Deficitul de vitamina B și riscurile asociate

Deficitul de vitamina B și riscurile asociate

Vitamina B nu reprezintă o singură vitamină, ci un complex de opt vitamine esențiale pentru funcționarea optimă a organismului nostru. De la metabolismul energetic până la sănătatea pielii și a ochilor, vitaminele din complexul B au o gamă largă de funcții. Deficitul acestor vitamine poate avea consecințe serioase asupra sănătății.

Rolul și importanța complexului de vitamina B:

Complexul de vitamina B include: B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B3 (niacină), B5 (acid pantotenic), B6 (piridoxină), B7 (biotină), B9 (acid folic) și B12 (cobalamină). Fiecare dintre aceste vitamine contribuie la metabolism, susțin funcția nervoasă, combat anemia, ajută la menținerea sănătății pielii și ochilor și susțin formarea ADN-ului.

Simptomele deficitului de vitamina B:

Lipsa oricăreia dintre vitaminele complexului B poate duce la simptome specifice:

 • B1: Poate cauza beriberi, caracterizat prin dificultăți motorii și insuficiență cardiacă.
 • B2: Oboseală, buze crăpate și inflamarea limbii.
 • B3: Poate cauza pelagra, care se manifestă prin diaree, demență și dermatită.
 • B5: Oboseală și iritabilitate.
 • B6: Aftoza, anemie și insomnie.
 • B7: Probleme dermatologice și neurologice.
 • B9: Anemie și probleme la nivelul tubului neural la nou-născuți.
 • B12: Anemie, oboseală, slăbiciune și probleme neurologice.

Cauzele deficitului de vitamina B

Diverse cauze pot contribui la deficitul de vitamina B, inclusiv:

 • Dieta săracă sau dezechilibrată.
 • Anumite afecțiuni medicale, precum boala celiacă sau Crohn.
 • Medicamente, cum ar fi cele pentru combaterea refluxului gastric sau diabetului.
 • Alcoolismul.
 • Vârsta înaintată.

Abordarea deficitului: prevenire și tratament

Prevenirea și tratamentul deficitului de vitamina B se axează pe identificarea cauzei subiacente și pe remedierea acesteia. Suplimentarea cu vitamina B, o dietă echilibrată și tratamentul afecțiunilor medicale subiacente pot ajuta la restabilirea nivelului adecvat de vitamina B.

Înțelegerea importanței complexului de vitamina B și cunoașterea simptomelor asociate cu deficitul său sunt esențiale pentru menținerea unei sănătăți optime. O abordare preventivă, concentrată pe o alimentație echilibrată și identificarea timpurie a simptomelor, poate ajuta la prevenirea complicațiilor asociate cu acest deficit.

Citește și: Importanța acidului gras Omega-3 și ce se întâmplă când ne lipsește

Alimentația și Vitamina B

Deși multe persoane recurg la suplimente alimentare pentru a asigura aportul necesar de vitamina B, adevărul este că o dietă echilibrată și variată ne poate oferi toate vitaminele de care avem nevoie. Alimentele bogate în vitamina B includ cerealele integrale, leguminoasele, carnea de pasăre, peștele și ouăle. Pentru vegetarieni și vegani, sursele de vitamina B12 pot fi mai limitate, motiv pentru care suplimentarea poate deveni necesară. De asemenea, produsele lactate sunt o sursă bună de riboflavină (B2) și acid pantotenic (B5).

Factori de risc

Există anumite grupuri de persoane care sunt mai predispuse la deficitul de vitamina B. Vârstnicii, de exemplu, pot avea dificultăți în absorbția vitaminei B12 din alimente. Persoanele cu afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi boala Crohn sau celiacă, pot avea, de asemenea, dificultăți în absorbția vitaminelor. Femeile însărcinate sau care alăptează au nevoie de un aport suplimentar de vitamina B, în special de acid folic (B9), pentru a preveni malformațiile congenitale.

Există studii care sugerează o legătură între deficitul de vitamina B și anumite afecțiuni mintale, precum depresia sau anxietatea. Deși cercetările sunt încă în curs de desfășurare, se crede că un aport adecvat de vitamina B poate susține sănătatea mintală, mai ales în cazul vitaminei B12 și B6.

Dacă deficitul de vitamina B nu este identificat și tratat la timp, consecințele pot fi grave și pot duce la probleme de sănătate pe termen lung. De exemplu, un deficit prelungit de B12 poate cauza leziuni ale nervilor, care pot deveni ireversibile. De asemenea, un deficit de acid folic în timpul sarcinii poate duce la defecte de tub neural la făt, o problemă serioasă și ireversibilă.

Surse:

 1. Vitamin deficiency anemia, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitamin-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355025
 2. Symptoms of Vitamin B Deficiencies, https://www.healthline.com/health/symptoms-of-vitamin-b-deficiency
 3. Vitamin B12 Deficiency, https://www.webmd.com/diet/vitamin-b12-deficiency-directory
 4. A complete guide to B vitamins, https://www.medicalnewstoday.com/articles/325292
 5. B Vitamins, https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/b-vitamins-directory
 6. Foods High in B Vitamins, https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-b-vitamins
 7. Vitamin B12 Deficiency: Symptoms, Causes, Risks, https://www.verywellhealth.com/vitamin-b12-deficiency-2488570

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *