Bursita de la cauze la soluții naturale

Bursita: de la cauze la soluții naturale

Bursita este o inflamație a burselor, care sunt niște săculeți mici, umpluți cu lichid, ce se găsesc între oase și țesuturile moi, cum ar fi tendoanele, mușchii și pielea. Aceste burse au rolul de a reduce frecarea și de a proteja aceste structuri. Când sunt inflamate, pot provoca durere și disconfort semnificativ.

Cauzele bursitei

Există multe cauze ale bursitei, dar cele mai comune includ:

 • Traumatismele. Loviturile directe sau căderile pot provoca inflamație.
 • Stresul repetitiv. Mișcările repetate sau presiunea prelungită asupra unei zone pot cauza inflamație. De exemplu, statul în genunchi pentru perioade lungi de timp poate cauza bursită la genunchi.
 • Infecții. Dacă o bursă este infectată cu bacterii, poate duce la bursită septică, o afecțiune mai gravă care necesită tratament medical imediat.
 • Afecțiuni medicale. Anumite afecțiuni, cum ar fi artrita reumatoidă sau guta, pot crește riscul de bursită.

Remedii naturale pentru bursită

Din fericire, există multe tratamente naturale care pot ajuta la ameliorarea simptomelor bursitei:

 • Repaus și evitarea mișcărilor repetate. Este esențial să se evite orice activitate care agravează bursita, cel puțin până când simptomele încep să se amelioreze.
 • Comprese reci. Aplicarea de gheață pe zona afectată poate reduce inflamația și durerea.
 • Turmericul. Este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și poate fi luat ca supliment sau utilizat în alimentație.
 • Ghimbirul. Are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și poate fi adăugat în ceai sau mâncăruri.
 • Uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale, cum ar fi uleiul de eucalipt sau de mentă, pot fi masate ușor pe zona afectată pentru a reduce durerea și inflamația.

Citește și: Mersul pe jos: o terapie naturală

Prevenirea bursitei

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratamentul. Pentru a preveni apariția sau recurența bursitei:

 • Evită mișcările repetate care pot cauza stres în zonele cu risc.
 • Folosește echipament adecvat și protecție, cum ar fi genunchiere atunci când lucrezi în genunchi pentru perioade lungi de timp.
 • Menține o postură bună și forțează-te să iei pauze regulate dacă lucrezi în aceeași poziție pentru o perioadă îndelungată.

Terapie fizică și exerciții pentru bursită

Terapia fizică este adesea recomandată pentru persoanele cu bursită. Un fizioterapeut poate oferi exerciții și tratamente pentru a ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea funcției zonei afectate. Exercițiile de întindere și fortificare pot ajuta la reducerea tensiunii în tendoane și mușchi, ceea ce poate preveni agravarea bursitei.

În plus, un fizioterapeut poate recomanda tehnici de terapie manuală pentru a îmbunătăți mobilitatea și pentru a reduce durerea. Modalitățile de tratament, cum ar fi terapia prin ultrasunete sau electroterapia, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a trata bursita.

Alimentația și bursita

Dietele bogate în alimente antiinflamatoare pot contribui la reducerea simptomelor bursitei. Alimentele precum peștele gras (cum ar fi somonul sau macroul), nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și fructele bogate în antioxidanți pot ajuta la combaterea inflamației din organism. De asemenea, evitarea alimentelor procesate, a zahărului rafinat și a grăsimilor trans poate reduce inflamația și poate ajuta în tratamentul bursitei.

Bursita este o afecțiune care poate afecta grav calitatea vieții unei persoane, datorită durerii și limitărilor funcționale pe care le poate provoca. Cu toate acestea, cu o înțelegere clară a cauzelor și a remediilor disponibile, această afecțiune poate fi tratată eficient. Abordarea holistică, care include remedii naturale, fizioterapie, exerciții și alimentație corespunzătoare, poate oferi o cale completă de recuperare și prevenire a recurenței bursitei.

Gel antiinflamator pe bază de plante și uleiuri esențiale pentru ameliorarea bursitei

Prepararea unui gel pentru bursită poate fi o modalitate eficientă de a ameliora durerea și inflamația. Ingredientele naturale precum uleiurile esențiale și plantele medicinale pot oferi beneficii semnificative.

Ingrediente:

Mod de preparare

Într-un recipient curat și uscat, adăugați gelul de aloe vera.

Adăugați uleiul de migdale sau de jojoba și amestecați bine.

Adăugați uleiurile esențiale, picătură cu picătură, amestecând bine după fiecare adăugare.

Transferați amestecul într-un recipient cu pompă sau într-un borcan cu capac. Păstrați-l într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina soarelui.

Aplicați gelul pe zona afectată de bursită de 2-3 ori pe zi sau ori de câte ori simțiți nevoia.

Precauții:

 • Este esențial să efectuați un test de sensibilitate înainte de a aplica gelul pe o suprafață mare a pielii. Aplicați o cantitate mică de gel pe interiorul încheieturii și așteptați 24 de ore pentru a vedea dacă apare vreo reacție.
 • Nu aplicați gelul pe pielea deteriorată sau pe răni deschise.
 • Dacă simptomele persistă sau se agravează, consultați un medic

Această rețetă este destinată uzului extern și nu ar trebui să înlocuiască recomandările medicale sau tratamentele prescrise de un specialist. Uleiurile esențiale sunt puternice și pot provoca reacții alergice la unele persoane, așa că este esențial să le folosiți cu precauție.

Surse:

 1. Bursitis, https://www.physio-pedia.com/Bursitis
 2. Bursitis, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bursitis/symptoms-causes/syc-20353242
 3. What You Need to Know About Bursitis, https://www.healthline.com/health/bursitis
 4. Bursitis, https://www.health.harvard.edu/a_to_z/bursitis-a-to-z
 5. 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin, https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric
 6. Ginger: Uses, benefits, and nutrition, https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990
 7. Eucalyptus Globulus Essential Oil, https://www.aromaweb.com/essential-oils/eucalyptus-oil.asp

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *