Deficitul de vitamina D cum afectează insuficiența organismul uman

Deficitul de vitamina D: cum afectează insuficiența organismul uman

Ce este vitamina D și de ce este esențială?

Vitamina D, adesea numită și “vitamina soarelui”, este o vitamină liposolubilă crucială pentru sănătatea oaselor și a dinților, având un rol esențial în absorbția calciului în stomac și ajutând la funcționarea sistemului imunitar. Despre aceasta vitamină se crede că poate avea și proprietăți de protecție împotriva unei serii de boli, precum cancerul, diabetul de tip 1 și scleroza multiplă.

Cauze și simptome ale deficitului de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate avea mai multe cauze, incluzând aportul inadecvat din dietă, expunerea limitată la soare, capacitatea organismului de a absorbi vitamina D, condițiile care pot afecta metabolismul acestei vitamine și altele.

Printre simptomele deficitului de vitamina D se numără:

 • oboseala și astenia;
 • durerea osoasă;
 • fragilitatea oaselor;
 • dureri musculare;
 • modificări ale stării de spirit precum depresia;
 • răni care se vindecă lent.

Citește și: Boala Lyme: cum ne afectează și cum putem reacționa

Impactul pe termen lung al deficitului de vitamina D

Dacă nu este tratat, un deficit de vitamina D poate duce la o serie de probleme de sănătate pe termen lung. Printre acestea se numără:

 • osteomalacia (înmuierea oaselor);
 • osteoporoza (oase fragile);
 • un risc crescut de fracturi;
 • o funcție musculară slabă;
 • probleme la nivelul sistemului cardiovascular;
 • un sistem imunitar slăbit.

Strategii de prevenire și tratament

Prevenirea deficitului de vitamina D implică adoptarea unei diete echilibrate care include alimente bogate în această vitamină, precum peștele gras, ficatul de vită, gălbenușul de ou și anumite produse lactate și cereale fortificate. Suplimentele de vitamina D sunt, de asemenea, o opțiune pentru mulți oameni și sunt adesea recomandate pentru persoanele în vârstă, persoanele cu piele închisă la culoare, persoanele care nu sunt expuse frecvent la soare sau persoanele care urmează diete stricte.

Tratamentul deficitului de vitamina D constă în suplimente orale de vitamina D și poate fi necesară administrarea unor doze mari pentru a corecta deficitul. Expunerea la soare este, de asemenea, o modalitate eficientă de a obține vitamina D, dar este esențială protejarea pielii de arsurile solare.

Răspândirea deficitului de vitamina D

În ciuda importanței sale fundamentale pentru sănătate, deficitul de vitamina D este surprinzător de răspândit în întreaga lume. Factorii de risc care contribuie la prevalența ridicată a acestei deficiențe includ petrecerea majorității timpului în interior, locuirea în zone cu expunere redusă la soare, purtarea de îmbrăcăminte care acoperă majoritatea pielii și utilizarea excesivă a cremelor cu protecție solară. De asemenea, persoanele cu un pigment mai închis al pielii sunt mai predispuse la acest deficit deoarece melanina reduce capacitatea pielii de a produce vitamina D în urma expunerii la soare.

Studiile au arătat că în anumite regiuni, până la 50% din populație poate avea o deficiență sau insuficiență de vitamina D, ceea ce indică necesitatea unei conștientizări mai mari și a strategiilor de prevenire în aceste zone.

Implicații asupra sănătății mintale

În ultimii ani, cercetările au legat deficitul de vitamina D de sănătatea mintală. S-a observat că persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D pot prezenta un risc crescut de afecțiuni precum depresia și anxietatea. Mecanismele exacte prin care vitamina D influențează sănătatea mintală sunt încă în studiu, dar se crede că această vitamină poate afecta neurotransmițătorii și procesele inflamatorii din creier.

Surse:

 1. Vitamin D deficiency soars in the U.S., study says, https://www.scientificamerican.com/article/vitamin-d-deficiency-united-states/
 2. Is vitamin D deficiency a major global public health problem?, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4018438/
 3. Vitamin D 101 — A Detailed Beginner’s Guide, https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-101
 4. Why am I not getting enough vitamin D?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318060
 5. Vitamin D Deficiency, https://www.webmd.com/diet/guide/vitamin-d-deficiency
 6. Vitamin D, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
 7. Vitamin D, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *