Cârcei. Cauze, simptome și Opțiuni de Tratament

Cârcei. Cauze, simptome și opțiuni de tratament

Cuvântul “cârcei” evocă de obicei o senzație dureroasă de strângere în mușchi. Această afecțiune comună este cauzată de spasmele musculare involuntare, care pot fi declanșate de o serie de factori, inclusiv deshidratarea, exercițiul fizic excesiv sau lipsa de activitate fizică. În ciuda faptului că aceștia nu reprezintă în general o amenințare gravă pentru sănătate, ei pot fi extrem de deranjanți și pot afecta negativ calitatea vieții persoanei afectate.

Cauzele cârceilor

Cârceii pot fi declanșați de o varietate de factori, inclusiv:

 • Lipsa apei din organism poate duce la dezechilibre electrolitice și la contracții musculare involuntare. Acesta este motivul pentru care cârceii apar adesea după o perioadă prelungită de exerciții fizice sau în timpul verii, când temperatura ambientală este ridicată și există riscul de deshidratare.
 • Exercițiul fizic excesiv. Un nivel crescut de activitate fizică poate determina epuizarea rezervelor de energie ale organismului și poate duce la dezechilibre electrolitice. Acest lucru poate duce la apariția cârceilor, mai ales după perioade lungi de efort fizic.
 • Lipsa de activitate fizică. Activitatea fizică este importantă pentru menținerea sănătății musculare și a flexibilității. Lipsa de exercițiu poate duce la îngroșarea musculaturii și la apariția spasmelor musculare.
 • Stresul poate afecta sănătatea mentală și fizică a organismului. Spasmele musculare involuntare pot fi declanșate de stresul emoțional și pot fi o manifestare a tensiunii și anxietății.
 • Dezechilibrele electrolitice. Electroliții sunt substanțe chimice importante pentru buna funcționare a organismului. Dezechilibrele electrolitice, cum ar fi deficitul de potasiu, calciu sau magneziu, pot determina contracții musculare involuntare și pot duce la apariția cârceilor.

Simptomele cârceilor

Simptomele cârceilor includ senzația de durere și tensiune în mușchi, care poate fi extrem de deranjantă. De obicei, aceste spasme musculare sunt localizate și afectează în principal mușchii gambei, dar pot apărea și în alte părți ale corpului. În general, cârceii apar noaptea și pot fi suficient de dureroși pentru a trezi persoana din somn. În unele cazuri, spasmele musculare pot fi atât de severe încât pot duce la deformarea temporară a mușchiului afectat sau la o limitare temporară a mișcării.

Opțiuni de tratament pentru cârcei

Există o serie de opțiuni de tratament pentru cârcei, care depind de cauza subiacentă a acestei afecțiuni. În general, tratamentul pentru carcei poate include:

 • Strechingul muscular. Strechingul muscular regulat poate ajuta la prevenirea apariției cârceilor și poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
 • Hidratarea corespunzătoare. Consumul adecvat de apă poate ajuta la prevenirea deshidratării și la reducerea riscului de apariție a cârceilor.
 • Suplimentarea cu electroliți. Suplimentarea cu potasiu, calciu sau magneziu poate ajuta la prevenirea dezechilibrelor electrolitice, care pot duce la apariția cârceilor.
 • Medicamente antispastice. Unele medicamente antispastice pot ajuta la ameliorarea simptomelor cârceilor.
 • Masajul și terapia cu căldură. Masajul și terapia cu căldură pot ajuta la relaxarea mușchilor și la reducerea tensiunii musculare.

Prevenirea cârceilor

Prevenirea cârceilor poate fi realizată prin urmarea unui stil de viață sănătos, care include un nivel adecvat de activitate fizică, hidratare corespunzătoare și o dietă echilibrată. În plus, este important să se evite activitățile care pot suprasolicita mușchii, să se evite expunerea prelungită la temperaturi ridicate și să se reducă nivelul de stres. În cazul în care cârceii apar frecvent și afectează calitatea vieții, este important să se discute cu un medic, pentru a identifica posibilele cauze subiacente și pentru a stabili un plan de tratament adecvat.

Citește și: Drojdie cu miere, remediu natural

Surse:

 1. Mayo Clinic – Muscle cramp https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820
 2. WebMD – Leg Cramps https://www.webmd.com/pain-management/muscle-spasms-cramps-charley-horse#1
 3. NHS – Leg cramps https://www.nhs.uk/conditions/leg-cramps/
 4. Cleveland Clinic – Leg Cramps https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14170-leg-cramps
 5. MedlinePlus – Muscle Cramps: https://medlineplus.gov/ency/article/003194.htm

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *