De la confort la vindecare. Strategii naturale pentru combaterea hemoroizilor

De la confort la vindecare. Strategii naturale pentru combaterea hemoroizilor

Hemoroizii sunt o afecțiune comună, care afectează mulți oameni în toată lumea. Ei reprezintă inflamația și umflarea venelor din jurul anusului sau în rect, cauzând adesea disconfort și durere. Acești hemoroizi pot fi interni sau externi, depinzând de locul unde se formează. Hemoroizii interni se dezvoltă în interiorul rectului, în timp ce cei externi se formează sub pielea din jurul anusului. Datorită locației și simptomelor lor, hemoroizii pot cauza stânjeneală și pot fi greu de tratat.

Cauzele și simptomele hemoroizilor

Cauzele hemoroizilor pot varia, dar în general sunt legate de presiunea crescută asupra venelor din zona rectală. Aceasta poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv: constipația cronică, efortul la defecație, sarcina, obezitatea și statul în poziție așezată pentru perioade lungi de timp. În plus, vârsta poate fi un factor de risc, deoarece țesutul care susține venele din anus și rect poate slăbi și se poate întinde cu timpul.

Simptomele hemoroizilor pot varia în funcție de tipul și gravitatea lor. Hemoroizii interni pot fi mai puțin dureroși, dar pot provoca sângerări în timpul defecării, în timp ce hemoroizii externi pot fi mai dureroși și pot cauza mâncărime, disconfort și sângerare. În cazurile grave, un hemoroid se poate tromboza, provocând durere severă.

Remedii naturale pentru hemoroizi

Există numeroase abordări naturale care pot ajuta la gestionarea simptomelor hemoroizilor și la reducerea disconfortului asociat.

 • Băile calde. Băile calde, cunoscute și sub denumirea de băi de șezut, pot ajuta la reducerea umflăturilor și a disconfortului. În mod ideal, ar trebui să vă așezați în apă caldă timp de 15-20 de minute, după fiecare mișcare intestinală sau ori de câte ori simțiți disconfort.
 • Fibrele dietetice. Consumul unei diete bogate în fibre poate preveni constipația și poate reduce presiunea asupra venelor, prevenind astfel dezvoltarea hemoroizilor.
 • Hidratarea: Consumul suficient de lichide poate ajuta la prevenirea constipației și la ușurarea defecării, reducând astfel presiunea asupra venelor din zona rectală.
 • Unguente și cremă naturale. Există și diverse remedii topice naturale care pot fi folosite pentru a ameliora simptomele hemoroizilor. Aloe vera, de exemplu, este cunoscută pentru proprietățile sale anti-inflamatorii și poate fi aplicată direct pe zona afectată, pentru a reduce umflarea și disconfortul.

Citește și: Gymnema Sylvestre: distrugătorul de zahăr și beneficiile sale

Prevenirea hemoroizilor

Pe lângă gestionarea simptomelor existente, este important să luați măsuri pentru a preveni dezvoltarea ulterioară a hemoroizilor. Aceste măsuri includ menținerea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate.

 • Activitatea fizică. Un stil de viață activ poate ajuta la menținerea unui sistem digestiv sănătos și la prevenirea constipației, un factor major în dezvoltarea hemoroizilor.
 • Evitarea efortului la defecație. Încercați să nu forțați sau să petreceți prea mult timp încercând să aveți o mișcare intestinală. Acest lucru poate crește presiunea asupra venelor din zona rectală și poate exacerba hemoroizii.
 • Menținerea unei greutăți sănătoase. Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru hemoroizi, prin urmare, menținerea unei greutăți sănătoase poate contribui la prevenirea lor.

Când să căutați ajutor medical

În timp ce majoritatea cazurilor de hemoroizi pot fi gestionate acasă cu remedii naturale și modificări ale stilului de viață, uneori poate fi necesară intervenția medicală. Dacă sângerarea se intensifică, dacă hemoroizii devin extrem de dureroși sau dacă observați alte simptome alarmante, cum ar fi scăderea inexplicabilă în greutate, este important să căutați îngrijiri medicale.

Surse:

 1. Mayo Clinic – “Hemorrhoids” https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
 2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases – “Hemorrhoids” https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/hemorrhoids
 3. Healthline – “Hemorrhoids: Causes, Symptoms, and Effective Home Remedies” https://www.healthline.com/health/hemorrhoids
 4. Cleveland Clinic – “Hemorrhoids” https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15120-hemorrhoids
 5. American Society of Colon and Rectal Surgeons – “Hemorrhoids: Expanded Version” https://www.fascrs.org/patients/disease-condition/hemorrhoids-expanded-version

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *