Ecclesiastul – Capitolul 2

Ecclesiastul – Capitolul 2

Ecclesiastul, în aceste versete, împărtășește reflecții profunde despre căutarea plăcerii și semnificația muncii. El începe prin a experimenta cu veselia și plăcerea, dar constată că și acestea sunt deșertăciuni. În căutarea sa de a găsi sensul vieții, Ecclesiastul se angajează în diferite activități: construiește case, sădește vii, creează grădini și parcuri, acumulează bogății și se bucură de plăcerile senzuale. Cu toate acestea, el ajunge la concluzia că toate acestea sunt, de asemenea, deșertăciuni și vânare de vânt.

Ecclesiastul observă că înțelepciunea are un avantaj față de nebunie, asemenea luminii față de întuneric, dar recunoaște că atât înțeleptul, cât și nebunul, împărtășesc aceeași soartă – moartea. Această realizare îl face să urască viața, deoarece munca sa și realizările sale vor fi moștenite de alții, care s-ar putea să nu fie nici înțelepți, nici recunoscători pentru eforturile sale.

Ecclesiastul se confruntă cu faptul că munca grea aduce adesea doar suferință și necaz, iar chiar și în timpul de odihnă, inima nu găsește pace. El ajunge la concluzia că cel mai bun lucru pentru un om este să se bucure de mâncare, băutură și de roadele muncii sale, recunoscând că această capacitate de a se bucura vine de la Dumnezeu.

În esență, aceste versete reflectă asupra futilității căutării sensului vieții în plăceri trecătoare și în realizări materiale. Ecclesiastul subliniază că adevărata satisfacție și bucurie în viață vin din recunoașterea și acceptarea darurilor lui Dumnezeu.

Ecclesiastul – Capitolul 2

  1. Grăiam inimii mele: “Vino să te ispitesc cu veselia şi să te fac să guşti plăcerea!” Şi iată că şi aceasta este deşertăciune.
  2. “E nebunie!” am zis despre râs. Şi despre veselie: “La ce poate să folosească!”
  3. Am cugetat apoi în inima mea, să desfătez trupul meu cu vin – pe când cugetul meu umbla după înţelepciune şi cerceta nebunia – până ce voi vedea ceea ce este bun pentru fiii oamenilor să facă sub cer în vremea vieţii lor.
  4. Am început lucrări mari: am zidit case, am sădit vii,
  5. Am făcut grădini şi parcuri şi am sădit în ele tot felul de pomi roditori;
  6. Mi-am făcut iazuri, ca să pot uda din ele o dumbravă unde creşteau copacii;
  7. Am cumpărat robi şi roabe şi am avut feciori născuţi în casă, asemenea şi turme de vite, şi oi fără de număr, mai mult decât toţi cei care au fost înaintea mea în Ierusalim.
  8. Am strâns aur şi argint şi număr mare de regi şi de satrapi; am adus cântăreţi şi cântăreţe şi desfătarea fiilor anului mi-am agonisit: o prinţesă şi alte prinţese.
  9. Am fost mare şi am întrecut pe toţi cei ce au trăit înaintea mea în Ierusalim şi înţelepciunea a rămas cu mine.
  10. Şi tot ceea ce doreau ochii mei nu am dat la o parte şi n-am oprit inima mea de la nici o veselie, căci inima mea s-a bucurat de toată osteneala mea, şi aceasta mi-a fost partea din toată munca mea.
  11. Apoi m-am uitat cu luare aminte la toate lucrurile pe care le-au făcut mâinile mele şi la truda cu care m-am trudit ca să le săvârşesc şi iată, totul este deşertăciune şi vânare de vânt şi fără nici un folos sub soare.
  12. Şi mi-am întors privirea să văd înţelepciunea, nebunia şi prostia. Căci ce poate să facă un om de rând peste ceea ce a făcut un rege?
  13. Atunci m-am încredinţat că înţelepciunea are întâietate asupra nebuniei tot atât cât are lumina asupra întunericului.
  14. Înţeleptul are ochii în cap, iar nebunul merge întru întuneric. Dar am cunoscut şi eu că aceeaşi soartă vor avea toţi.
  15. Deci am zis în inima mea: “Aceeaşi soartă ca şi cel nebun avea-voi şi eu; atunci la ce îmi foloseşte înţelepciunea?” Şi am zis în mintea mea că şi aceasta este deşertăciune.
  16. Căci pomenirea celui înţelept ca şi a celui nebun nu este veşnică, fiindcă în zilele ce vor veni amândoi vor fi uitaţi; atunci înţeleptul moare ca şi nebunul.
  17. Drept aceea am urât viaţa, căci rele sunt cele ce se fac sub soare; şi totul este deşertăciune şi vânare de vânt.
  18. Şi am urât toată munca pe care am muncit-o sub soare, fiindcă voi lăsa-o omului care va veni după mine.
  19. Şi cine ştie dacă el va fi înţelept sau nebun! Şi el va face ce va găsi cu cale din tot lucrul cu care m-am trudit şi m-am chibzuit sub soare! Şi aceasta este deşertăciune!
  20. Şi am început să mă las deznădejdii pentru toată munca cea de sub soare,
  21. Căci un om care a pus în lucrul lui înţelepciune şi ştiinţă şi a avut izbândă, îl împarte cu cel care n-a lucrat. Şi aceasta aste deşertăciune şi un rău nespus de mare.
  22. Oare, ce-i rămâne omului din toată munca lui şi din grija inimii lui cu care s-a trudit sub soare?
  23. Toate zilele lui nu sunt decât suferinţă şi îndeletnicirea lui nu-i decât necaz; nici chiar noaptea n-are odihnă inima lui. Şi aceasta este deşertăciune!
  24. Nimic nu este mai bun pentru om decât să mănânce şi să bea şi să-şi desfăteze sufletul cu mulţumirea din munca sa. Şi am văzut că şi aceasta vine numai din mâna lui Dumnezeu.
  25. Cine poate oare să mănânce şi să bea fără să mulţumească Lui?

Citește și: Ecclesiastul – Capitolul 1

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *