Ashwagandha și beneficiile pentru sănătate

Ashwagandha și beneficiile pentru sănătate

Ashwagandha, cunoscuta și sub numele de Withania somnifera, este o plantă medicinală indiană tradițională, cultivată în principal în India, Nepal și Africa de Nord. Această plantă este cunoscută pentru proprietățile sale adaptogene. Acestea ajută la gestionarea stresului și la îmbunătățirea stării de sănătate mentală și fizică.

Beneficiile pentru sănătatea fizică și mentală

Ashwagandha este o plantă adaptogenă, ceea ce înseamnă că, ajută organismul să se adapteze la stres și să funcționeze mai bine. Aceasta poate ajuta la reducerea simptomelor de anxietate și depresie, precum și a nivelului de cortizol, hormonul stresului din organism. Ashwagandha poate îmbunătăți și performanțele cognitive și poate ajuta la reglarea somnului.

Ashwagandha este utilizată și pentru a trata problemele de infertilitate, problemele de sănătate ale tiroidei și pentru a îmbunătăți rezistența la infecții. Această plantă ajută la reducerea simptomelor de artrită și poate ajuta la menținerea unei greutăți normale.

Ashwagandha poate fi administrată sub forma de supliment alimentar, capsule sau pulbere. Este important să se respecte doza recomandată și să se evite administrarea în caz de sarcină sau alăptare, sau, dacă se iau medicamente pentru tiroidă sau afecțiuni autoimune. Este recomandat să se consulte un medic, înainte de a lua orice supliment alimentar. Important de menționat este faptul că, deși Ashwagandha este considerată sigură pentru consum, atunci cȃnd este administrată în dozele recomandate, pot exista unele efecte secundare, precum scăderea nivelului de glucoză din sânge și tulburări digestive.

Ashwagandha și medicina Ayurvedică

Ashwagandha este utilizată de mii de ani în medicina Ayurvedică. Aceasta se folosește pentru a trata diverse afecțiuni și pentru a îmbunătăți sănătatea generală. Ea este considerată un tonic pentru sistemul nervos. Este utilizată pentru a trata problemele de somn, anxietatea și depresia. Ashwagandha poate ajuta la îmbunătățirea performanțelor fizice și mentale, prin creșterea nivelului de energie și a rezistenței la efort. Această plantă poate ajuta la îmbunătățirea funcției imunitare și poate ajuta la prevenirea bolilor cronice, precum diabetul și bolile de inimă.

Ashwagandha poate fi utilizată și pentru a trata problemele sexuale, precum disfuncția erectilă și infertilitatea. Aceasta ajută la îmbunătățirea libidoului și la creșterea numărului de spermatozoizi.

Citește și: Lucerna: un aliment sănătos și versatil pentru oameni, cu beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și a oaselor

Surse:

  1. National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) – Ashwagandha: https://www.nccih.nih.gov/health/ashwagandha
  2. Examine.com – Ashwagandha: https://examine.com/supplements/ashwagandha/
  3. Journal of Ethnopharmacology – A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of Ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults: https://www.sciencedirect.com
  4. Indian Journal of Psychological Medicine – A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of Ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3573577/

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *