Cauze și remedii pentru durerea de încheieturi

Cauze și remedii pentru durerea de încheieturi

Durerea de încheieturi este o problemă comună, care afectează oamenii de toate vârstele, de la copii la adulți. Această afecțiune poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv:

 • Vârsta;
 • Suprautilizarea;
 • Leziunile;
 • Bolile cronice;
 • Stilul de viață sedentar.

Cauzele durerilor de încheieturi

Durerea de încheieturi poate fi cauzată de o serie de factori, iar înțelegerea cauzei este importantă pentru tratamentul corect. Câteva dintre cele mai comune cauze ale durerilor de încheieturi includ:

 • Osteoartrita este o formă de artrită care apare atunci când cartilajul care acoperă oasele se deteriorează. Aceasta poate fi cauzată de uzura naturală, leziuni sau boli cronice. Osteoartrita poate provoca dureri la nivelul încheieturilor, rigiditate și inflamație.
 • Artrita reumatoidă. Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care poate afecta orice încheietură din corp. Aceasta poate provoca durere, inflamație, rigiditate și pierderea funcției articulare.
 • Tendinita apare atunci când tendoanele care leagă mușchii de oase devin inflamate sau deteriorate. Acest lucru poate fi cauzat de suprautilizare sau leziuni și poate provoca dureri la nivelul încheieturilor și oboseală musculară.
 • Bursita apare atunci când bursa, o pungă umplută cu lichid care acționează ca un amortizor între oase, tendoane și mușchi, devine inflamată. Aceasta poate fi cauzată de leziuni sau suprautilizare și poate provoca dureri la nivelul încheieturilor și umflarea acestora.
 • Guta este o formă de artrită cauzată de acumularea de cristale de acid uric în articulații. Aceasta poate provoca dureri intense la nivelul încheieturilor, inflamație și rigiditate.

Remedii naturale pentru durerile de încheieturi

Înainte de a recurge la medicamente sau proceduri invazive, există o serie de remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea durerilor de încheieturi. Câteva dintre cele mai eficiente remedii naturale includ:

 • Exercițiile fizice regulate pot ajuta la întărirea mușchilor și a articulațiilor, reducând astfel riscul de durere și leziuni. Exercițiile cu greutăți ușoare sau exercițiile cu bandă elastică pot fi utile pentru întărirea încheieturilor.
 • Terapia cu căldură sau cu gheață poate fi, de asemenea, eficientă pentru ameliorarea durerilor de încheieturi. Aplicarea unei pungi cu gheață timp de 10-15 minute poate ajuta la reducerea inflamației, în timp ce o compresă caldă poate ajuta la îmbunătățirea circulației și la reducerea tensiunii musculare.
 • Suplimentele alimentare precum glucozamina, condroitina și Omega-3 pot fi eficiente pentru ameliorarea durerilor de încheieturi. Aceste suplimente ajută la menținerea sănătății articulațiilor și la reducerea inflamației.
 • Masajul terapeutic poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și la ameliorarea durerilor de încheieturi. Încercați să utilizați uleiuri esențiale precum uleiul de lavandă sau menta pentru a spori efectul de relaxare.
 • Practicarea yoga sau Pilates poate ajuta la întărirea mușchilor și articulațiilor, reducând astfel riscul de dureri și leziuni. Aceste exerciții se concentrează pe respirație, poziții și mișcări lente și controlate, îmbunătățind astfel flexibilitatea și mobilitatea.

În concluzie, durerea de încheieturi poate fi o problemă comună și neplăcută, dar există o serie de remedii naturale care pot ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea sănătății articulațiilor. Este important să se identifice cauza durerii și să se adreseze aceasta, împreună cu un stil de viață sănătos, pentru a reduce riscul de dureri de încheieturi și a menține articulațiile sănătoase și puternice.

Un remediu natural care poate fi preparat acasă pentru a ameliora durerile de încheieturi este un unguent sau o cremă antiinflamatoare pe bază de plante. Există multe plante care au proprietăți antiinflamatorii și analgezice, cum ar fi ghimbirul, curcuma, arnica, menta sau uleiul de eucalipt.

Remediu natural pentru durerile de încheieturi

Ingrediente

Mod de preparare

Încălziți uleiul și ceara de albine într-un vas, până când ceara se topește complet.

Adăugați ghimbirul și turmericul măcinat și amestecați bine.

Îndepărtați vasul de pe foc și adăugați uleiul esențial de mentă. Amestecați bine.

Lăsați amestecul să se răcească până când se solidifică, apoi transferați-l într-un recipient curat și uscat.

Această cremă poate fi aplicată local pe zona afectată de durere, de câteva ori pe zi. Este important să verificați întotdeauna cu un specialist înainte de a utiliza astfel de remedii naturale, mai ales dacă luați și alte medicamente.

Citește și: Cum să gestionezi diabetul și să trăiești o viață sănătoasă

Surse:

 1. Mayo Clinic – “Joint pain: Symptom” https://www.mayoclinic.org/symptoms/joint-pain/basics/definition/sym-20050668
 2. National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases (NIAMS) – Rheumatoid Arthritis https://www.niams.nih.gov/health-topics/rheumatoid-arthritis
 3. WebMD – “Natural Remedies for Joint Pain” https://www.webmd.com/arthritis/features/natural-remedies-for-joint-pain
 4. Healthline – Natural Remedies for Joint Pain https://www.healthline.com/health/psoriatic-arthritis/natural-remedies

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *