Cum să recunoști și să tratezi dermatita. Ghidul complet pentru o piele fericită și sănătoasă

Cum să recunoști și să tratezi dermatita. Ghidul complet pentru o piele fericită și sănătoasă

Dermatita este o afecțiune comună a pielii care afectează mulți oameni din întreaga lume. Această condiție se referă la inflamarea pielii și poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv alergii, iritații și infecții.

Cauzele dermatitei

Dermatita poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv alergii, iritații și infecții. Alergiile sunt adesea cauzate de contactul cu un alergen, cum ar fi plante, animale sau produse chimice. Iritațiile pot fi cauzate de expunerea la substanțe chimice sau substanțe iritante, cum ar fi săpunul sau detergenții. Infecțiile pot fi cauzate de bacterii sau ciuperci, care infectează pielea.

Simptomele dermatitei

Simptomele dermatitei pot varia în funcție de tipul de dermatită și de cauza sa. Cele mai comune simptome includ inflamația pielii, mâncărimea, roșeața, umflarea și descuamarea pielii. În cazurile severe, pielea poate dezvolta cruste sau vezicule și poate sângera sau se fisura.

Tipuri de dermatită

Există mai multe tipuri diferite de dermatită, fiecare cu cauze și simptome specifice. Printre cele mai comune tipuri de dermatită se numără:

 • dermatita de contact;
 • dermatita seboreică;
 • dermatita atopică;
 • dermatita periorală.

Tratamentul dermatitei

Tratamentul dermatitei poate varia în funcție de cauza sa și de tipul de dermatită. În general, tratamentul poate include utilizarea de loțiuni hidratante și emoliente pentru a ajuta la calmarea pielii și reducerea inflamației. În cazurile mai severe, pot fi prescrise medicamente antihistaminice sau corticosteroizi, pentru a ajuta la reducerea inflamației și a simptomelor.

Prevenirea dermatitei

Prevenirea dermatitei poate fi dificilă, deoarece există multe cauze diferite ale acestei afecțiuni. Cu toate acestea, există unele măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de a dezvolta dermatită, cum ar fi evitarea expunerii la substanțe chimice iritante, folosirea unor produse cosmetice mai blânde și evitarea contactului cu alergenii cunoscuți.

Remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor

 1. Uleiurile esențiale. Unele uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de lavandă, uleiul de arbore de ceai sau uleiul de mentă, pot ajuta la reducerea inflamației și la calmarea pielii afectate de dermatită. Aceste uleiuri pot fi aplicate direct pe piele sau adăugate în băi calde.
 2. Aloe vera. Aloe vera este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale de calmare a pielii și poate fi utilizată pentru a ameliora simptomele de dermatită. Gelul de aloe vera poate fi aplicat direct pe piele sau adăugat într-un amestec cu alte ingrediente naturale.
 3. Ceaiurile din plante. Unele ceaiuri din plante, cum ar fi ceaiul de mușețel sau ceaiul de gălbenele, pot ajuta la reducerea inflamației și la calmarea pielii afectate de dermatită. Aceste ceaiuri pot fi aplicate direct pe piele, sau adăugate într-un amestec cu alte ingrediente naturale.
 4. Dieta sănătoasă. O dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la menținerea unei pielii sănătoase și poate reduce riscul de a dezvolta dermatită. Consumul de alimente bogate în vitamine și nutrienți, cum ar fi fructele și legumele proaspete, proteinele slabe și grăsimile sănătoase, poate ajuta la menținerea unei pieli sănătoase.
 5. Reducerea stresului. Stresul poate agrava simptomele de dermatită și poate duce la apariția de noi erupții cutanate. Tehnicile de reducere a stresului, cum ar fi yoga sau meditația, pot ajuta la reducerea stresului și la menținerea unei stări de sănătate a pielii.

Este important să rețineți că, înainte de a utiliza orice remediu natural pentru dermatită, ar trebui să discutați întotdeauna cu un medic, pentru a determina cel mai bun curs de acțiune, în funcție de cauza și tipul de dermatită pe care îl aveți.

Citește și: Cum să ameliorezi simptomele conjunctivitei cu remedii naturale

Surse:

 1. American Academy of Dermatology. Dermatitis. https://www.aad.org/public/diseases/eczema/types/
 2. Mayo Clinic. Dermatitis. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dermatitis/symptoms-causes/syc-20352380
 3. National Eczema Association. Types of Eczema. https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/
 4. WebMD. Dermatitis: Types, Symptoms, Causes, Treatment. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/understanding-eczema-basics
 5. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. (2021). Dermatitis. Disponibil la: https://www.aaaai.org
 6. Medscape. Dermatitis. https://emedicine.medscape.com/article/1121106-overview
 7. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. Atopic Dermatitis. https://www.niams.nih.gov/health-topics/atopic-dermatitis

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *