Coada cocoșului beneficiile medicale și potențialul său terapeutic

Coada cocoșului: beneficiile medicale și potențialul său terapeutic

Coada cocoșului: beneficiile medicale și potențialul său terapeutic

Polygonatum odoratum, cunoscută și sub numele de “coada-cocosului”, este o plantă perenă care face parte din familia Asparagaceae. Această plantă are originea în Asia și Europa și este cultivată pentru florile sale parfumate și proprietățile sale medicinale.

Coada-cocosului are o lungă istorie de utilizare în medicina tradițională, fiind considerată un remediu eficient împotriva unor probleme de sănătate precum:

În plus, se crede că planta are proprietăți anti-inflamatorii, antibacteriene și antifungice, ceea ce o face un remediu popular pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Extractele din coada-cocosului pot fi administrate sub formă de capsule sau tincturi, iar acestea pot fi utilizate pentru a trata afecțiuni precum problemele digestive, tulburările de somn și stările de anxietate. De asemenea, această plantă poate fi utilă în tratarea problemelor de sănătate asociate cu menopauza, precum bufeurile și transpirația excesivă.

În plus, coada-cocosului ar avea proprietăți anti-îmbătrânire, ceea ce o face un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii. Extractele din plantă pot ajuta la hidratarea pielii și la stimularea producției de colagen, ceea ce poate reduce apariția ridurilor și a linilor fine.

Deși coada-cocosului este considerate sigură, este important să se consulte un medic înainte de a utiliza acest remediu, în special în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. De asemenea, în unele cazuri, utilizarea excesivă sau prelungită poate cauza reacții adverse, precum greață sau dureri de stomac.

Polygonatum odoratum și proprietățile sale medicinale:

  • Proprietăți imunomodulatoare. Se crede că această planta poate ajuta la îmbunătățirea funcției sistemului imunitar prin stimularea producției de celule imune și prin reducerea inflamării.
  • Proprietăți anti-cancer. Studiile in vitro au arătat că extractele din coada-cocosului pot avea proprietăți anti-cancer prin inhibarea creșterii celulelor canceroase și prin inducerea apoptozei (moartea celulară programată).
  • Proprietăți neuroprotective. Coada-cocoșului poate ajuta la protejarea sănătății sistemului nervos, prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
  • Proprietăți anti-diabetice. Studiile in vitro și pe animale au arătat că extractele din coada-cocosului pot avea proprietăți anti-diabetice, prin reducerea nivelului de zahăr din sânge și prin îmbunătățirea sensibilității la insulină.
  • Proprietăți anti-infecțioase. Aceasta poate avea proprietăți anti-infecțioase prin inhibarea creșterii diferitelor tipuri de bacterii și ciuperci.

Citește și: Juglans regia și proprietățile sale valoroase

Surse:

  1. Journal of Ethnopharmacology – Polygonatum odoratum: A review on ethnopharmacology, phytochemistry, and pharmacology: https://www.sciencedirect.com
  2. Phytotherapy Research – Medicinal properties of Polygonatum multiflorum, Polygonatum verticillatum, and Polygonatum odoratum: A review: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Journal of Medicinal Plants Research – Pharmacological activities and chemical constituents of Polygonatum odoratum: A review: https://academicjournals.org/journal/JMPR/article-full-text-pdf/77B457A67991
  4. Natural Product Communications – A Review on Phytochemistry, Pharmacological Activities and Traditional Uses of Polygonatum verticillatum (L.): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Frontiers in Pharmacology – Polygonatum verticillatum: A Review on Its Phytochemical and Pharmacological Properties: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2019.00021/full

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *