Broccoli, o legumă plină de vitamine şi minerale esenţiale

Broccoli, o legumă plină de vitamine şi minerale esenţiale

Broccoli este o legumă cruciferă, plină de beneficii pentru sănătate. Este bogată în vitamine, minerale și fitonutrienţi ce pot ajuta la îmbunătățirea sănătății în general.

Broccoli este o sursă excelentă de vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenirea răcelilor și a gripei. De asemenea, vitamina C este importantă pentru întreținerea pielii sănătoase și pentru protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Broccoli conține și vitamina K, ce ajută la coagularea sângelui și la întărirea oaselor, dar și la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare.

Broccoli este bogat în fibre necesare pentru menținerea unei digestii sănătoase și prevenirea constipației. Fibrele ajuta la menținerea unui nivel normal al zahărului din sânge și la prevenirea obezității.

Broccoli conține cantități mari de acid folic, important pentru dezvoltarea normală a sistemului nervos la copii și pentru prevenirea defectelor de tub neural în timpul sarcinii.

Consumul de broccoli ajuta la reducerea riscului față de anumite tipuri de cancer, cum ar fi: cancerul de piele, cancerul de prostată și cancerul de sân.
Broccoli poate ajuta la îmbunătățirea sănătății ochilor, deoarece conține luteină şi zeaxantină, doi pigmenți ce protejează ochii împotriva daunelor cauzate de radiații UV și împotriva degradării vederii legate de vârstă.

Citește și: Turmericul, un condiment cu proprietăți medicinale

Totodată, broccoli poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii, prin conținutul de vitamina A și vitamina E. Acestea contribuie la întărirea pielii și la reducerea îmbătrânirii premature.

În concluzie, broccoli este o legumă sănătoasă și versatilă, care poate fi inclusă în dietă într-o varietate de moduri. Poate fi mâncată crudă în salate, fiartă ca și garnitură sau adăugată la supe și ciorbe. Asigură-te că vei include broccoli în dieta ta, pentru a te bucura de toate aceste beneficii.

Surse:

  1. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Vitamin C,  https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional
  2. Harvard T.H. Chan School of Public Health. Fiber, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber
  3. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Folate https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional
  4. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Vitamin A, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional
  5. National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. Vitamin E, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional

Pe site-ul nostru, găsiți o varietate de rețete delicioase pentru broccoli:

Supă cremă de broccoli, reţetă

Supă cremă de broccoli cu cheddar

Broccoli prăjit cu usturoi, reţetă de post

Broccoli cu cheddar la cuptor, rețetă

Pizza cu blat de broccoli, rețetă

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *