Beneficiile consumului de chimen negru

Beneficiile consumului de chimen negru

Semințele de chimen negru sunt o sursă bogată de nutrienți, incluzând vitamine, minerale, acizi grași esențiali și compuși fitochimici benefici. Ele au fost utilizate în medicina tradițională din Orientul Mijlociu și din India pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni. Ele au fost utilizate în tratamente diverse, de la dureri de stomac la probleme de piele. În ultimii ani, cercetările științifice au început să descopere mecanismele prin care aceste semințe pot oferi beneficii pentru sănătate.

Semințele de chimen negru, cunoscute și sub denumirea de semințe de cumin negru sau semințe de Nigella sativa, sunt semințele unei specii de plante din familia Ranunculaceae. Aceasta crește în regiunile calde și uscate din Asia și Africa de Nord. A fost utilizată de secole în medicina tradițională din aceste zone, pentru tratarea unor probleme de sănătate precum: durerile de cap, problemele digestive și afecțiunile respiratorii.

Semințele de chimen negru au o culoare neagră. Ele sunt caracterizate prin mirosul lor aromat și gustul lor picant și ușor amar. Ele pot fi utilizate în bucătărie, pentru a da un gust deosebit preparatelor, fiind utilizate adesea în bucătăria indiana și pakistaneză.

Descoperiți beneficiile consumului de semințe de chimen negru: de la proprietățile antiinflamatorii, la îmbunătățirea digestiei

În medicina tradițională se consider că semințele de chimen negru au proprietăți antiinflamatorii și analgezice. Ele sunt utilizate pentru tratarea durerilor de cap, durerilor articulare și a altor probleme inflamatorii. De asemenea, se consider că, acestea au și proprietăți antispastice și diuretice, fiind utile în tratamentul problemelor digestive și al afecțiunilor respiratorii.

În ultimele decenii, cercetările științifice au început să examineze mai atent proprietățile semințelor de chimen negru și potențialul lor terapeutic. Astfel, au fost identificați compuși activi, ca uleiul volatil, ce poate avea proprietăți antiinflamatorii și analgezice, precum și compuși polifenolici, ce ar putea avea proprietăți antioxidante și imunomodulatoare.

Citește și: Lintea, superalimentul cu numeroase beneficii pentru sănătate

Este important să rețineți că, utilizarea semințelor de chimen negru în scopuri terapeutice, trebuie discutată în prealabil cu un medic.

Semințele de chimen negru pot fi consumate într-o varietate de moduri:

  • Măcinate: pot fi măcinate și adăugate în diferite alimente și băuturi, cum ar fi: pâinea, cerealele, iaurtul sau smoothie-urile. Acestea oferă un gust ușor picant și aromatic.
  • Adăugate la salate: pot fi adăugate la salate pentru a le da un gust mai interesant
  • Ca mirodenie pentru gătit: chimenul negru poate fi folosit ca mirodenie pentru a condimenta diferite feluri de mâncare, cum ar fi carnea, legumele sau sosurile.
  • Ca supliment alimentar: în unele cazuri, semințele de chimen negru pot fi administrate ca supliment alimentar, în general ca pulbere sau capsule cu extract de chimen negru.

În cazul în care sunteți alergic la semințe de chimen sau la alte plante din familia Apiaceae, cum ar fi țelina sau morcovul, trebuie să evitați consumul de semințe de chimen negru și să consultați medicul. Ca și orice aliment sau supliment, consumul excesiv poate fi dăunător pentru sănătate. De aceea, este important să respectați doza recomandată și să vă consultați medicul dacă aveți nelămuriri.

Puteți achiziționa Ulei de Chimen Negru (Negrilica) Ecologic/Bio, de aici.

Surse:

  1. “The effect of Nigella sativa (black seed) supplementation on body weight and body composition” – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464623001652
  2. ” Black Cumin Seed ” – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37184195/
  3. “Black Seed – Nigella Sativa: Health Benefits, Uses, and Side Effects” – WebMD, https://www.webmd.com
  4. ” Black Seed” – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30000936/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *