Cum să gestionăm miocardita

Cum să gestionăm miocardita

Cum să gestionați miocardita: informații despre cauze, simptome şi tratament

Miocardita este o inflamație a mușchiului cardiac (miocard). Aceasta poate afecta oricare parte a mușchiului cardiac, inclusiv pereții ventriculilor (camerele inferioare ale inimii) și atriilor (camerele superioare ale inimii). Tratamentul miocarditei poate include medicamente pentru a controla simptomele și pentru a trata cauza, precum şi repaus la pat și evitarea activităților fizice intense.

Simptomele miocarditei pot varia de la ușoare la severe și pot include:

 • Dificultate în respirație, mai ales în timpul efortului fizic
 • Oboseală
 • Durere toracică sau disconfort
 • Edeme (umflarea) la nivelul picioarelor sau al abdomenului
 • Amețeală sau leșin
 • Slăbiciune musculară

De obicei, simptomele apar gradual, dar pot deveni severe într-un timp scurt. Dacă prezentați oricare dintre aceste simptome, este necesar să va adresați imediat unui medic.

Miocardita poate fi cauzată de o varietate de factori:

 • Infecții virale: virusuri precum virusul gripal, virusul Coxsackie, virusul Epstein-Barr, virusul citomegalic sau virusul HIV.;
 • Infecții bacteriene: unele bacterii, cum ar fi streptococul.
 • Medicamente: anumite medicamente, cum ar fi medicamentele utilizate pentru a trata cancerul sau bolile reumatice;
 • Boli autoimune: miocardita poate apărea ca o complicație a unor boli autoimune, cum ar fi lupusul sau sclerodermia.
 • Alte cauze: radiațiile, chimioterapia, anumite tipuri de boli ale inimii sau traumele toracice.
 • De asemenea, miocardita poate apărea ca o complicație a unor boli existente, cum ar fi bolile de piele, bolile inflamatorii ale intestinului sau bolile de rinichi.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră, înainte de a lua orice suplimente sau medicamente naturiste. Unii medici pot fi de acord să le recomande alături de tratamentul tradițional, în timp ce alții, pot considera că anumite tratamente naturiste pot interacționa periculos cu medicamentele pe care le luați sau vă pot agrava starea de sănătate.

Citește și: Importanța imunoglobulinelor în apărarea organismului împotriva infecțiilor

Cu toate acestea, unele tratamente naturiste includ:

Totodată, alimentația poate juca un rol important în managementul miocarditei și poate ajuta la reducerea inflamației, la controlul tensiunii arteriale și la menținerea greutății corporale optime.

Este important să aveți o dietă echilibrată, care să conțină o varietate de fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Fructele și legumele sunt bogate în vitamine, minerale și fibre, ce pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Cerealele integrale sunt o sursă bună de energie durabilă și pot ajuta la controlul glicemiei. Proteinele slabe, cum ar fi carnea de pasare sau tofu și grăsimile sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, pot ajuta la menținerea masei musculare și la funcționarea optimă a inimii.

De asemenea, este important să limitați consumul de grăsimi saturate, care se găsesc în produsele de origine animală, precum: carnea grasă, untul și produsele lactate cu conținut mare de grăsime, deoarece acestea pot contribui la creșterea nivelului de colesterol și la apariția bolilor de inimă. Totodată, ar trebui să evitați sau să limitați consumul de sare, aceasta putând contribui la creșterea tensiunii arteriale.

Un alt lucru extrem de important, este reprezentat de consumul suficient de apă, pentru a vă menține hidratat. Este necesar să evitați băuturile care conțin mult zahăr, cum ar fi sucurile din fructe și băuturile răcoritoare.

Surse:

 1. Mayo Clinic – “Myocarditis” (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/myocarditis/symptoms-causes/syc-20352539
 2. National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) – “Myocarditis” (https://www.nhlbi.nih.gov/health/heart-inflammation/types)
 3. MedlinePlus – “Myocarditis” (https://medlineplus.gov/ency/article/000149.htm)
 4. Johns Hopkins Medicine – “Myocarditis” (https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/myocarditis)

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *