Cozonac cu nucă, un preparat tradițional pentru masa de Crăciun
Vă prezentăm o rețetă tradițională pentru masa de Crăciun, cozonacul cu nucă. Acest preparat dulce și parfumat, este perfect pentru a încânta simțurile tuturor invitaților și a aduce un plus de bucurie în timpul sărbătorilor de iarnă.
Ingrediente pentru 2 cozonaci cu nucă
Aluat
- 1 kg făină
- 4 gălbenușuri
- 100 g unt
- 6 ml ulei
- Coaja de la o lămâie și o portocală
- Praf vanilie
- 2 linguri esență de rom
- 500 ml lapte
- 250 g zahăr
Maia
- 100 g făina
- 200 ml lapte
- 100 g drojdie
Umplutură
- 500 g nucă
- 5 albușuri
- 200 g zahăr
- 2 linguri cacao
Mod de preparare maia
Făina se opărește cu laptele și se amestecă până se desface bine. Când amestecul este rece, se adaugă drojdia și se lasă să crească.
Mod de preparare aluat
Gălbenușurile se freacă cu o lingură de sare, iar apoi se adaugă zahărul cu laptele călduț, treptat, până se topește zahărul. Se adaugă untul topit, romul, praful de vanilie și cojile rase de portocală și lămâie.
Când maiaua s-a dublat, se adaugă peste gălbenușuri și apoi se cerne făina deasupra, câte un pic și se amesteca. Se bate aluatul cu pumnul timp de 15 minute, iar apoi se adaugă uleiul călduț și se frământă. Se lasă o oră la crescut.
Mod de preparare umplutură
Se usucă bine nuca în cuptor. Se îndepărtează, pe cât posibil, prin frecare, coaja și se dă prin mașina de nucă. Cele 5 albușuri se bat spumă, cu zahăr și cacao, iar apoi se adaugă nuca.
Asamblare
Se împarte aluatul în două părți egale. Se întinde pe planșetă fiecare bucată, se umple cu nucă și se rulează. Se așează în tăvi tapetate cu hârtie de copt, la crescut.
Înainte de a introduce tăvile în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, se unge cozonacul cu ou bătut. Se lasă la cuptor aproximativ 50-60 minute.
Pofta bună!
Citește și: Chec cu nuci, o reţetă delicioasă pentru masa de Crăciun