Deficitul de magneziu: simptome, cauze și soluții

Deficitul de magneziu: simptome, cauze și soluții

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, având un rol important în peste 300 de reacții enzimatice din organism, care se referă la funcționarea mușchilor, producerea de energie și sinteza acizilor nucleici și proteinelor. Este, de asemenea, esențial pentru sănătatea sistemului cardiovascular și a oaselor.

Semne și simptome ale deficitului de magneziu

Deficitul de magneziu se poate manifesta într-o multitudine de moduri, unele dintre cele mai comune fiind oboseala, crampele musculare, tulburări de ritm cardiac și amețeli. Alte simptome pot include:

Cauze ale deficitului de magneziu

Există numeroase cauze care pot duce la un deficit de magneziu în organism, printre care:

 • Alimentația săracă în magneziu;
 • Consumul crescut de alcool sau cafea;
 • Anumite medicamente (ex. diuretice, antiacide);
 • Probleme gastrointestinale care afectează absorbția magneziului (ex. boala Crohn, colita ulcerativă);
 • Diabetul de tip 2;
 • Vârsta înaintată.

Modalități de prevenire și tratament

Esențial este să ne asigurăm că avem un aport adecvat de magneziu prin alimentație și/sau suplimente. Unele dintre cele mai bune surse alimentare de magneziu sunt:

Pentru persoanele care au dificultăți în a obține suficient magneziu din alimente, suplimentele pot fi o opțiune. Este recomandat, totuși, ca această opțiune să fie discutată cu un medic sau un nutriționist.

Citește și: Secretele din spatele unui zâmbet strălucitor. Îngrijirea sănătății dentare.

Implicații ale deficitului de magneziu asupra funcționării generale a organismului

Pe lângă simptomele mai ușoare menționate anterior, deficitul de magneziu poate avea implicații serioase asupra sănătății. De exemplu, poate crește riscul de osteoporoză datorită rolului magneziului în formarea oaselor. Acest deficit poate afecta, de asemenea, funcționarea normală a inimii, având potențialul de a duce la aritmii cardiace sau chiar la boli cardiovasculare. În plus, un aport insuficient de magneziu poate contribui la rezistența la insulină, un factor care predispune la diabet.

Consecințe pe termen lung și complicații

Dacă nu este identificat și tratat corespunzător, deficitul de magneziu poate avea efecte pe termen lung. Poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni cronice precum hipertensiunea arterială, astmul sau migrenele. De asemenea, poate duce la afecțiuni neurologice, inclusiv anxietate, depresie sau chiar tulburări de comportament.

Citrat de magneziu

Modalități de diagnosticare

Dacă suspectați că aveți un deficit de magneziu, este esențial să consultați un medic. Testele de sânge pot determina nivelul de magneziu din organism, oferind o imagine clară a stării dvs. Cu toate acestea, deoarece marea majoritate a magneziului din corp se găsește în oase și organe, testele de sânge pot să nu reflecte întotdeauna nivelurile reale. Din acest motiv, este important să se ia în considerare simptomele clinice în combinație cu rezultatele testelor.

Magneziul este vital pentru numeroase procese din organism, iar deficitul său poate avea efecte adverse semnificative asupra sănătății. Fiind atenți la simptome și asigurându-ne că avem un aport adecvat prin dietă sau suplimente, putem menține echilibrul corect și susține buna funcționare a organismului nostru.

Surse:

 1. Magnesium, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/magnesium/
 2. All About Magnesium, https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-diet-magnesium
 3. 10 Types of Magnesium (and What to Use Each For), https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-types
 4. Magnesium deficiency, https://medlineplus.gov/ency/article/000315.htm
 5. 10 Foods High in Magnesium, https://draxe.com/nutrition/foods-high-in-magnesium/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *