Lavanda poate îmbunătăți sănătatea ta

Lavanda poate îmbunătăți sănătatea ta

Descoperă cum lavanda poate îmbunătăți sănătatea ta și te poate ajuta să arăți mai bine

Lavanda este o plantă cunoscută și folosită de oameni de peste 2.500 de ani. Este originară din regiunile mediteraneene, iar romanii și grecii o foloseau pentru a-și împrospăta casele, pentru a-și înveseli pielea și pentru a-și îmbunătăți sănătatea. De-a lungul istoriei, lavanda a fost utilizată în numeroase feluri, de la înveselirea încăperilor până la îngrijirea pielii și a părului. În prezent, lavanda este folosită în întreaga lume pentru beneficiile sale aduse sănătății și frumuseții.

Lavanda are numeroase beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe. Este considerată un puternic calmant și poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății. De asemenea, ajută la ameliorarea durerilor de cap, la îmbunătățirea calității somnului și la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii. Lavanda este, de asemenea, un antiseptic natural puternic și poate ajuta la prevenirea infecțiilor și la accelerarea procesului de vindecare a rănilor. Este folosită ca insecticid natural și poate ajuta la alungarea insectelor din casă.

Citește și: Menta, o plantă cu proprietăţi medicinale

În mod normal, lavanda nu are contraindicații majore și poate fi folosită de majoritatea persoanelor, fără probleme. Cu toate acestea, persoanele alergice la plante din familia Lamiaceae (din care face parte lavanda) pot avea reacții adverse la utilizarea acesteia. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite să consume lavandă în doze mari, deoarece poate avea efecte sedative puternice. Dacă aveți îngrijorări sau aveți o afecțiune medicală preexistentă, este întotdeauna recomandat să consultați un medic înainte de a utiliza lavandă.

Lavanda se găsește în comerț sub mai multe forme, cum ar fi: ulei esențial, infuzie, tinctură sau esență. De asemenea, se poate găsi și sub formă de plante vii sau uscate, flori și chiar produse cosmetice sau de îngrijire a casei, cu lavandă ca ingredient principal. Este recomandat să verificați eticheta produsului, pentru a vedea dacă acesta conține lavandă și sub ce formă.

Puteți achiziționa șampon ayurvedic cu lavanda pentru scalp sensibil, de aici.

Lavanda poate fi folosită în diverse mâncăruri, de la dulciuri și deserturi până la băuturi și feluri principale. Este adesea adăugată în siropuri, miere, dulcețuri și biscuiți, pentru a le da un gust și un parfum delicios. De asemenea, poate fi adăugată în băuturi răcoritoare, precum limonada sau apa minerală, pentru un plus de savoare. Lavanda poate fi folosită în prepararea unor feluri principale, cum ar fi carnea de miel sau peștele, pentru un gust distinct și un parfum plăcut. Este important să se utilizeze lavanda în cantități moderate, deoarece poate avea un gust puternic și poate acoperi alte arome.

O rețetă simplă pentru a prepara ulei de lavandă acasă, este cea de mai jos:

Ingrediente

 • Flori proaspete sau uscate de lavandă
 • Ulei vegetal (ulei de măsline sau ulei de cocos)

Mod de preparare

 • Se aleg florile de lavandă, proaspete sau uscate, pentru a prepara uleiul. Dacă se utilizează flori proaspete, asigurați-vă că sunt complet uscate înainte de a le folosi, deoarece uleiul poate deveni rânced dacă este preparat din flori umede.
 • Se pun florile de lavandă într-un recipient steril și se acoperă cu ulei vegetal. Asigurați-vă că florile sunt complet acoperite cu ulei.
 • Se pune recipientul într-un loc întunecat și se lasă să stea timp de 2-3 săptămâni, amestecând în fiecare zi, pentru a se macera florile.
 • După 2-3 săptămâni, se filtrează uleiul cu ajutorul unei site sau a unui tifon, pentru a îndepărta florile.
 • Se pune uleiul într-un recipient steril și se păstrează într-un loc răcoros și întunecat.
 • Uleiul de lavandă poate fi păstrat și până la un an.

Puteți achiziționa ulei esențial de lavandă de aici.

Tinctură de lavandă

Ingrediente

 • 100 g de flori de lavandă uscate
 • 500 ml de alcool alimentar de 40-70%

Instrucțiuni de preparare

Puneți florile de lavandă uscate într-un borcan cu capac ermetic.

Turnați alcoolul peste flori, asigurându-vă că acestea sunt complet acoperite.

Închideți borcanul și lăsați-l la macerat într-un loc răcoros și întunecat timp de 2-4 săptămâni, agitând borcanul zilnic.

După perioada de macerare, strecurați lichidul printr-o pânză sau un filtru de cafea.

Păstrați tinctura în sticle de sticlă închisă la culoare, într-un loc răcoros și întunecat.

Beneficiile tincturii de lavandă

 1. Reduce anxietatea și stresul. Lavanda este bine cunoscută pentru proprietățile sale calmante și relaxante. Studiile au arătat că poate reduce anxietatea și îmbunătăți calitatea somnului.
 2. Tratează problemele de piele. Datorită proprietăților sale antibacteriene, lavanda poate ajuta la tratarea acneei și la vindecarea rănilor. De asemenea, poate fi folosită pentru a calma iritațiile pielii și a arsurilor minore.
 3. Îmbunătățește digestia. Lavanda a fost folosită în medicina tradițională pentru a ajuta la îmbunătățirea digestiei și a trata balonarea și colicile.
 4. Alină durerile de cap. Datorită proprietăților sale relaxante și analgezice, lavanda poate ajuta la reducerea durerilor de cap și a migrenelor.
 5. Îmbunătățește starea de spirit. Aroma plăcută de lavandă poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea simptomelor de depresie.

Surse:

 1. Healthline. 4 Benefits and Uses of Lavender Tea and Extracts https://www.healthline.com/nutrition/lavender-tea-benefits
 2. Medical News Today. Lavender: Health benefits and uses. https://www.medicalnewstoday.com/articles/265922
 3. WebMD. Lavender: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-838/lavender
 4. National Institutes of Health. Lavender. https://www.nccih.nih.gov/health/lavender
 5. Organic Facts. 13 Amazing Benefits of Lavender Essential Oil. https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-lavender-essential-oil.html

Pe site-ul nostru, găsiți o delicioasă rețetă de prăjitură cu lavandă:

Prăjitură cu lavandă, rețetă

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *