Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – Capitolul 5

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – Capitolul 5

Acest fragment din Prima Epistolă a Sfântului Apostol Pavel către Corinteni, adresează o problemă gravă de moralitate și comportament în comunitatea creștină din Corint. Apostolul Pavel evidențiază câteva aspecte esențiale legate de păcat, disciplină și sfințenie.

În primul rând, Pavel atrage atenția asupra unei desfrânări șocante care se petrece în mijlocul comunității, o relație incestuoasă, despre care spune că este fără precedent chiar și între neamurile păgâne. Acesta nu doar că denunță păcatul în sine, dar critică și atitudinea comunității, care, în loc să fie întristată și să ia măsuri, pare că este semeață, mândrindu-se sau ignorând gravitatea situației.

Pavel sugerează o acțiune drastică: excluderea din comunitate a celui care a săvârșit această faptă, pentru a păstra puritatea și sfințenia grupului. Prin această excludere, el speră la o eventuală mântuire a sufletului celui vinovat, chiar dacă trupul său ar putea fi pierdut.

Metafora cu aluatul este esențială în discursul lui Pavel. Un mic aluat dospește toată frământătura, astfel că tolerarea păcatului în comunitate ar putea contamina întreaga comunitate. De aceea, este necesară curățirea aluatului vechi, adică eliminarea păcatului și a influențelor corupătoare, pentru a deveni o nouă frământătură, pură și sfântă, asemenea azimelor curăției și adevărului.

Epistole. Sfantul Pavel: 1 Corinteni

Pavel continuă prin a clarifica că nu se referă la evitarea contactului cu oamenii imorali din afara comunității, ceea ce ar fi imposibil, ci se concentrează pe membrii comunității care, deși se numesc frați, persistă în păcat. El subliniază importanța discernământului și judecății în interiorul comunității, lăsând judecata celor din afară în seama lui Dumnezeu.

În concluzie, Apostolul Pavel cheamă comunitatea la o responsabilitate morală și spirituală colectivă, insistând asupra necesității de a menține puritatea și integritatea grupului, prin măsuri clare și decisive împotriva păcatului. Mesajul său este unul de avertizare și îndemn la sfințenie, bazat pe principiile învățăturii creștine.

Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – Capitolul 5

  1. Îndeobşte se aude că la voi e desfrânare, şi o astfel de desfrânare cum nici între neamuri nu se pomeneşte, ca unul să trăiască cu femeia tatălui său.
  2. Iar voi v-aţi semeţit, în loc mai degrabă să vă fi întristat, ca să fie scos din mijlocul vostru cel ce a săvârşit această faptă.
  3. Ci eu, deşi departe cu trupul, însă de faţă cu duhul, am şi judecat, ca şi cum aş fi de faţă, pe cel ce a făcut una ca aceasta:
  4. În numele Domnului nostru Iisus Hristos, adunându-vă voi şi duhul meu, cu puterea Domnului nostru Iisus Hristos,
  5. Să daţi pe unul ca acesta satanei, spre pieirea trupului, ca duhul să se mântuiască în ziua Domnului Iisus.
  6. Semeţia voastră nu e bună. Oare nu ştiţi că puţin aluat dospeşte toată frământătura?
  7. Curăţiţi aluatul cel vechi, ca să fiţi frământătură nouă, precum şi sunteţi fără aluat; căci Paştile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi.
  8. De aceea să prăznuim nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutăţii şi al vicleşugului, ci cu azimele curăţiei şi ale adevărului.
  9. V-am scris în epistolă să nu vă amestecaţi cu desfrânaţii;
  10. Dar nu am spus, desigur, despre desfrânaţii acestei lumi, sau despre lacomi, sau despre răpitori, sau despre închinătorii la idoli, căci altfel ar trebui să ieşiţi afară din lume.
  11. Dar eu v-am scris acum să nu vă amestecaţi cu vreunul, care, numindu-se frate, va fi desfrânat, sau lacom, sau închinător la idoli, sau ocărâtor, sau beţiv, sau răpitor. Cu unul ca acesta nici să nu şedeţi la masă.
  12. Căci ce am eu ca să judec şi pe cei din afară? Însă pe cei dinăuntru, oare, nu-i judecaţi voi?
  13. Iar pe cei din afară îi va judeca Dumnezeu. Scoateţi afară dintre voi pe cel rău.

Citește și: Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – Capitolul 4

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *