Ecclesiastul – Capitolul 9

Ecclesiastul – Capitolul 9

Aceste versete din Ecclesiastul oferă o perspectivă profundă și meditativă asupra vieții, destinului, înțelepciunii și a modului în care oamenii ar trebui să se raporteze la existența lor. Ele reflectă asupra naturii efemere a vieții și a căutării sensului într-o lume adesea percepută ca fiind plină de vanitate și deșertăciune.

Textul începe cu o constatare a egalității fundamentale a tuturor oamenilor în fața destinului. Fie că sunt drepți sau păcătoși, buni sau răi, toți oamenii se confruntă cu aceeași soartă finală: moartea. Aceasta este descrisă ca un “mare rău” care domină existența sub soare, subliniind faptul că, în ciuda diferențelor noastre, suntem toți egali în fața morții.

Autorul continuă cu o reflecție asupra valorii vieții, comparând un “câine viu” cu un “câine mort” și sublinind că viața în sine este valoroasă, indiferent de circumstanțe. Se sugerează că, deși cei morți nu mai au parte de răsplată și sunt uitați, cei vii au încă posibilitatea de a experimenta viața și de a găsi bucurie în ea.

În acest context, autorul îndeamnă la bucurarea de lucrurile simple ale vieții, cum ar fi mâncarea, băutura și compania celor dragi. Aceasta este văzută ca o formă de acceptare a bunăvoinței divine și a faptului că, în ciuda efemerității vieții, există încă motive de bucurie și recunoștință.

Textul abordează, de asemenea, tema futilității eforturilor umane, subliniind că, în ciuda muncii și planurilor noastre, nu putem controla destinul. Se sugerează că succesul și eșecul nu sunt întotdeauna rezultatul abilităților sau eforturilor noastre, ci pot fi influențate de “timp” și “întâmplare”.

În cele din urmă, autorul reflectă asupra valorii înțelepciunii, chiar și în fața puterii. Se povestește despre un sărac înțelept care a salvat o cetate, dar a fost uitat. Aceasta subliniază ideea că, deși înțelepciunea este valoroasă, adesea este ignorată sau subestimată în comparație cu puterea sau bogăția.

În concluzie, aceste versete din Eclesiastul ne îndeamnă să reflectăm asupra efemerității vieții, a egalității fundamentale a tuturor oamenilor în fața destinului și a importanței de a găsi bucurie în lucrurile simple. Ele ne reamintesc să abordăm viața cu umilință, recunoștință și o deschidere către misterele care ne depășesc.

Ecclesiastul – Capitolul 9

  1. Cu adevărat toate acestea le-am pus la inimă şi inima mea le-a văzut: că cei drepţi şi cei înţelepţi împreună cu toate faptele lor sunt în mina lui Dumnezeu. Nici măcar iubirea, nici ura nu o cunoaşte omul; ci totul este deşertăciune înaintea oamenilor,
  2. Căci toţi au aceeaşi soartă: cel drept ca şi cel păcătos, cel bun ca şi cel rău, cel curat ea şi cel necurat, cel ce aduce jertfă ca şi cel ce nu aduce, cel bun ca şi cel rău, cel ce jură ca şi cel ce cinsteşte jurământul.
  3. Este un mare rău în tot ceea ce se face sub soare, căci toţi au aceeaşi soartă şi pe lângă aceasta inima oamenilor este plină de răutate şi nebunia în inima lor dăinuieşte toată viaţa lor şi se duc în acelaşi loc cu cei morţi;
  4. Oare cine va rămâne în viaţă? Pentru toţi cei vii este o nădejde, căci un câine viu este mai de preţ decât un câine mort.
  5. Cei vii ştiu că vor muri, dar cei morţi nu ştiu nimic şi parte de răsplată nu mai au, căci numele lor a fost uitat.
  6. Şi dragostea lor, ura lor şi pizma lor a pierit de mult şi nu se vor mai bucura niciodată de ceea ce se face sub soare.
  7. Du-te şi mănâncă cu bucurie pâinea ta şi bea cu inimă bună vinul tău, pentru că Dumnezeu este îndurător pentru faptele tale.
  8. Toată vremea veşmintele tale să fie albe şi untdelemnul să nu lipsească de pe capul tău!
  9. Bucură-te de viaţă cu femeia pe care o iubeşti în toate zilele vieţii tale celei deşarte, pe care ţi-a hărăzit-o Dumnezeu sub soare; căci aceasta este partea ta în viaţă şi în mijlocul trudei cu care te osteneşti sub soare.
  10. Tot ceea ce mâna ta prinde să săvârşească, fă cu hotărâre, căci în locuinţa morţilor în care te vei duce nu se află nici faptă, nici punere la cale, nici ştiinţă, nici înţelepciune.
  11. Şi iarăşi am văzut sub soare că izbânda în alergare nu este a celor iuţi şi biruinţa a celor viteji, şi pâinea a celor înţelepţi, nici bogăţia a celor pricepuţi, nici faima pentru cei învăţaţi, căci timpul şi întâmplarea întâmpină pe toţi.
  12. Că omul nu ştie nici măcar vremea lui: întocmai ea şi peştii care sunt prinşi în vicleanul năvod, întocmai ca şi păsările în laţ, aşa sunt prinşi fără de veste oamenii în vremea de restrişte, când vine dintr-odată peste ei.
  13. Şi am mai văzut sub soare acest fapt de înţelepciune care mi s-a părut într-adevăr mare:
  14. A fost odată o cetate mică, locuită de oameni puţini şi împotriva ei a pornit un rege vestit, care a împresurat-o şi a ridicat de jur împrejur întărituri puternice.
  15. Într-însa se afla un sărac înţelept care a scăpat cetatea prin înţelepciunea lui şi nimeni nu-şi mai aduce aminte de acest om sărman.
  16. Şi am zis: “Mai bună este înţelepciunea decât puterea; dar înţelepciunea celui sărac este urgisită, şi cuvintele lui nu sunt luate în seamă”.
  17. Vorbele celui înţelept spuse domol sunt mai ascultate decât strigătul unui stăpân între nebuni.
  18. Înţelepciunea este mai de preţ decât armele de luptă; dar o singură greşeală nimiceşte mult bine.

Citește și: Ecclesiastul – Capitolul 8

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *