Ce este difteria și importanța prevenirii sale

Ce este difteria și importanța prevenirii sale

Difteria este o boală bacteriană acută, care afectează sistemul respirator. Aceasta poate fi foarte gravă. Este cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae și se transmite prin inhalarea picăturilor de salivă sau mucus infectat. Difteria poate afecta nasul, gâtul și traheea, cauzând simptome cum ar fi dureri de gât, febră, slăbiciune și în cazurile grave, probleme respiratorii și probleme cu inima.

Simptomele de difterie sunt de obicei ușoare la început, dar pot progresa rapid și pot fi foarte periculoase. Durerea de gât și febra sunt simptome comune, precum și apariția unei membrane albe sau gri pe amigdale, faringe sau trahee. Acest lucru poate duce la blocarea căilor respiratorii, ceea ce poate pune viața în pericol. În cazurile grave, difteria poate duce la probleme cardiace, paralizie iar, în cazuri foarte rare, chiar la moarte.

Înțelegerea difteriei: importanța prevenirii și tratării acestei afecțiuni grave

Prevenirea difteriei este importantă, deoarece boala poate fi foarte gravă și poate fi prevenită prin imunizare. Vaccinul contra difteriei este administrat în mod obișnuit împreună cu vaccinurile împotriva tetanosului și pojarului, formând vaccinul DTP. Vaccinul este eficient în prevenirea bolii și poate reduce semnificativ riscul de contractare a difteriei.

Tratamentul difteriei se bazează pe administrarea de antibiotice pentru a distruge bacteriile care cauzează boala. De asemenea, este important să se evite răspândirea bacteriei la alte persoane, astfel încât, să se evite apariția de noi cazuri de difterie. Ȋn cazurile grave, pacientul poate avea nevoie de spitalizare și de tratament respirator, precum ventilația artificială.

Difteria este o boală bacteriană acută, care poate fi foarte periculoasă și poate afecta sistemul respirator. Prevenirea bolii prin imunizare este importantă, iar tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice și evitarea răspândirii bacteriei la alte persoane. Este important să se ia în considerare seriozitatea acestei boli și să se urmeze măsurile necesare pentru prevenirea și tratarea acesteia.

Citește și: Premenopauza. Călătorind prin schimbările hormonale

Surse:

  1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – “Diphtheria” https://www.cdc.gov/diphtheria/index.html
  2. Mayo Clinic – “Diphtheria” https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diphtheria/symptoms-causes/syc-20351897
  3. National Health Service (NHS) – “Diphtheria” https://www.nhs.uk/conditions/diphtheria/
  4. MedlinePlus – “Diphtheria” https://medlineplus.gov/diphtheria.html
  5. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) – “Diphtheria” – Disponibil la: https://www.ecdc.europa.eu/en/diphtheria
  6. KidsHealth – “Diphtheria” – Disponibil la: https://kidshealth.org/en/parents/diphtheria.html

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *