Cum să combatem petele pigmentare

Cum să combatem petele pigmentare

Pigmentarea pielii este o afecțiune comună, ce poate apărea pe orice parte a corpului, inclusiv față, mâini, brațe și picioare. Cauzele pigmentării pielii pot varia, de la expunerea la soare la schimbări hormonale, sau chiar ca urmare a administrării unor anumite medicamente. Petele pigmentare sunt zone ale pielii mai închise la culoare decât pielea din jurul lor. Acestea pot fi maronii, negre sau chiar roșii. Ele pot avea forme diferite, de la pete plate la noduli mai proeminenți.

Tipuri de pete pigmentare

Există mai multe tipuri de pete pigmentare, inclusiv hiperpigmentarea, hipopigmentarea și melasma.

  • Hiperpigmentarea se manifestă prin faptul că, pielea care devine mai închisă la culoare din cauza unui exces de pigment.
  • În cazul hipopigmentării, pielea devine mai deschisă la culoare din cauza unui deficit de pigment, sau din cauza faptului că aceasta este mai subțire. Aceasta poate apărea în urma unor răni, a unor arsuri sau a unor afecțiuni, cum ar fi vitiligo.
  • Melasma este o afecțiune comună, ce se manifestă prin apariția unor pete maronii pe față, de obicei pe frunte, obraji și buze. Melasma este mai frecventă la femei decât la bărbați. Ea poate fi cauzată de expunerea la soare, de schimbări hormonale sau anumite medicamente. Melasma se manifestă prin apariția unor pete maronii pe față.

Tratamentul și prevenirea petelor pigmentare

Tratarea petelor pigmentare poate varia, în funcție de tipul și gravitatea afecțiunii. Tratamentele pentru petele pigmentare includ: creme cu hidrochinonă, acid kojic şi acid azelaic, peelinguri chimice şi terapia cu laser. Este important să discutați cu un dermatolog, pentru a afla care este tratamentul potrivit pentru tipul vostru de piele și compatibil cu afecțiunea de care suferiți.

Prevenirea apariţiei petelor pigmentare include: evitarea expunerii excesive la soare, folosirea unei creme de protecție solară cu factor ridicat şi evitarea schimbărilor hormonale. De asemenea, este important să aveţi o rutină adecvată de ingrijire a pielii, inclusiv o hidratare adecvată. Totodată, este recomandată și folosirea unor produse care ajută la păstrarea echilibrului pielii.

Un alt factor care poate contribui la apariția petelor pigmentare este vârsta. Pe măsura ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde din capacitatea de a produce suficient pigment, pentru a proteja pielea de soare. Astfel, pielea poate deveni mai predispusă la pigmentare. Totodată, pielea poate deveni mai sensibilă la soare şi ca urmare a unor proceduri estetice sau a unor medicamente, devenind astfel mai sensibilă la lumina.

Pielea poate deveni mai predispusă la pigmentare și în cazul în care dacă suferiți de boli precum diabetul, sau hipotiroidismul. Acestea pot afecta metabolismul pigmentului în piele, ceea ce poate cauza pigmentarea pielii.

Citește și: Anxietatea: cum să o gestionăm și să o depășim

Tratamente naturiste

Există mai multe tipuri de tratamente naturiste, ce pot fi folosite pentru a reduce apariția sau intensitatea petelor pigmentare:

  • Uleiul de arbore de ceai: poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la încetinirea producției de pigment în piele.
  • Sucul de lămâie: conține acid citric, care poate ajuta la îndepărtarea petelor pigmentare prin exfolierea pielii.
  • Mierea: poate ajuta la hidratarea pielii și poate avea proprietăți anti-inflamatorii care pot reduce roșeața și iritația pielii.
  • Aloe vera: poate ajuta la hidratarea pielii și poate avea proprietăți anti-inflamatorii care pot reduce iritația pielii.
  • Fulgii de ovăz: pot fi adăugați într-un exfoliant sau într-o mască pentru piele și pot ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la încetinirea producției de pigment în piele.

Este important să rețineți că, aceste tratamente naturiste pot fi eficiente în anumite cazuri. Ele însa, nu sunt în mod obligatoriu soluții definitive pentru toate tipurile de pete pigmentare. Dacă vă confruntați cu pete pigmentare, este recomandat să consultați un dermatolog, pentru a obține sfaturi personalizate și un tratament adecvat pentru tipul dumneavoastră de piele.

Surse:

  1. WebMD – “Skin Pigmentation Disorders” (https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/guide/skin-pigmentation-disorders-overview)
  2. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS) – https://www.niams.nih.gov/community-outreach-initiative/understanding-skin-health
  3. Healthline – “Hyperpigmentation” (https://www.healthline.com/health/hyperpigmentation)
  4. DermNet NZ – “Pigmentation disorders” (https://dermnetnz.org/topics/pigmentation-disorders)

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *