Dincolo de tensiunea arterială mare. Cauze și tratamente

Dincolo de tensiunea arterială mare. Cauze și tratamente

Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub denumirea de tensiune arterială mare, este o afecțiune medicală în care forța sângelui împotriva pereților arterelor este prea mare. În timp, aceasta poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și insuficiență renală.

Hipertensiunea arterială este considerată un „ucigaș tăcut” deoarece adesea nu prezintă simptome evidente, până când nu a provocat daune semnificative în organism. Din acest motiv, este esențial să ne monitorizăm în mod regulat tensiunea arterială și să ne asigurăm că rămâne în limitele normale.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Există două tipuri principale de hipertensiune arterială: hipertensiunea primară și hipertensiunea secundară. Hipertensiunea primară este cea mai frecventă formă și nu are o cauză identificabilă directă. Se crede că o combinație de factori genetici, de mediu și de stil de viață contribuie, la dezvoltarea hipertensiunii primare.

De cealaltă parte, hipertensiunea secundară este rezultatul unei afecțiuni medicale subiacente sau a utilizării unor medicamente. Boli renale, tulburări endocrine, probleme cardiovasculare și utilizarea anumitor medicamente sau droguri, pot duce la hipertensiune secundară.

Factorii de risc pentru hipertensiune include:

  • vârsta înaintată;
  • sexul masculin;
  • factorii genetici;
  • obezitatea;
  • lipsa activității fizice;
  • consumul de tutun;
  • o dietă bogată în sodiu;
  • alcoolismul.

Complicațiile hipertensiunii arteriale

Dacă nu este controlată, hipertensiunea arterială, poate duce la o serie de complicații grave. Presiunea arterială mare poate tensiona inima și vasele de sânge și poate accelera procesul de ateroscleroză, care duce la acumularea de plăci în artere.

Printre complicațiile posibile se numără: boala cardiacă ischemică, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, anevrism aortic, boală renală cronică și retinopatie hipertensivă. Mai mult, hipertensiunea poate duce la deteriorarea cognitivă și demență, deoarece poate afecta aprovizionarea cu sânge a creierului.

Citește și: Migrenele: o privire amănunțită asupra cauzelor, simptomelor și tratamentelor

Controlul și tratamentul hipertensiunii arteriale

Tratamentul pentru hipertensiunea arterială implică de obicei schimbări ale stilului de viață și medicamente. Modificările stilului de viață pot include o dietă, exerciții fizice regulate, limitarea consumului de alcool, renunțarea la fumat, gestionarea stresului și menținerea unei greutăți sănătoase.

În ceea ce privește medicamentele, există mai multe clase diferite de medicamente care pot fi utilizate pentru a trata hipertensiunea, inclusiv diuretice, beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, antagoniști ai receptorilor angiotensinei, blocante ale canalelor de calciu și altele.

Este important de menționat că, fiecare individ este unic și ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta. De aceea, tratamentul hipertensiunii arteriale ar trebui să fie personalizat în funcție de caracteristicile individuale ale fiecărei persoane, precum comorbiditățile, preferințele și obiectivele de sănătate specifice.

Plante care pot ajuta la controlul hipertensiunii

Este important de mențioat că acestea nu ar trebui folosite ca înlocuitori ai medicamentelor prescrise de un medic, dar pot fi folosite ca parte a unui plan de gestionare a hipertensiunii. Dacă adăugați orice supliment la regimul dumneavoastră, este esențial să discutați mai întâi cu medicul dvs.

  1. Usturoiul. Studiile sugerează că usturoiul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, în special la persoanele cu hipertensiune. Acesta conține un compus numit alicină, care este considerat a fi responsabil pentru aceste beneficii.
  2. Hibiscusul. Ceaiul de hibiscus a fost studiat pentru efectele sale asupra tensiunii arteriale. O revizuire a studiilor a descoperit că persoanele care au consumat ceai de hibiscus, au avut scăderi semnificative ale tensiunii arteriale.
  3. Roiniță (Melissa officinalis). Roinița este o plantă din familia mentei, care are multe beneficii pentru sănătate, ajutând inclusiv scăderea tensiunii arteriale.
  4. Țelina. Țelina și semințele de țelină conțin substanțe chimice care pot ajuta la relaxarea mușchilor din jurul arterelor și la scăderea tensiunii arteriale.
  5. Cacao. Flavonoidele din cacao pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea funcției vaselor de sânge.

Aceste plante pot ajuta în timp la controlul hipertensiunii, ele nefiind o soluție rapidă. Gestionarea hipertensiunii necesită adesea o combinație de dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului și, în unele cazuri, medicamente.

Surse:

  1. Mayo Clinic, High blood pressure (hypertension) (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410)
  2. National Heart, Lung, and Blood Institute, What Is High Blood Pressure (https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/high-blood-pressure)
  3. Mayo Clinic, High blood pressure dangers: Hypertension’s effects on your body (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20045868)
  4. American Heart Association, Types of Blood Pressure Medications (https://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/types-of-blood-pressure-medications)
  5. Centres for Disease Control and Prevention, High Blood Pressure Symptoms and Causes (https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm)

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *