Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel – Capitolul 2

Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel – Capitolul 2

Aceste versete din Epistola către Tit, scrisă de Apostolul Pavel, oferă instrucțiuni detaliate despre cum ar trebui să trăiască și să se comporte membrii comunității creștine pentru a reflecta învățătura sănătoasă a Evangheliei. Pavel subliniază importanța unui comportament care să onoreze credința creștină în toate aspectele vieții, de la relațiile familiale până la relațiile de muncă.

Pavel începe prin a îndemna la un comportament care se cuvine învățăturii sănătoase, evidențiind așteptările specifice pentru diferite grupuri din comunitate:

 • Bătrânii sunt îndemnați să fie treji, cinstiți și sănătoși în credință, dragoste și răbdare.
 • Bătrânele sunt îndemnate să aibă o cuviință sfințită, să nu fie clevetitoare și să învețe pe cele tinere să-și iubească familiile și să fie gospodine bune.
 • Cei tineri sunt îndemnați să fie cumpătați și să demonstreze bune fapte.
 • Slugile (sau servitorii) sunt îndemnați să se supună stăpânilor lor, să fie de încredere și să demonstreze buna credință în toate lucrurile, reflectând astfel învățătura Mântuitorului.

Pavel subliniază că trăirea conform acestor principii este posibilă datorită harului mântuitor al lui Dumnezeu, care ne învață să renunțăm la fărădelege și poftele lumești și să trăim vieți de înțelepciune, dreptate și cucernicie. Această trăire este motivată de așteptarea revenirii glorioase a lui Iisus Hristos, care S-a sacrificat pentru a ne izbăvi de păcat și pentru a-Și curăța un popor ales, dedicat faptelor bune.

În încheiere, Pavel îl îndeamnă pe Tit să vorbească, să îndemne și să mustre cu autoritate, astfel încât învățătura să fie primită cu seriozitate și respect, iar Tit să nu fie disprețuit de comunitate. Aceste instrucțiuni subliniază importanța integrității, a disciplinei și a bunătății în viața creștină, reflectând dorința lui Pavel ca toți credincioșii să trăiască într-un mod care să onoreze Evanghelia lui Hristos.

Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel – Capitolul 2

 1. Dar tu grăieşte cele ce se cuvin învăţăturii sănătoase.
 2. Bătrânii să fie treji, cinstiţi, întregi la minte, sănătoşi în credinţă, în dragoste, în răbdare;
 3. Bătrânele de asemenea să aibă, în înfăţişare, sfinţită cuviinţă, să fie neclevetitoare, nerobite de vin mult, să înveţe de bine,
 4. Ca să înţelepţească pe cele tinere să-şi iubească bărbaţii, să-şi iubească copiii,
 5. Şi să fie cumpătate, curate, gospodine, bune, plecate bărbaţilor lor, ca să nu fie defăimat cuvântul lui Dumnezeu.
 6. Îndeamnă, de asemenea, pe cei tineri să fie cumpătaţi.
 7. Întru toate arată-te pe tine pildă de fapte bune, dovedind în învăţătură neschimbare, cuviinţă,
 8. Cuvânt sănătos şi fără prihană, pentru ca cel potrivnic să se ruşineze, neavând de zis nimic rău despre noi.
 9. Slugile să se supună stăpânilor lor, întru toate, ca să fie bine-plăcute, neîntorcându-le vorba,
 10. Să nu dosească ceva, ci să le arate toată buna credinţă, ca să facă de cinste întru toate învăţătura Mântuitorului nostru Dumnezeu.
 11. Căci harul mântuitor al lui Dumnezeu s-a arătat tuturor oamenilor,
 12. Învăţându-ne pe noi să lepădăm fărădelegea şi poftele lumeşti şi, în veacul de acum, să trăim cu înţelepciune, cu dreptate şi cu cucernicie;
 13. Şi să aşteptăm fericita nădejde şi arătarea slavei marelui Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Hristos Iisus,
 14. Care S-a dat pe Sine pentru noi, ca să ne izbăvească de toată fărădelegea şi să-Şi curăţească Lui popor ales, râvnitor de fapte bune.

Citește și: Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel – Capitolul 1

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *