Ce trebuie să știți despre streptococul A

Ce trebuie să știți despre streptococul A

Streptococul A este o bacterie care poate cauza o varietate de infecții, inclusiv faringită (durere de gât), sinuzită pneumonie și infecții ale pielii. Streptococul A poate fi găsit în faringe și poate fi transmis prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin contactul cu obiecte contaminate.

Ce trebuie să știți despre infecțiile cauzate de streptococul A: simptome, tratament și prevenție

Simptomele infecției cu streptococ A pot varia în funcție de tipul de infecți. Streptococul A poate cauza o varietate de afecțiuni, cum ar fi faringita streptococică, impetigo, sinuzită, pneumonie și sepsis (infecție generalizată a sângelui).

Afecțiuni cauzate de streptococul A:

  • Faringita streptococică este una dintre cele mai comune infecții cauzate de streptococul A. Faringita streptococică poate cauza dureri în gât, dureri la înghițire, febră și ganglioni limfatici umflați. Boala poate fi severă și poate duce la complicații, cum ar fi febra reumatică, dacă nu este tratată adecvat.
  • Impetigo este o infecție a pielii cauzată de streptococul A. Aceasta se manifestă prin erupții cutanate, cruste și mâncărime. Este mai frecventă la copii și se poate răspândi prin contact direct cu o persoană infectată, sau prin contactul cu obiecte contaminate.
  • Sinuzita și pneumonia sunt mai rare, dar pot fi severe dacă nu sunt tratate la timp. Acestea pot provoca simptome similare cu cele ale altor tipuri de infecții respiratorii, cum ar fi dificultate în respirație, dureri în piept și febră.

Streptococul A poate fi identificat prin analize de laborator ale gâtului, a pielii sau de sânge. Tratamentul implică, de obicei, administrarea de antibiotice. Tratamentul infecției streptococice depinde de tipul de infecție. Faringita streptococică poate fi tratată cu antibiotice pentru a ucide bacteriile. Infecțiile cutanate pot fi tratate cu unguente sau creme antibacteriene. Sinuzita și pneumonia pot necesita tratamente mai puternice, cum ar fi antibiotice și oxigen.

Prevenirea infecției streptococice implică evitarea contactului direct cu o persoană infectată și evitarea atingerii feței și gurii cu mâinile nespălate. De asemenea, foarte importantă este igiena mâinilor, mai exact spălarea cât mai frecventă a acestora cu apă și săpun. Acest lucru trebuie făcut în special după atingerea unei zone infectate, sau după utilizarea unui obiect care poate fi contaminat.

Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru tratamentul și prevenirea infecțiilor streptococice. În cazul în care prezentați simptomele menționate mai sus, este recomandat să contactați medicul, pentru o evaluare adecvată și o recomandare de tratament.

Tratamente naturiste

Tratamentele naturiste pentru infecțiile cauzate de streptococul A sunt limitate, deoarece acestea sunt infecții bacteriene și necesită tratament cu antibiotice. Există însa câteva remedii naturiste, care pot ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu infecțiile streptococice, cum ar fi:

  • Uleiurile esențiale, cum ar fi uleiul de eucalipt sau uleiul de tea tree, pot ajuta la ameliorarea durerii în gât și a inflamației.
  • Sucurile de fructe și legume proaspete pot furniza vitamine și minerale esențiale, pentru a ajuta organismul în lupta cu infecția.
  • Unele plante medicinale, cum ar fi echinaceea, pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea infecțiilor.

Citește și: Remediu natural pentru tuse, cu miere și ghimbir

Este important de menționat că, aceste remedii naturiste nu vor ucide bacteria care cauzează infecția și nu pot substitui tratamentul cu antibiotice. Administrarea acestora în conformitate cu recomandările medicului este importantă pentru a elimina infecția și pentru a preveni apariția complicațiilor.

Este recomandată consultarea unui medic, înainte de a începe orice tratament naturist, în special în cazul în care suferiți de o afecțiune cronică, sau ați luat recent alte medicamente.

Surse:

  1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – “Group A Streptococcal (GAS) Infections” (https://www.cdc.gov/groupastrep/index.html)
  2. Mayo Clinic – “Strep throat” (https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/strep-throat/symptoms-causes/syc-20350338)
  3. American Academy of Pediatrics (AAP) – “Group A Streptococcal Infections” (https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Group-A-Streptococcal-Infections.aspx)
  4. MedlinePlus – “Streptococcal Infections” (https://medlineplus.gov/streptococcalinfections.html)

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *