Facerea – Capitolul 33

Facerea – Capitolul 33

Acest pasaj din Cartea Genezei descrie întâlnirea dintre Iacov și fratele său Isav, după mulți ani de separare și conflict. Este un moment semnificativ de reconciliere și de împăcare.

Iacov își împarte familia și servitorii în grupuri, probabil pentru a reduce riscul în cazul unui atac din partea lui Isav și pentru a face o impresie bună. Iacov se închină de șapte ori înainte de a se apropia de Isav, un gest de respect și smerenie.

În ciuda temerilor lui Iacov, Isav îl întâmpină cu căldură, îl îmbrățișează, îl sărută și plâng împreună. Acest moment marchează o schimbare semnificativă în relația lor, de la ostilitate la împăcare. Iacov își prezintă familia lui Isav. Fiecare grup se închină în fața lui Isav, arătând respect.

Iacov insistă ca Isav să accepte darurile sale, ca semn al bunăvoinței și al păcii. Iacov compară vederea feței lui Isav cu vederea feței lui Dumnezeu, indicând o reconciliere profundă. Isav îi propune lui Iacov să călătorească împreună, dar Iacov refuză politicos, explicând că trebuie să meargă mai încet pentru copii și animale.

Isav se întoarce în Seir, iar Iacov călătorește spre Sucot, unde își construiește o casă și adăposturi pentru vite.
Iacov ajunge în Salem, o cetate din ținutul Sichem, în Canaan, și cumpără o bucată de pământ de la fiii lui Hemor. Aici el construiește un jertfelnic și îl numește El-Elohe-Israel, ceea ce înseamnă “Dumnezeu, Dumnezeul lui Israel”, reflectând noua sa identitate și relația cu Dumnezeu.

Această întâlnire dintre Iacov și Isav este un exemplu puternic de reconciliere și de rezolvare a conflictelor din trecut. Ea arată capacitatea oamenilor de a depăși resentimentele și de a se împăca, chiar și după ani de separare și tensiune.

Facerea – Capitolul 33

 1. Atunci, ridicându-şi ochii, Iacov a văzut pe Isav, fratele său, venind cu cei patru sute de oameni. Şi a împărţit Iacov copiii Liei şi ai Rahilei şi ai celor două roabe.
 2. Şi a pus pe cele două roabe cu copiii lor înainte; apoi după ei a pus pe Lia cu copiii ei şi la urmă a pus pe Rahila şi pe Iosif;
 3. Iar el mergea în fruntea lor şi, apropiindu-se de fratele său, i s-a închinat de şapte ori până la pământ.
 4. Isav însă a alergat în întâmpinarea lui şi l-a îmbrăţişat şi, cuprinzându-i grumazul, l-a sărutat şi au plâns amândoi.
 5. Apoi, ridicându-şi ochii şi văzând femeile şi copiii, Isav a zis: “Cine sunt aceştia?” Zis-a Iacov: “Copiii cu care a miluit Dumnezeu pe robul tău!”
 6. Deci, s-au apropiat întâi roabele cu copiii lor şi s-au închinat.
 7. Apoi a venit Lia cu copiii ei şi s-au închinat, iar la urmă au venit şi s-au închinat şi Rahila cu Iosif.
 8. Zis-a Isav: “Ce sunt acele turme, pe care le-am întâlnit?” Iar Iacov a răspuns: “Ca să afle robul tău bunăvoinţă înaintea domnului meu”.
 9. Atunci Isav a zis: “Am şi eu multe, frate; ţine-ţi ale tale pentru tine!”
 10. Iacov însă a zis: “De am aflat bunăvoinţă înaintea ta, primeşte darurile din mâinile mele, căci, când am văzut faţa ta, parcă aş fi văzut faţa lui Dumnezeu, aşa de binevoitor mi-ai fost.
 11. Primeşte de la mine binecuvântările mele, pe care ţi le aduc, că m-a miluit Dumnezeu şi am de toate”. Şi a stăruit şi le-a luat.
 12. Apoi a zis Isav: “Să ne sculăm şi să mergem împreună; eu însă îmi voi potrivi pasul cu tine”.
 13. Iacov însă a răspuns: “Domnul meu ştie că îmi sunt gingaşi copiii şi că am oi şi vite de curând fătate; de le vom mâna tare numai o zi, ar pieri toată turma.
 14. Să se ducă dar domnul meu, înaintea robului său, iar eu voi urma încet, în pas cu vitele cele dinaintea mea şi în pas cu copiii, până voi ajunge la domnul meu în Seir”.
 15. Atunci Isav a zis: “Să-ţi las măcar o parte din oamenii cei ce sunt cu mine”. Iar Iacov i-a răspuns: “La ce aceasta? Mi-ajunge mie bunăvoinţa ce-am aflat înaintea domnului meu”.
 16. Şi s-a întors Isav în aceeaşi zi pe calea sa la Seir.
 17. Iar Iacov s-a îndreptat spre Sucot şi şi-a făcut acolo locuinţă pentru sine, iar pentru vitele sale a făcut şuri; de aceea a pus el numele locului aceluia Sucot.
 18. Întorcându-se Iacov din Mesopotamia şi ajungând cu bine la Salem, o cetate în ţinutul Sichem, din pământul Canaan, s-a aşezat în faţa cetăţii.
 19. Apoi şi-a cumpărat partea de câmp, pe care era cortul său, cu o sută de kesite, de la fiii lui Hemor, tatăl lui Sichem.
 20. A înălţat acolo un jertfelnic şi i-a pus numele El-Elohe-Israel.

Citește și: Facerea – Capitolul 32

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *