Extrasul de coajă de pin: Pycnogenol și impactul său asupra sănătății umane

Extrasul de coajă de pin: Pycnogenol și impactul său asupra sănătății umane

Pycnogenol este un extract de coajă de pin, comercializat pe scară largă ca supliment alimentar. Acest compus de origine naturală a câștigat popularitate în întreaga lume datorită numeroaselor sale beneficii, de la susținerea sănătății inimii până la îmbunătățirea performanței cognitive. Pycnogenol este derivat din coaja de pin al molidului francez, Pinus pinaster, o sursă bogată de proantocianidine oligomerice, un tip de flavonoide cu proprietăți antioxidante puternice.

Originile și producerea Pycnogenolului

Pycnogenolul este un extract din coaja de pin al molidului francez. Acest proces implică mai multe etape pentru a asigura faptul că produsul final păstrează toate calitățile beneficiare ale cojii de pin. În primul rând, coaja este zdrobită și uscată. Apoi este tratată cu alcool pentru a extrage proantocianidinele oligomerice. După extracție, alcoolul este eliminat, lăsând în urmă un extract concentrat care poate fi adăugat în suplimente.

Molidul francez a fost ales ca sursă de Pycnogenol datorită conținutului său ridicat de proantocianidine oligomerice. Acești compuși sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante, care contribuie la multe dintre beneficiile asociate cu Pycnogenolul. Acestea includ protecția împotriva stresului oxidativ, care poate contribui la o varietate de probleme de sănătate, de la boli cardiovasculare până la declinul cognitiv.

Pycnogenol

Beneficiile Pycnogenolului pentru sănătate

Pycnogenolul a atras atenția cercetătorilor datorită capacității sale de a combate o varietate de afecțiuni, dar în principal datorită puternicelor sale proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

·        Sănătatea cardiovasculară

Studiile au indicat că Pycnogenolul poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii prin mai multe mecanisme. Potrivit unei recenzii din 2013 publicate în “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, Pycnogenolul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială. Acesta poate îmbunătăți și funcția endotelială, o măsură a sănătății vaselor de sânge, ceea ce poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare.

  • Performanță cognitivă

Există dovezi promițătoare că Pycnogenolul poate ajuta la îmbunătățirea performanței cognitive. Un studiu publicat în “Journal of Psychopharmacology” în 2011 spune că suplimentarea cu Pycnogenol a îmbunătățit performanța memoriei la participanții în vârstă. Acest lucru ar putea face din Pycnogenol un instrument util în gestionarea declinului cognitiv, asociat cu îmbătrânirea.

  • Sănătatea pielii

Pycnogenolul este de asemenea apreciat pentru beneficiile sale pentru sănătatea pielii. Acesta poate proteja pielea de daunele cauzate de radiațiile UV și poate stimula producția de colagen și elastină, proteine ​​esențiale pentru menținerea elasticității și a tinereții pielii. Un studiu din 2012 publicat în “Skin Pharmacology and Physiology” a constatat că, utilizarea Pycnogenolului a îmbunătățit hidratarea și elasticitatea pielii la femei, post-menopauză.

Citește și: Hipoglicemia: un ghid pentru gestionarea crizelor. 5 măsuri cruciale de Prim Ajutor

Siguranța și efectele secundare ale Pycnogenolului

În timp ce beneficiile Pycnogenolului sunt numeroase și bine documentate, este important să avem în vedere siguranța și potențialele efecte secundare. În general, Pycnogenolul este considerat sigur când este utilizat în doze recomandate. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui supliment, există posibilitatea efectelor secundare.

Unele persoane pot experimenta tulburări gastrointestinale, cum ar fi greață sau disconfort stomacal, mai ales când iau Pycnogenol pentru prima dată. În majoritatea cazurilor, aceste simptome dispar după câteva zile.

De asemenea, există unele dovezi că Pycnogenolul poate interacționa cu anumite medicamente, inclusiv imunosupresoare și medicamente pentru diabet. Dacă luați orice fel de medicament, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe administrarea de Pycnogenol.

Perspectivele viitoare

Cercetarea în domeniul Pycnogenolului continuă să se dezvolte, cu noi studii în curs de desfășurare. În prezent, cercetătorii investighează dacă Pycnogenolul poate ajuta la:

  • gestionarea simptomelor ADHD la copii;
  • la îmbunătățirea performanței atletice;
  • la susținerea sănătății oculare.

Concluzia acestor cercetări ar putea duce la o înțelegere mai aprofundată a modului în care Pycnogenolul poate fi utilizat pentru a susține sănătatea și bunăstarea. De asemenea, ar putea deschide calea pentru noi aplicații ale acestui supliment valoros.

Pycnogenolul este un exemplu excelent al modului în care produsele naturale pot fi folosite pentru a susține sănătatea și bunăstarea. Cu toate acestea, ca și în cazul oricărui supliment, este important să se ia în considerare toate aspectele, inclusiv beneficiile, siguranța și efectele secundare, înainte de a lua o decizie informată.

Surse:

  1. “What Is Pycnogenol and Why Do People Use It?” https://www.healthline.com/health/pycnogenol
  2. “Maritime Pine – Uses, Side Effects, and More” https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1019/maritime-pine
  3. “Pharmaceutical and nutraceutical effects of Pinus pinaster bark extract”. Research in Pharmaceutical Sciences https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3203267/
  4. “Maritime Pine” https://medlineplus.gov/druginfo/natural/1019.html

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *