Cartea lui Isaia – Capitolul 35

Cartea lui Isaia – Capitolul 35

Cartea profetului Isaia, în capitolul 35, prezintă o viziune a renașterii și restaurării, un contrast evident față de tonul sumbru și apocaliptic al capitolului anterior. Mesajul central se învârte în jurul speranței și promisiunii de reînnoire pe care Dumnezeu o oferă poporului Său.

Primele două versete ilustrează o schimbare dramatică, unde un pământ însetat și steril înflorește cu o vigoare de neegalat. Aceasta reprezintă nu doar reînnoirea fizică a terenului, dar și reînvierea spirituală a poporului.

Versetele 3 și 4 îndeamnă poporul să-și găsească puterea în credința lor și în Dumnezeu, care va veni să răsplătească și să mântuiască.

Versetele 5 și 6 vorbesc despre miracolele pe care Dumnezeu le va aduce – orbii vor vedea, surzii vor auzi și cei cu dizabilități fizice vor fi vindecați. Aceasta subliniază promisiunea divină de restaurare și vindecare completă.

Versetele 7 și 8 descriu pământul transformat, o imagine a paradisului regăsit. Apa și vegetația vor reveni în zonele pustii și calea care se va forma acolo va fi sfântă și protejată.

Versetele 9 și 10 asigură o călătorie protejată pentru cei mântuiți, unde pericolele obișnuite (precum leii sau alte fiare) nu există. În schimb, cei care merg pe această cale vor fi umpluți de bucurie și veselie, simbolizând mântuirea și protecția divină.

În general, acest capitol oferă o viziune optimistă și plină de speranță pentru viitor. În ciuda dificultăților și a pustiului care poate exista în prezent, există o promisiune divină de restaurare și reînnoire. Mesajul central este acela că, indiferent de circumstanțele dificile, credința și speranța în Dumnezeu pot aduce vindecare și mântuire.

Cartea lui Isaia – Capitolul 35

  1. Veselește-te pustiu însetat, să se bucure pustiul; ca și crinul să înflorească.
  2. Și va înflori și se va bucura pustiul Iordanului și mărirea Libanului se va da lui și cinstea Carmelului; și poporul meu va vedea slava Domnului, strălucirea Dumnezeului nostru.
  3. Întăriți-vă voi, mâini slabe și prindeți putere genunchi slăbănogi.
  4. Ziceți celor slabi la inimă și la cuget: “Întăriți-vă și nu vă temeți. Iată Dumnezeul nostru! Cu judecată răsplătește și va răsplăti; El va veni și ne va mântui”.
  5. Atunci se vor deschide ochii celor orbi și urechile celor surzi vor auzi.
  6. Atunci va sări șchiopul ca cerbul și limpede va fi limba gângavilor; că izvoare de apă vor curge în pustiu și pâraie în pământ însetat.
  7. Pământul cel fără de apă se va preface în bălți și ținutul cel însetat va fi izvor de apă. Acolo va fi veselia păsărilor, iarbă, trestie și bălți.
  8. Acolo va fi cale curată și cale sfântă se va chema şi nu va trece pe acolo nimeni necurat și nici nu va fi acolo cale întinată. Chiar și cei fără de minte vor merge pe dânsa și nu se vor rătăci.
  9. Și nu va fi acolo leu, nici fiare cumplite nu se vor sui pe ea și nici nu se vor afla acolo; ci vor merge pe dânsa cei mântuiți și cei răscumpărați de Domnul se vor întoarce.
  10. Și vor veni în Sion în chiote de bucurie și veselia cea veșnică va încununa capul lor. Lauda și bucuria și veselia îi vor ajunge pe aceștia și vor fugi durerea, întristarea și suspinarea.

Citește și: Cartea lui Isaia – Capitolul 34

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *