Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi, care are un rol important în funcționarea normală a sistemului vizual, a sistemului imunitar, a pielii și a țesuturilor mucoase. Vitamina A poate fi sintetizată de organism în mod natural din carotenoidele prezente în alimente de origine vegetală, cum ar fi morcovii, dovleacul și spanacul.
Deficitul de vitamina A poate avea consecințe grave asupra sănătății, cum ar fi: probleme de vedere (scăderea acuității vizuale și uscăciunea ochilor) și probleme ale sistemului imunitar (o mai mare susceptibilitate la infecții). Deficitul sever de vitamina A poate cauza chiar și orbire.
Deficitul de vitamina A poate fi cauzat de o dietă săracă în alimente ce conțin această vitamină, sau, de o absorbție deficitară a vitaminei A din alimente. Anumite afecțiuni medicale, ca: boala Crohn, boala celiacă și sindromul de malabsorbţie, pot cauza o absorbție deficitară a vitaminei A din alimente. Totodată, anumite medicamente (medicamentele pentru tratarea cancerului și medicamentele pentru scăderea colesterolului) pot interfera cu absorbția vitaminei A.
Vitamina A se găsește în mai multe tipuri de alimente, inclusiv:
- Ficat: ficatul de pui, vită sau porc;
- Lactate: untul, smântâna, iaurtul și brânza;
- Ouă: gălbenușul de ou;
- Legume verzi: spanacul, broccoli, varza, conopida și kale;
- Fructe: mango, papaya, caise uscate și fructe de pădure;
- Produse din soia: tofu și sucul de soia.
Pentru a vă asigura necesarul zilnic, este important să consumați o varietate de alimente ce conțin vitamina A.
Citește și: Vitamina C: beneficii pentru sănătate și surse alimentare
Lucruri care ajută la creșterea nivelului de vitamina A ȋn organism:
- Consumul de alimente care conțin vitamina A
- Consumul de suplimente de carotenoide. Unele persoane pot avea nevoie de suplimente de carotenoide, cum ar fi beta-caroten, convertite de organism în vitamina A. Acest lucru poate fi benefic pentru cei care au o dietă săracă în alimente care conțin vitamina A sau pentru cei care au probleme de absorbție a vitaminei A din alimente.
- Consumul de suplimente de vitamina A. Suplimentele de vitamina A pot fi utile pentru cei ce au deficit un sever. Este important să se administreze suplimentele de vitamina A sub supraveghere medicală, deoarece dozele mari pot fi toxice pentru organism.
- Evitarea expunerii la fumul de țigară. Fumul de țigară poate reduce absorbția vitaminei A și poate duce la deficit. Evitarea fumatului poate ajuta la creșterea nivelului de vitamina A în organism.
Puteți achiziționa vitamina A sub formă de tablete, de aici.
Este important să consultați un medic înainte de a începe orice tratament, pentru a vă asigura că acesta este sigur și adecvat pentru nevoile dumneavoastră.
Surse:
- “Vitamin A” – National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements – https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-Consumer/
- “Vitamin A: Health Benefits, Best Foods, and More” – WebMD – https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-vitamin-a#1
- “Vitamin A” – Mayo Clinic – https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-a/art-20365945
- “Vitamin A: Fact Sheet for Health Professionals” – National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements – https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/