Aceste versete din Ecclesiastul subliniază importanța moderației și a respectului față de Dumnezeu. Autorul ne sfătuiește să nu ne grăbim să vorbim în fața lui Dumnezeu și să fim conștienți de diferența dintre poziția noastră pământească și măreția divină. El ne avertizează că vorbele multe pot duce la păcat și că e mai bine să nu facem promisiuni decât să nu le îndeplinim.
Autorul observă că bogăția și dorința de a acumula averi sunt deșertăciuni și nu aduc fericirea adevărată. El constată că iubirea de bani nu aduce satisfacție și că bogăția poate aduce mai multe probleme decât beneficii. De exemplu, bogatul nu se bucură de somnul liniștit al lucrătorului simplu, iar bogățiile pot fi pierdute în mod neașteptat, lăsându-l pe posesor fără nimic.
În cele din urmă, Ecclesiastul concluzionează că cel mai bine este să ne bucurăm de lucrurile simple ale vieții, cum ar fi mâncarea și băutura, și să ne bucurăm de munca noastră. Aceasta este văzută ca o binecuvântare de la Dumnezeu. Autorul ne îndeamnă să apreciem și să ne bucurăm de viață în timpul pe care îl avem, recunoscând că aceasta este partea noastră în lumea efemeră în care trăim.
Ecclesiastul – Capitolul 5
- Nu te grăbi să deschizi gura ta şi inima ta să nu se pripească să scoată o vorbă înaintea lui Dumnezeu, că Dumnezeu este în ceruri, iar tu pe pământ; pentru aceasta să fie cuvintele tale puţine.
- Visurile vin din multele griji, iar glasul celui nebun din mulţimea de vorbe.
- Dacă ai făcut un jurământ lui Dumnezeu, nu pierde din vedere să-l împlineşti, că nebunii nu au nici o trecere; tu însă împlineşte ce ai făgăduit.
- Mai bine să nu făgăduieşti decât să nu împlineşti ce ai făgăduit.
- Nu îngădui gurii tale să tragă spre păcat trupul tău şi înaintea trimisului lui Dumnezeu nu spune: “A fost o rătăcire!” Pentru ce să Se mânie Dumnezeu de cuvântul tău şi să nimicească lucrul mâinilor tale?
- Căci din mulţimea grijilor se nasc visele şi deşertăciunile din prea multe cuvinte. De aceea, teme-te de Dumnezeu!
- Dacă vezi asuprirea celui sărac şi obijduirea dreptului şi a dreptăţii în cetate, nu te mira de lucrul acesta, căci peste cel mare este unul mai mare, iar Cel Atotputernic veghează peste toţi.
- Totuşi este un folos pentru tară şi anume: un rege care să poarte grijă muncii pământului.
- Cine iubeşte banii nu se va sătura de bani, iar cel ce iubeşte bogăţia nu va avea parte de rodul ei. Şi aceasta este deşertăciune!
- Când se înmulţesc averile, sporesc şi cei ce le mănâncă şi ce folos are stăpânul lor că numai le vede?
- Dulce este somnul lucrătorului, fie că mănâncă mult, fie că mănâncă puţin, dar belşugul bogatului nu-i dă răgaz să doarmă.
- Este un rău cumplit pe care l-am văzut sub soare: bogăţii puse la o parte de stăpânul lor pentru a lui nenorocire.
- Şi dacă bogăţia se pierde dintr-o întâmplare nenorocită şi el are un copil, acestuia nu-i rămâne nimic în mină.
- Precum a ieşit din pântecele maicii sale, gol se va duce, aşa cum a venit, şi pentru munca lui el nu va primi nimic, ca să poată lua în mâna lui.
- Şi aceasta este o întâmplare nenorocită, ca să se ducă aşa cum a venit; şi ce folos că i-a fost munca în vânt?
- Mai mult încă, toată viaţa lui este întuneric şi supărare, necaz peste fire şi boală şi durere!
- Cu adevărat iată ceea ce am văzut că este bine şi frumos: să mănânce şi să bea şi să trăiască omul bine din tot lucrul cu care se trudeşte sub soare în vremea vieţii dăruite lui de Dumnezeu, căci aceasta este partea lui.
- Şi ori de câte ori Dumnezeu dă omului bogăţii şi bunuri şi ii îngăduie să mănânce şi să-şi ia partea lui şi să se bucure de munca lui, acesta este un dar de la Dumnezeu;
Citește și: Ecclesiastul – Capitolul 4