Calciul, esența sănătății oaselor și mușchilor

Calciul, esența sănătății oaselor și mușchilor

Calciul este un mineral esențial pentru organism, jucând un rol important în mai multe procese fiziologice. Este cel mai important mineral din organism, fiind necesar pentru oase și dinți sănătoși, precum și pentru funcționarea normală a mușchilor și nervilor.

Unul dintre cele mai importante roluri ale calciului este acela de a se asigura că oasele și dinții sunt puternice și rezistente. Calciul este esențial pentru formarea și menținerea oaselor, iar lipsa acestuia poate duce la afectarea calității și densității acestora. Alte efecte secundare ale lipsei calciului sunt creșterea riscului de fracturi și dezvoltarea osteoporozei, o afecțiune care face oasele fragile și predispuse la fracturi.

Calciul este esențial pentru funcționarea normală a mușchilor și nervilor. Acesta ajută la contracția și relaxarea mușchilor, precum și la transmisia impulsurilor nervoase. Lipsa acestui mineral poate cauza probleme, precum spasmele musculare și convulsiile.

Calciul este, de asemenea, important pentru sistemul cardiovascular, ajutând la menținerea tensiunii arteriale normale și la coagularea sângelui.

Alimente bogate în calciu:

 • lactatele, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul
 • algele marine, cum ar fi nori de mare, kelp și agar
 • peștele cu oasele moi, cum ar fi sardinele și somonul
 • legumele verzi, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles, varza, varza kale, spanacul
 • fructele uscate, cum ar fi migdalele, alunele și nuci
 • soia și produsele din soia, cum ar fi tofu și suplimentele de soia
 • fructele de mare, cum ar fi stridii și scoicile

Este important de reținut că alimentele cu un conținut mare de oxalați sau fitați, pot reduce absorbția calciului din alimentație. Drept urmare, este recomandat să avem o dietă echilibrată și diversificată.

Citește și: Importanța fierului în organism

Suplimentele de calciu sunt recomandate în anumite situații, pentru a asigura un aport adecvat de calciu în organism:

 • Persoanele care nu consumă suficient calciu din alimentație: Dacă o persoană nu consumă suficiente alimente bogate în calciu sau nu poate absorbi calciul din alimentație, este posibil să fie nevoie de suplimente de calciu pentru a-și menține nivelurile normale de calciu.
 • Femeile la menopauză au un risc crescut de pierdere osoasă, astfel că, suplimentele de calciu pot fi recomandate pentru a ajuta la menținerea densității osoase.
 • Persoanele cu afecțiuni care afectează absorbția calciului. Anumite afecțiuni precum boala Crohn, boala celiacă, boala inflamatorie intestinală pot afecta absorbția calciului. Persoanele cu aceste afecțiuni pot avea nevoie de suplimente de calciu pentru a-și menține nivelurile normale de calciu.
 • Persoanele care au pierdut mult din masa osoasa, cum ar fi cei care au osteoporoză sau au suferit fracturi osoase, ar putea avea nevoie de suplimente de calciu pentru a-și consolida oasele.
 • Persoanele vegetariene sau vegane. Persoanele care nu consumă produse animale pot avea dificultăți în a obține suficient calciu din alimentație. Astfel că, suplimentele de calciu pot fi recomandate pentru a-și menține nivelurile normale de calciu.

Este important să se consulte un medic înainte de a începe administrarea de suplimente de calciu sau orice alt supliment alimentar. Ei pot recomanda dozele adecvate și pot identifica eventualele interacțiuni cu alte medicamente sau afecțiuni de sănătate.

Surse:

 1. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/
 2. American Academy of Orthopaedic Surgeons: https://orthoinfo.aaos.org/
 3. National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine: https://www.nationalacademies.org
 4. MedlinePlus, US National Library of Medicine: https://medlineplus.gov/ency/article/002412.htm
 5. Harvard School of Public Health: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/calcium-and-milk/calcium-full-story/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *