Facerea – Capitolul 13

Facerea – Capitolul 13

Aceste versete din Cartea Genezei descriu o etapă importantă în călătoria lui Avram (Abraham) și a nepotului său Lot, precum și promisiunea lui Dumnezeu către Avram.

După ce Avram și Lot se întorc din Egipt, bogățiile lor cresc considerabil. Acest lucru duce la tensiuni între păstorii lor, deoarece pământul nu era suficient de mare pentru a susține ambele grupuri. Avram, dorind să evite conflictul, propune o separare pașnică, oferindu-i lui Lot prima alegere a terenului. Lot alege câmpia Iordanului, o zonă fertilă și bine irigată, în timp ce Avram rămâne în Canaan.

Această decizie a lui Lot de a alege câmpia Iordanului, apropiată de Sodoma, este semnificativă. Sodoma este descrisă ca un loc al răutății și păcatului, sugerând că alegerea lui Lot a fost ghidată de dorințe materiale, fără a lua în considerare moralitatea sau spiritualitatea locuitorilor.

După despărțirea de Lot, Dumnezeu îi face lui Avram o promisiune extraordinară: întregul pământ pe care îl poate vedea îi va aparține lui și urmașilor săi pentru totdeauna. Această promisiune reafirmă legământul lui Dumnezeu cu Avram și stabilește baza pentru viitorul poporului israelit. Dumnezeu promite, de asemenea, că urmașii lui Avram vor fi la fel de numeroși ca pulberea pământului, o metaforă pentru o descendență nenumărată.

Avram răspunde acestei promisiuni prin ascultare și credință, mutându-și corturile la stejarul Mamvri, lângă Hebron, și construind acolo un altar în onoarea lui Dumnezeu. Acest gest simbolizează recunoștința și devotamentul lui Avram față de Dumnezeu.

În concluzie, aceste versete subliniază importanța credinței și ascultării în relația cu Dumnezeu, precum și consecințele alegerilor bazate pe dorințe materiale, în contrast cu cele ghidate de credință și moralitate.

Facerea – Capitolul 13

 1. Din Egipt, Avram cu femeia sa, cu Lot şi cu toate câte avea, a pornit în părţile de miazăzi ale Canaanului.
 2. Avram insă era foarte bogat în vite, în argint şi în aur.
 3. Şi a, înaintat Avram pe unde venise, de la miazăzi spre Betel, până la locul unde fusese mai înainte cortul său, între Betel şi Hai,
 4. Adică până la locul unde era jertfelnicul pe care-l ridicase el mai înainte, şi acolo a chemat Avram numele Domnului.
 5. Însă pământul acela nu-i încăpea să stea împreună, căci averile lor erau multe şi nu-i încăpea locul să trăiască împreună.
 6. De aceea se întâmplau certuri între păzitorii vitelor lui Avram şi păzitorii vitelor lui Lot. Pe atunci locuiau în pământul acela Canaaneii şi Ferezeii.
 7. Atunci a zis Avram către Lot: “Să nu fie sfadă între mine şi tine, între păstorii mei şi păstorii tăi, căci suntem fraţi.
 8. Iată, nu e oare tot pământul înaintea ta? Desparte-te dar de mine! Şi de vei apuca tu la stânga, eu voi apuca la dreapta; iar de vei apuca tu la dreapta, eu voi apuca la stânga”.
 9. Şi ridicându-şi Lot ochii, a privit toată câmpia Iordanului, care, înainte de a strica Domnul Sodoma şi Gomora, toată până la Þoar era udată de apă, ca raiul Domnului, ca pământul Egiptului.
 10. Deci şi-a ales Lot tot ţinutul din preajma Iordanului şi a apucat Lot spre răsărit; şi aşa s-au despărţit ei unul de altul.
 11. Avram a rămas să locuiască în pământul Canaan, iar Lot s-a sălăşluit în cetăţile din ţinutul Iordanului şi şi-a întins corturile până la Sodoma.
 12. Iar oamenii Sodomei erau răi şi tare păcătoşi înaintea Domnului.
 13. Deci a zis Domnul către Avram, după ce s-a despărţit Lot de dânsul: “Ridică-ti ochii şi, din locul în care eşti acum, caută spre miazănoapte, spre miazăzi şi răsărit şi spre mare,
 14. Că tot pământul, cât îl vezi, ţi-l voi da ţie şi urmaşilor tăi pentru vecie.
 15. Voi face pe urmaşii tăi mulţi ca pulberea pământului; de va putea cineva număra pulberea pământului, va număra şi pe urmaşii tăi.
 16. Scoală şi cutreieră pământul acesta în lung şi în lat, că ţi-l voi da ţie şi urmaşilor tăi pentru vecie”.
 17. Şi ridicându-şi Avram corturile, a venit şi s-a aşezat la stejarul Mamvri, care este în Hebron; şi a zidit acolo un jertfelnic Domnului.

Citește și: Facerea – Capitolul 12

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *