Facerea – Capitolul 16

Facerea – Capitolul 16

Acest fragment din Cartea Genezei prezintă o etapă importantă în povestea lui Avram (Abraham) și a soției sale, Sarai (mai târziu numită Sara), în special în ceea ce privește promisiunea lui Dumnezeu de a avea un moștenitor.

Sarai, neputând să aibă copii, îi propune lui Avram să aibă un copil cu Agar, slujnica lor egipteană. Aceasta este o practică comună în acele vremuri, în care un copil născut de o slujnică putea fi considerat copilul cuplului stăpân. Avram acceptă propunerea și Agar rămâne însărcinată.

Odată ce Agar este însărcinată, relațiile dintre ea și Sarai se tensionează. Agar începe să o disprețuiască pe Sarai, ceea ce duce la un conflict între cele două. Sarai, simțindu-se nedreptățită, se plânge lui Avram, care îi lasă în mâinile ei soarta Agar. Sarai o tratează aspru pe Agar, determinând-o să fugă.

În timpul fugii sale, Agar este abordată de îngerul Domnului lângă un izvor în pustiu. Îngerul îi poruncește să se întoarcă la Sarai și îi promite că urmașii ei vor fi numeroși. De asemenea, îngerul îi spune că va naște un fiu pe nume Ismael. Această întâlnire este semnificativă, deoarece Agar recunoaște prezența divină, numind locul “Beer-Lahai-Roi”, care înseamnă “Izvorul Celui viu, Care m-a văzut”.

Agar se întoarce și naște un fiu, Ismael, conform promisiunii îngerului. Avram avea 86 de ani în acel moment. Nașterea lui Ismael reprezintă împlinirea parțială a promisiunii lui Dumnezeu către Avram de a avea un moștenitor, deși planul divin complet se va împlini mai târziu prin nașterea lui Isaac, fiul lui Avram și Sarai.

Acest episod subliniază complexitatea relațiilor umane și intervenția divină în destinul oamenilor. De asemenea, pune bazele pentru viitoarele relații între descendenții lui Ismael și cei ai lui Isaac, marcând începutul a două linii genealogice importante în tradiția biblică.

Facerea – Capitolul 16

 1. Sarai însă, femeia lui Avram, nu-i năştea. Dar avea ea o slujnică egipteancă, al cărei nume era Agar.
 2. Atunci a zis Sarai către Avram: “Iată m-a închis Domnul, ca să nu nasc. Intră dar la slujnica mea; poate vei dobândi copii de la ea!” Şi a ascultat Avram vorba Saraii.
 3. A luat deci Sarai, femeia lui Avram, pe Agar egipteanca, slujnica sa, la zece ani după venirea lui Avram în pământul Canaan, şi a dat-o de femeie lui Avram, bărbatul său.
 4. Şi a intrat acesta la Agar şi ea a zămislit; şi văzând că a zămislit, ea a început a dispreţui pe stăpâna sa.
 5. Atunci a zis Sarai către Avram: “Nedreptate mi se face de către tine. Eu ti-am dat pe slujnica mea la sân, iar ea, văzând că a zămislit, a început să mă dispreţuiască. Dumnezeu să judece între mine şi între tine!”
 6. Iar Avram a zis către Sarai: “Iată, slujnica ta e în mâinile tale, fă cu ea ce-ti place!” şi Sarai a necăjit-o şi ea a fugit de la faţa ei.
 7. Şi a găsit-o îngerul Domnului la un izvor de apă în pustiu, la izvorul de lângă calea ce duce spre Sur.
 8. şi i-a zis îngerul Domnului: “Agar, slujnica Saraii, de unde vii şi unde te duci?” Iar ea a răspuns: “Fug de la faţa Saraii, stăpâna mea”.
 9. Şi îngerul Domnului i-a zis iarăşi: “ÃŽntoarce-te la stăpâna ta şi te supune sub mâna ei!”
 10. Apoi i-a mai zis îngerul Domnului: “Voi înmulţi pe urmaşii tăi foarte tare, încât nu se vor putea număra din pricina mulţimii.
 11. Iată, tu ai rămas grea – îi zise îngerul Domnului – şi vei naşte un fiu şi-i vei pune numele Ismael, pentru că a auzit Domnul suferinţa ta.
 12. Acela va fi ca un asin sălbatic între oameni; mâinile lui vor fi asupra tuturor şi mâinile tuturor asupra lui, dar el va sta dârz în faţa tuturor fraţilor lui”.
 13. Şi a numit Agar pe Domnul, Cel ce-i grăise, cu numele acesta: Ata-El-Roi (care se tâlcuieşte: Tu eşti Dumnezeu atotvăzător), căci zicea ea: “N-am văzut eu, oare, în faţă pe Cel ce m-a văzut?”
 14. De aceea se numeşte fântâna aceasta: Beer-Lahai-Roi (care se tâlcuieşte: Izvorul Celui viu, Care m-a văzut), şi se află între Cadeş şi Bared.
 15. După aceea a născut Agar lui Avram un fiu şi Avram a pus fiului său, pe care i-l născuse Agar, numele Ismael.
 16. Avram însă era de optzeci şi şase de ani când i-a născut Agar pe Ismael.

Citește și: Facerea – Capitolul 15

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *