând mâna pe ei, i-au pus sub pază, până a doua zi, căci acum era seară.
- Totuşi mulţi din cei ce auziseră cuvântul au crezut şi numărul bărbaţilor credincioşi s-a făcut ca la cinci mii.
- Şi a doua zi s-au adunat căpeteniile lor şi bătrânii şi cărturarii din Ierusalim,
- Şi Anna arhiereul şi Caiafa şi Ioan şi Alexandru şi câţi erau din neamul arhieresc,
- Şi punându-i în mijloc, îi întrebau: Cu ce putere sau în al cui nume aţi făcut voi aceasta?
- Atunci Petru, plin fiind de Duhul Sfânt, le-a vorbit: Căpetenii ale poporului şi bătrâni ai lui Israel,
- Fiindcă noi suntem astăzi cercetaţi pentru facere de bine unui om bolnav, prin cine a fost el vindecat,
- Cunoscut să vă fie vouă tuturor, şi la tot poporul Israel, că în numele lui Iisus Hristos Nazarineanul, pe Care voi L-aţi răstignit, dar pe Care Dumnezeu L-a înviat din morţi, întru Acela stă acesta sănătos înaintea voastră!
- Acesta este piatra cea neluată în seamă de către voi, zidarii, care a ajuns în capul unghiului;
- Şi întru nimeni altul nu este mântuirea, căci nu este sub cer nici un alt nume, dat între oameni, în care trebuie să ne mântuim noi.
- Şi văzând ei îndrăzneala lui Petru şi a lui Ioan şi ştiind că sunt oameni fără carte şi simpli, se mirau, şi îi cunoşteau că fuseseră împreună cu Iisus;
- Şi văzând pe omul cel tămăduit, stând cu ei, n-aveau nimic de zis împotrivă,
- Dar poruncindu-le să iasă afară din sinedriu, vorbeau între ei,
- Zicând: ce vom face acestor oameni? Căci este învederat tuturor celor ce locuiesc în Ierusalim că prin ei s-a făcut o minune cunoscută şi nu putem să tăgăduim.
- Dar ca aceasta să nu se răspândească mai mult în popor, să le poruncim cu ameninţare să nu mai vorbească, în numele acesta, nici unui om.
- Şi chemându-i, le-au poruncit ca nicidecum să nu mai grăiască, nici să mai înveţe în numele lui Iisus.
- Iar Petru şi Ioan, răspunzând, au zis către ei: Judecaţi dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm de voi mai mult decât de Dumnezeu.
- Căci noi nu putem să nu vorbim cele ce am văzut şi am auzit.
- Dar ei, ameninţându-i din nou, le-au dat drumul, negăsind nici un chip cum să-i pedepsească, din cauza poporului, fiindcă toţi slăveau pe Dumnezeu, pentru ceea ce se făcuse.
- Căci omul cu care se făcuse această minune a vindecării avea mai mult ca patruzeci de ani.
- Fiind sloboziţi, au venit la ai lor şi le-au spus câte le-au vorbit lor arhiereii şi bătrânii.
- Iar ei, auzind, într-un cuget au ridicat glasul către Dumnezeu şi au zis: Stăpâne, Dumnezeule, Tu, Care ai făcut cerul şi pământul şi marea şi toate cele ce sunt în ele,
- Care prin Duhul Sfânt şi prin gura părintelui nostru David, slujitorul Tău, ai zis: Pentru ce s-au întărâtat neamurile şi popoarele au cugetat cele deşarte?
- Ridicatu-s-au regii pământului şi căpeteniile s-au adunat laolaltă împotriva Domnului şi împotriva Unsului Lui,
- Căci asupra Sfântului Tău Fiu Iisus, pe care Tu L-ai uns, s-au adunat laolaltă, cu adevărat, în cetatea aceasta, şi Irod şi Pontius Pilat cu păgânii şi cu popoarele lui Israel,
- Ca să facă toate câte mâna Ta şi sfatul Tău mai dinainte au rânduit să fie.
- Şi acum, Doamne, caută spre ameninţările lor şi dă robilor Tăi să grăiască cuvântul Tău cu toată îndrăzneala,
- Întinzând dreapta Ta spre vindecare şi săvârşind semne şi minuni, prin numele Sfântului Tău Fiu Iisus.
- Şi pe când se rugau astfel, s-a cutremurat locul în care erau adunaţi, şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi grăiau cu îndrăzneală cuvântul lui Dumnezeu.
- Iar inima şi sufletul mulţimii celor ce au crezut erau una şi nici unul nu zicea că este al său ceva din averea sa, ci toate le erau de obşte.
- Şi cu mare putere apostolii mărturiseau despre învierea Domnului Iisus Hristos şi mare har era peste ei toţi.
- Şi nimeni nu era între ei lipsit, fiindcă toţi câţi aveau ţarini sau case le vindeau şi aduceau preţul celor vândute,
- Şi-l puneau la picioarele apostolilor. Şi se împărţea fiecăruia după cum avea cineva trebuinţă.
- Iar Iosif, cel numit de apostoli Barnaba (care se tâlcuieşte fiul mângâierii), un levit, născut în Cipru,
- Având ţarină şi vânzând-o, a adus banii şi i-a pus la picioarele apostolilor.
Citește și: Faptele Apostolilor – Cartea 3