Evanghelia după Marcu – Capitolul 2

Evanghelia după Marcu – Capitolul 2

În acest fragment din Evanghelia după Marcu, sunt prezentate mai multe evenimente semnificative din ministerul lui Iisus, care evidențiază puterea și autoritatea Sa, precum și abordarea Sa inovatoare față de tradițiile religioase.

Vindecarea slăbănogului (Marcu 2:1-12) este un episod impresionant, care demonstrează puterea lui Iisus de a ierta păcatele și de a vindeca. Credința celor care au adus slăbănogul, manifestată prin efortul lor de a-l aduce în fața lui Iisus, chiar și prin desfăcerea acoperișului, este remarcabilă. Iisus nu numai că vindecă slăbănogul, dar îi și iartă păcatele, provocând astfel întrebări și critici din partea cărturarilor și fariseilor.

Chemarea lui Levi (Marcu 2:13-17) arată deschiderea lui Iisus față de cei considerați păcătoși sau marginalizați de societate. Masa cu vameșii și păcătoșii este un act de acceptare și de împărtășire, care contrastează cu atitudinea liderilor religioși ai vremii. Răspunsul lui Iisus la critici, “Nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi”, subliniază misiunea Sa de a aduce mântuirea celor în nevoie spirituală.

Discuția despre post (Marcu 2:18-22) reflectă abordarea lui Iisus față de tradițiile religioase. El nu respinge postul, dar subliniază că prezența Sa (mirele) aduce o nouă dinamică în practicile religioase. Comparându-Se cu un mire, Iisus indică o perioadă de bucurie și de sărbătoare în prezența Sa, în contrast cu perioadele de post și de doliu.

În final, incidentul cu spicele smulse în ziua de sâmbătă (Marcu 2:23-28) arată cum Iisus redefinește înțelegerea legii sâmbetei. El pune accent pe nevoile umane și pe binele omului, mai presus de respectarea strictă a regulilor. Declarând că “Fiul Omului este domn și al sâmbetei”, Iisus afirmă autoritatea Sa asupra interpretării și aplicării Legii.

Aceste evenimente din Evanghelia după Marcu ilustrează modul în care Iisus a provocat convențiile religioase ale vremii și a pus accentul pe milă, iertare și pe împlinirea nevoilor umane.

Evanghelia după Marcu – Capitolul 2

  1. Şi intrând iarăşi în Capernaum, după câteva zile s-a auzit că este în casă.
  2. Şi îndată s-au adunat mulţi, încât nu mai era loc, nici înaintea uşii, şi le grăia lor cuvântul.
  3. Şi au venit la El, aducând un slăbănog, pe care-l purtau patru inşi.
  4. Şi neputând ei, din pricina mulţimii, să se apropie de El, au desfăcut acoperişul casei unde era Iisus şi, prin spărtură, au lăsat în jos patul în care zăcea slăbănogul.
  5. Şi văzând Iisus credinţa lor, i-a zis slăbănogului: Fiule, iertate îţi sunt păcatele tale!
  6. Şi erau acolo unii dintre cărturari, care şedeau şi cugetau în inimile lor:
  7. Pentru ce vorbeşte Acesta astfel? El huleşte. Cine poate să ierte păcatele, fără numai unul Dumnezeu?
  8. Şi îndată cunoscând Iisus, cu duhul Lui, că aşa cugetau ei în sine, le-a zis lor: De ce cugetaţi acestea în inimile voastre?
  9. Ce este mai uşor a zice slăbănogului: Iertate îţi sunt păcatele, sau a zice: Scoală-te, ia-ţi patul tău şi umblă?
  10. Dar, ca să ştiţi că putere are Fiul Omului a ierta păcatele pe pământ, a zis slăbănogului:
  11. Zic ţie: Scoală-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta.
  12. Şi s-a sculat îndată şi, luându-şi patul, a ieşit înaintea tuturor, încât erau toţi uimiţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Asemenea lucruri n-am văzut niciodată.
  13. Şi iarăşi a ieşit la mare şi toată mulţimea venea la El şi îi învăţa.
  14. Şi trecând, a văzut pe Levi al lui Alfeu, şezând la vamă, şi i-a zis: Urmează-Mi! Iar el, sculându-se, I-a urmat.
  15. Şi când şedea El în casa lui Levi, mulţi vameşi şi păcătoşi şedeau la masă cu Iisus şi cu ucenicii Lui. Că erau mulţi şi-I urmau.
  16. Iar cărturarii şi fariseii, văzându-L că mănâncă împreună cu vameşii şi păcătoşii, ziceau către ucenicii Lui: De ce mănâncă şi bea Învăţătorul vostru cu vameşii şi păcătoşii?
  17. Dar, auzind, Iisus le-a zis: Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. N-am venit să chem pe cei drepţi ci pe păcătoşi la pocăinţă.
  18. Ucenicii lui Ioan şi ai fariseilor posteau şi au venit şi I-au zis Lui: De ce ucenicii lui Ioan şi ucenicii fariseilor postesc, iar ucenicii Tăi nu postesc?
  19. Şi Iisus le-a zis: Pot, oare, prietenii mirelui să postească cât timp este mirele cu ei? Câtă vreme au pe mire cu ei, nu pot să postească.
  20. Dar vor veni zile, când se va lua mirele de la ei şi atunci vor posti în acele zile.
  21. Nimeni nu coase la haină veche petic dintr-o bucată de stofă nouă, iar de nu, peticul nou va trage din haina veche şi se va face o ruptură şi mai rea.
  22. Nimeni, iarăşi, nu pune vin nou în burdufuri vechi, iar de nu, vinul nou sparge burdufurile şi vinul se vară şi burdufurile se strică; încât vinul nou trebuie să fie în burdufuri noi.
  23. Şi pe când mergea El într-o sâmbătă prin semănături, ucenicii Lui, în drumul lor, au început să smulgă spice.
  24. Şi fariseii Îi ziceau: Vezi, de ce fac sâmbăta ce nu se cuvine?
  25. Şi Iisus le-a răspuns: Au niciodată n-aţi citit ce a făcut David, când a avut nevoie şi a flămânzit, el şi cei ce erau cu el?
  26. Cum a intrat în casa lui Dumnezeu, în zilele lui Abiatar arhiereul, şi a mâncat pâinile punerii înainte, pe care nu se cuvenea să le mănânce decât numai preoţii, şi a dat şi celor ce erau cu el?
  27. Şi le zicea lor: Sâmbăta a fost făcut pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă.
  28. Astfel că Fiul Omului este domn şi al sâmbetei.

Citește și: Evanghelia după Marcu – Capitolul 1

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *