Cartea lui Isaia – Capitolul 20

Cartea lui Isaia – Capitolul 20

Capitolul 20 din cartea profetului Isaia este scurt, dar plin de simbolism și semnificație. Acesta prezintă un episod particular în care profetul Isaia primește o instrucțiune neobișnuită de la Dumnezeu, care îi ordonă să meargă gol și desculț pentru a transmite un mesaj specific.

Dumnezeu îi cere lui Isaia să își înlăture îmbrăcămintea și încălțămintea și să umble gol și desculț timp de trei ani. Acest act dramatic servește ca semn și prevestire pentru popoarele Egiptului și Etiopiei. Acțiunile profetului sunt menite să fie o reprezentare vizuală și dramatică a ceea ce se va întâmpla acestor națiuni.

Profeția spune că regele Asiriei va duce robi din Egipt și Etiopia, goi și desculți, cu spatele descoperit. Aceasta indică nu doar o înfrângere fizică, ci și o umilire profundă și o degradare a demnității.

Cei care au avut încredere în Egipt și Etiopia vor fi cuprinși de teamă și rușine. Acesta este un avertisment pentru Israel și alte națiuni care s-ar fi putut baza pe aceste puteri pentru protecție sau ajutor. Încrederea în aceste națiuni, în loc să se bazeze pe Dumnezeu, va duce la dezamăgire și rușine.

Referința la Tartan și Sargon, regele Asiriei, plasează acest eveniment într-un context istoric specific. Acesta arată o interacțiune strânsă între profeție și evenimentele istorice ale vremii, cu implicarea directă a regatelor Asiriei, Egiptului și Etiopiei.

Această profetie, deși focalizată pe evenimente specifice, poate oferi și lecții mai largi. Dependința de puteri pământești, în loc de Dumnezeu, duce la dezamăgire. Umilința profetului ca semn poate sugera că Dumnezeu folosește uneori metode neobișnuite și provocatoare pentru a-și comunica mesajul.

În concluzie, Isaia 20 este un exemplu puternic al modului în care profeții biblici pot acționa ca semne vii, folosind acțiuni simbolice pentru a transmite mesaje profunde. Acest capitol ne amintește să fim atenți la ceea ce alegem să ne punem încrederea și că nu puterile sau alianțele pământești sunt ceea ce ne poate oferi adevărata securitate și speranță, ci doar Dumnezeu.

Cartea lui Isaia – Capitolul 20

  1. În anul în care Tartan a venit la Aşdod, trimis de Sargon, regele Asiriei, și a împresurat Aşdodul și l-a cuprins,
  2. În vremea aceea a grăit Domnul prin gura lui Isaia, fiul lui Amos, zicând: “Du-te și dezbracă sacul de pe coapsele tale și descalță învățămintele tale”. Și a făcut așa și mergea gol și desculț.
  3. Și a zis Domnul: “Precum a umblat robul Meu Isaia gol și desculț vreme de trei ani, ca semn și prevestire pentru Egipt și pentru Etiopia,
  4. Astfel va aduce regele Asiriei robi din Egipt și surghiuniți din Etiopia, tineri și bătrâni, goi și desculți și cu spatele descoperit, spre rușinea Egiptului.
  5. Și cei care se bizuiau pe Etiopia și erau mândri cu Egiptul vor fi cuprinși de teamă și de rușine.
  6. Locuitorii acestui ținut vor zice în ziua aceea: “Iată pe cine ne bizuim, către care vrem să fugim să căutăm ajutor și scăpare dinaintea regelui Asiriei! Și acum cum vom scăpa?”

Citește și: Cartea lui Isaia – Capitolul 19

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *