De ce avem nevoie de vitamina D

De ce avem nevoie de vitamina D

De ce avem nevoie de vitamina D și cum o putem obține

Vitamina D este o vitamină esențială, care joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor și a dinților, precum și în funcționarea sistemului imunitar. Corpul nostru poate produce vitamina D prin expunerea pielii la lumina soarelui. Aceasta poate fi obținută și din anumite alimente și suplimente alimentare.

Deficitul de vitamina D poate duce la afecțiuni ale oaselor, cum ar fi osteomalacia (slăbirea oaselor) sau osteoporoza (oase fragile și poroase). De asemenea, un nivel scăzut de vitamina D poate fi asociat cu un risc crescut de apariție a bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 și a unor tipuri de cancer.

Este important de menționat faptul că, supradozarea de vitamina D, poate produce afecțiuni grave, cum ar fi hipercalcemia (nivel crescut de calciu în sânge) și probleme renale. De aceea, este important să urmați recomandările medicului în ceea ce privește doza de vitamina D  adecvată pentru dumneavoastră.

Puteți achiziționa Vitamina D3 2500 UI (62,5 mcg) Lichid, de aici.

Vitamina D se găsește în cantități mici în unele alimente, iar cele mai mari cantități se regăsesc în uleiul de pește, în particular, în uleiul de somon, ton și sardine. Alte surse de vitamina D sunt:

 • ficatul de pește;
 • ouăle;
 • produsele lactate fortificate, cum ar fi laptele, iaurtul și brânzeturile.
 • ciupercile expuse la lumina soarelui conțin o cantitate mică de vitamina D.
Citește și: Vitamina C, un nutrient esențial pentru sănătatea noastră

Totuși, trebuie să rețineți că lumina soarelui este principala sursă naturală de vitamina D pentru organismul nostru. Expunerea pielii la soare poate ajuta la sinteza acestei vitamine.

Pentru a asimila mai repede vitamina D prin expunerea la soare, puteți lua în considerare următoarele:

 • Expunere la soare în mod regulat. Expunerea pielii la soare pentru 15-20 de minute pe zi poate fi suficientă pentru a sintetiza cantitatea necesară de vitamina D. Însă, trebuie să țineți cont de faptul că, razele UV pot fi dăunătoare pentru piele, drept urmare, trebuie să vă protejați pielea prin aplicarea de creme solare, sau purtarea de haine protectoare.
 • Expunere la soare la momentul potrivit. Razele UVB, care sunt necesare pentru sinteza vitaminei D, sunt mai puternice între orele 10 dimineața și 3 după-amiaza. Astfel, expunerea pielii la soare în acest interval de timp, poate ajuta la sinteza mai rapidă a vitaminei D.
 • Expuneți pielea cât mai mult. Expunerea pielii la soare poate fi mai eficientă dacă alegeți să purtați haine mai puțin groase, sau să vă expuneți pielea mai mult la soare.

Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și a dinților, precum și pentru funcționarea sistemului imunitar. Este important să obțineți cantitatea necesară de vitamina D prin expunerea pielii la lumina soarelui, prin consumul de alimente care o conțin sau prin administrarea de suplimente alimentare. În cazul suplimentelor, este important să respectați dozele recomandate de medicul dumneavoastră, pentru a evita supradozarea.

Puteți achiziționa Vitamina D3+K2 Forte, sub formă de capsule, de aici.

Surse:

 1. “Vitamin D” – National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements – https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/
 2. “Vitamin D: Fact Sheet for Health Professionals” – National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements – https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
 3. “Vitamin D” – Mayo Clinic – https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792
 4. “Vitamin D: Benefits, Side Effects, and Dosage” – Healthline – https://www.healthline.com/nutrition/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *