Castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum): proprietăți și beneficii pentru sănătate

Castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum): proprietăți și beneficii pentru sănătate

Castanul sălbatic, sau Aesculus hippocastanum, este un copac majestuos cunoscut în întreaga lume pentru frumusețea sa și pentru semințele sale lucioase, numite castane. Originar din regiunile balcanice ale Europei, acest copac s-a răspândit în multe alte părți ale lumii. În afara aspectului său decorativ, castanul sălbatic are o istorie lungă de utilizare în medicina tradițională, în special datorită conținutului său bogat în diverși compuși bioactivi.

Compușii bioactivi din castanul sălbatic

Compușii bioactivi prezenți în castanul sălbatic includ aescină, flavonoide, cumarină și tanini. Aescina este un amestec de saponine care se găsește în semințele de castan și este cel mai cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și vasoconstrictoare. Flavonoidele sunt antioxidanți puternici care protejează celulele împotriva deteriorării oxidative. Cumarina și taninii au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

Beneficiile castanului sălbatic pentru sănătate

Numeroase studii științifice au evidențiat beneficiile castanului sălbatic pentru sănătate. Unul dintre cele mai notabile efecte este ameliorarea simptomelor asociate cu insuficiența venoasă cronică (IVC), o afecțiune caracterizată prin vene varicoase, umflături, crampe și senzație de greutate în picioare. Aescina, în particular, s-a dovedit a fi eficientă în reducerea inflamației și în îmbunătățirea circulației sângelui.

O altă utilizare populară a castanului sălbatic este în tratamentul hemoroizilor, datorită efectului său de tonifiere venoasă și de reducere a inflamației. În plus, unele cercetări sugerează că extractul de castan sălbatic, poate ajuta la reducerea edemului, sau retenției de apă, în special la persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală sau care au o afecțiune care provoacă acumularea de fluid, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă.

Citește și: Acidul folic: efectele și importanța sa vitală pentru organism

Cum se utilizează

Deși castanul sălbatic are multe beneficii pentru sănătate, este important să se ia în considerare siguranța înainte de utilizarea sa. Semințele, frunzele, coaja și florile de castan sălbatic trebuie utilizate cu precauție, deoarece pot fi toxice dacă sunt consumate în cantități mari sau dacă sunt utilizate în mod necorespunzător. Prin urmare, acestea ar trebui utilizate sub supravegherea unui medic homeopat.

Castanul sălbatic este disponibil sub mai multe forme, inclusiv ca extract, capsule, unguent și ceai. Forma adecvată depinde de afecțiunea pe care intenționați să o tratați. De exemplu, pentru IVC sau hemoroizi, este adesea utilizat sub formă de unguent sau cremă.

Surse:

  1. WebMD, “Horse Chestnut”: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1055/horse-chestnut
  2. National Center for Complementary and Integrative Health, “Horse Chestnut”: https://www.nccih.nih.gov/health/horse-chestnut

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *