Evanghelia după Ioan – Capitolul 14

Evanghelia după Ioan – Capitolul 14

Acest pasaj din Evanghelia după Ioan începe cu Iisus încurajându-și ucenicii să nu-și lase inimile tulburate de evenimentele viitoare și să aibă credință în Dumnezeu și în El. El le vorbește despre pregătirea unui loc pentru ei în casa Tatălui Său, promițând că se va întoarce să-i ia cu El, astfel încât să fie împreună.

Toma, unul dintre ucenici, își exprimă confuzia cu privire la locul unde se duce Iisus și la calea de a ajunge acolo. Iisus răspunde cu una dintre cele mai cunoscute declarații ale Sale: “Eu sunt Calea, Adevărul și Viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.” Aceasta subliniază că Iisus este mijlocul prin care oamenii pot ajunge la Dumnezeu.

Filip, un alt ucenic, cere să vadă pe Tatăl, iar Iisus îi explică că a-L vedea pe El este echivalent cu a vedea pe Tatăl, deoarece El este în Tatăl și Tatăl este în El. Iisus continuă să-i asigure pe ucenici că vor putea face lucrări mai mari decât ale Sale după ce El se va duce la Tatăl, deoarece vor putea cere lucruri în numele Său.

Iisus promite, de asemenea, că va trimite un alt Mângâietor, Duhul Sfânt, care va rămâne cu ei pentru totdeauna și îi va învăța toate lucrurile, aducându-le aminte de învățăturile Sale.

Pasajul se încheie cu Iisus oferind pacea Sa ucenicilor, o pace diferită de cea oferită de lume, și îi îndeamnă să nu se lase cuprinși de frică sau tulburare. El le explică că plecarea Sa este motiv de bucurie, deoarece se duce la Tatăl, care este mai mare decât El. Iisus îi avertizează că stăpânitorul acestei lumi (satan) se apropie, dar nu are nicio putere asupra Lui. El își încheie discursul îndemnându-i să se ridice și să plece de acolo.

Evanghelia după Ioan – Capitolul 14

 1. Să nu se tulbure inima voastră; credeţi în Dumnezeu, credeţi şi în Mine.
 2. În casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt. Iar de nu, v-aş fi spus. Mă duc să vă gătesc loc.
 3. Şi dacă Mă voi duce şi vă voi găti loc, iarăşi voi veni şi vă voi lua la Mine, ca să fiţi şi voi unde sunt Eu.
 4. Şi unde Mă duc Eu, voi ştiţi şi ştiţi şi calea.
 5. Toma i-a zis: Doamne, nu ştim unde Te duci; şi cum putem şti calea?
 6. Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.
 7. Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, şi pe Tatăl Meu L-aţi fi cunoscut; dar de acum Îl cunoaşteţi pe El şi L-aţi şi văzut.
 8. Filip I-a zis: Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl şi ne este de ajuns.
 9. Iisus i-a zis: De atâta vreme sunt cu voi şi nu M-ai cunoscut, Filipe? Cel ce M-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl. Cum zici tu: Arată-ne pe Tatăl?
 10. Nu crezi tu că Eu sunt întru Tatăl şi Tatăl este întru Mine? Cuvintele pe care vi le spun nu le vorbesc de la Mine, ci Tatăl – Care rămâne întru Mine – face lucrările Lui.
 11. Credeţi Mie că Eu sunt întru Tatăl şi Tatăl întru Mine, iar de nu, credeţi-Mă pentru lucrările acestea.
 12. Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face şi el lucrările pe care le fac Eu şi mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl.
 13. Şi orice veţi cere întru numele Meu, aceea voi face, ca să fie slăvit Tatăl întru Fiul.
 14. Dacă veţi cere ceva în numele Meu, Eu voi face.
 15. De Mă iubiţi, păziţi poruncile Mele.
 16. Şi Eu voi ruga pe Tatăl şi alt Mângâietor vă va da vouă ca să fie cu voi în veac,
 17. Duhul Adevărului, pe Care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaşte; voi Îl cunoaşteţi, că rămâne la voi şi în voi va fi!
 18. Nu vă voi lăsa orfani: voi veni la voi.
 19. Încă puţin timp şi lumea nu Mă va mai vedea; voi însă Mă veţi vedea, pentru că Eu sunt viu şi voi veţi fi vii.
 20. În ziua aceea veţi cunoaşte că Eu sunt întru Tatăl Meu şi voi în Mine şi Eu în voi.
 21. Cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cel ce Mă iubeşte pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui.
 22. I-a zis Iuda, nu Iscarioteanul: Doamne, ce este că ai să Te arăţi nouă, şi nu lumii?
 23. Iisus a răspuns şi i-a zis: Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu, şi Tatăl Meu îl va iubi, şi vom veni la el şi vom face locaş la el.
 24. Cel ce nu Mă iubeşte nu păzeşte cuvintele Mele. Dar cuvântul pe care îl auziţi nu este al Meu, ci al Tatălui care M-a trimis.
 25. Acestea vi le-am spus, fiind cu voi;
 26. Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, Acela vă va învăţa toate şi vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu.
 27. Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă, nu precum dă lumea vă dau Eu. Să nu se tulbure inima voastră, nici să se înfricoşeze.
 28. Aţi auzit că v-am spus: Mă duc şi voi veni la voi. De M-aţi iubi v-aţi bucura că Mă duc la Tatăl, pentru că Tatăl este mai mare decât Mine.
 29. Şi acum v-am spus acestea înainte de a se întâmpla, ca să credeţi când se vor întâmpla.
 30. Nu voi mai vorbi multe cu voi, căci vine stăpânitorul acestei lumi şi el nu are nimic în Mine;
 31. Dar ca să cunoască lumea că Eu iubesc pe Tatăl şi precum Tatăl Mi-a poruncit aşa fac. Sculaţi-vă, să mergem de aici.

Citește și: Evanghelia după Ioan – Capitolul 13

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *