Pasajele din Cartea Genezei prezintă o serie de evenimente semnificative din viața patriarhului Avraam și a descendenților săi, subliniind teme precum credința, promisiunea, moștenirea și relațiile interpersonale.
După moartea Sarrei, Avraam se căsătorește cu Chetura, ceea ce arată că, chiar și la bătrânețe, Avraam continuă să fie un patriarh activ și prolific. Descendenții lui Avraam și Chetura, precum Madian, au un rol important în povestea biblică, deoarece unele dintre aceste triburi vor interacționa cu Israelul.
Moartea lui Avraam și îngroparea sa în peștera Macpela, pe care a cumpărat-o de la fiii lui Het, marchează sfârșitul unei ere. Acest act de achiziție a terenului este semnificativ, deoarece este prima bucată de pământ pe care Avraam o deține în Canaan, țara promisă de Dumnezeu.
Povestea nașterii lui Isaac și a relației sale cu fratele său Ismael subliniază tema promisiunii divine și a moștenirii. Conflictul dintre Sarra și Agar, precum și între Isaac și Ismael, prefigurează tensiunile viitoare între descendenții lor.
Căutarea unei soții pentru Isaac și căsătoria acestuia cu Rebeca sunt evenimente cheie care asigură continuarea liniei lui Avraam și împlinirea promisiunii divine. Alegerea lui Rebeca, o rudă îndepărtată, subliniază importanța păstrării identității și credinței familiei.
Nașterea gemenilor Iacov și Isav și dinamica dintre ei ilustrează complexitatea relațiilor familiale și consecințele alegerilor personale. Vânzarea dreptului de întâi-născut de către Isav lui Iacov pentru o farfurie de linte este un moment crucial care va influența cursul întregii istorii a poporului israelit.
În ansamblu, aceste pasaje din Geneza nu numai că relatează istoria timpurie a poporului israelit, dar și explorează teme universale precum credința în fața încercărilor, importanța familiei și a moștenirii, precum și complexitatea relațiilor umane și a deciziilor morale.
Facerea – Capitolul 25
- Avraam însă şi-a mai luat o femeie cu numele Chetura.
- Ea i-a născut pe Zimran, Iocşan, Madan, Madian, Işbac şi pe Şuah.
- Lui Iocşan i s-au născut Şeba, Teman şi Dedan. Iar fiii lui Dedan au fost: Raguil, Navdeel, Aşurim, Letuşim şi Leumim.
- Iar fiii lui Madian au fost: Efa, Efer, Enoh, Abida şi Eldaa. Aceştia toţi au fost fiii Cheturei.
- Însă Avraam a dat toate averile sale fiului său Isaac.
- Iar fiilor ţiitoarelor sale, Avraam le-a făcut daruri şi, încă fiind el în viaţă, i-a trimis departe de la Isaac, fiul său, spre răsărit, în pământul Răsăritului.
- Zilele vieţii lui Avraam, câte le-a trăit, au fost o sută şaptezeci şi cinci de ani.
- Apoi, slăbind, Avraam a murit la bătrâneţi adânci, sătul de zile şi s-a adăugat la poporul său.
- Şi l-au îngropat feciorii lui, Isaac şi Ismael, în peştera Macpela, din ţarina lui Efron, fiul lui Ţohar Heteeanul, în faţa stejarului Mamvri;
- Deci în ţarina şi în peştera pe care Avraam a cumpărat-o de la fiii lui Het, acolo sunt îngropaţi Avraam şi Sarra, femeia lui.
- Iar după moartea lui Avraam, a binecuvântat Dumnezeu pe Isaac, fiul lui. Şi locuia Isaac la Beer-Lahai-Roi.
- Iată acum şi viaţa lui Ismael, fiul lui Avraam, pe care l-a născut lui Avraam egipteanca Agar, slujnica Sarrei;
- Şi iată numele fiilor lui Ismael, după şirul naşterii lor: întâiul născut al lui Ismael a fost Nebaiot; după el urmează Chedar, Adbeel şi Mibsam,
- Mişma, Duma şi Masa,
- Hadad, Tema, Etur, Nafiş şi Chedma.
- Aceştia sunt fiii lui Ismael şi acestea sunt numele lor, după aşezările lor şi după taberele lor. Aceştia sunt cei doisprezece voievozi ai seminţiilor lor.
- Iar anii vieţii lui Ismael au fost o sută treizeci şi şapte şi, îmbătrânind, a murit şi a trecut la părinţii săi;
- Iar urmaşii săi s-au întins de la Havila până la Sur, care este în faţa Egiptului, pe drumul ce duce spre Asiria; şi s-au sălăşluit ei înaintea tuturor fraţilor lor.
- Iar spiţa neamului lui Isaac, fiul lui Avraam, este aceasta: lui Avraam i s-a născut Isaac.
- Isaac însă era de patruzeci de ani, când şi-a luat de femeie pe Rebeca, fata lui Batuel Arameul din Mesopotamia şi sora lui Laban Arameul.
- Şi s-a rugat Isaac Domnului pentru Rebeca, femeia sa, că era stearpă; şi l-a auzit Domnul şi femeia lui Rebeca a zămislit.
- Dar copiii au început a se zbate în pântecele ei şi ea a zis: “Dacă aşa au să fie, atunci la ce mai am această sarcină?” Şi s-a dus să întrebe pe Domnul.
- Domnul însă i-a zis: “În pântecele tău sunt două neamuri şi două popoare se vor ridica din pântecele tău; un popor va ajunge mai puternic decât celălalt şi cel mai mare va sluji celui mai mic!”
- Şi i-a venit Rebecăi vremea să nască şi iată erau în pântecele ei doi gemeni.
- Şi cel dintâi care a ieşit era roşu şi peste tot păros, ca o pielicică, şi i-a pus numele Isav.
- După aceea a ieşit fratele acestuia, ţinându-se cu mâna de călcâiul lui Isav; şi i s-a pus numele Iacov. Isaac însă era de şaizeci de ani, când i s-au născut aceştia din Rebeca.
- Copiii aceştia au crescut şi a ajuns Isav om iscusit la vânătoare, trăind pe câmpii; iar Iacov era om liniştit, trăind în corturi.
- Isaac iubea pe Isav, pentru că îi plăcea vânatul acestuia; iar Rebeca iubea pe Iacov.
- O dată însă a fiert Iacov linte, iar Isav a venit ostenit de la câmp.
- Şi a zis Isav către Iacov: “Dă-mi să mănânc din această fiertură roşie, că sunt flămând!” De aceea Isav s-a mai numit şi Edom.
- Iacov însă i-a răspuns lui Isav: “Vinde-mi mai întâi dreptul tău de întâi-născut!”
- Şi Isav a răspuns: “Iată eu mor. La ce mi-e bun dreptul de întâi-născut?”
- Zisu-i-a Iacov: “Jură-mi-te acum!” Şi i s-a jurat Isav şi a vândut lui Iacov dreptul său de întâi-născut.
- Atunci Iacov a dat lui Isav pâine şi fiertură de linte şi acesta a mâncat şi a băut, apoi s-a sculat şi s-a dus. Şi astfel a nesocotit Isav dreptul său de întâi-născut.
Citește și: Facerea – Capitolul 24