Aristolochia fangchi - Planta medicinală controversată

Aristolochia fangchi – Planta medicinală controversată

Aristolochia fangchi, cunoscută și sub numele de Guan Mu Tong sau Guang Fang Ji, este o plantă medicinală care face parte din familia Aristolochiaceae. Acestă plantă este originară din China și este cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, utilizate în medicina tradițională chineză de secole. Aristolochia fangchi este recunoscută pentru capacitatea sa de a trata diverse afecțiuni, de la durerea articulară până la probleme respiratorii și digestive. Cu toate acestea, în ultimele decenii, planta a fost supusă unor controverse legate de toxicitatea sa, ceea ce a dus la interzicerea utilizării sale în unele țări.

Proprietăți medicinale ale Aristolochia fangchi

Aristolochia fangchi a fost utilizată în medicina tradițională chineză pentru tratarea diverselor afecțiuni. Printre acestea se numără:

 • durerile de cap;
 • durerile de spate;
 • durerile articulare;
 • durerile de dinți;
 • infecțiile respiratorii.

Planta a fost utilizată și pentru a trata afecțiuni digestive, cum ar fi diareea și colicii. În medicina tradițională chineză, Aristolochia fangchi este considerată o plantă cu proprietăți antipiretice, analgezice și antiinflamatorii.

Toxicitatea Aristolochia fangchi și interzicerea utilizării sale

În ultimele decenii, Aristolochia fangchi a fost supusă unor controverse legate de toxicitatea sa. S-a descoperit că planta conține o substanță numită aristolochic acid, care este toxică și poate cauza probleme de sănătate grave. Studiile au arătat că, consumul de plante care conțin aristolochic acid poate duce la apariția de leziuni renale, precum și la creșterea riscului de cancer al tractului urinar. În unele țări, utilizarea Aristolochia fangchi a fost interzisă din cauza acestor probleme de sănătate. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, utilizarea plantelor din familia Aristolochiaceae, inclusiv Aristolochia fangchi, a fost interzisă de către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA).

Ȋn anul 2001, Comisia Europeană a interzis vânzarea oricărui produs care conține Aristolochia fangchi. Ȋn anul 2003, Administrația Alimentară și Medicamentelor din SUA, a emis un avertisment privind utilizarea plantelor din genul Aristolochia.

Citește și: Rolul vital al cromului în menținerea sănătății și echilibrului metabolic

Alternativa la Aristolochia fangchi în medicina tradițională chineză

În urma interzicerii utilizării Aristolochia fangchi din cauza toxicității sale, cercetătorii și practicienii de medicină tradițională chineză au început să caute alternative mai sigure. Una dintre alternativele care a prins popularitate este Radix Stephaniae Tetrandrae, o plantă medicinală utilizată în medicina tradițională.

Cu toate acestea, este important de menționat că nu toate plantele din genul Aristolochia sunt toxice și interzise. Există mai mult de 500 de specii de Aristolochia. Unele dintre ele au proprietăți medicinale valoroase și sunt utilizate în mod tradițional pentru tratarea unor afecțiuni. De exemplu, Aristolochia debilis este folosită în medicina tradițională chineză pentru tratarea astmului, artritei și a altor afecțiuni inflamatorii.

Surse:

 1. “Traditional Uses, Phytochemistry, and Pharmacology of Aristolochia Species: A Review” de Guangxiang Lai, Guangqiang Zhao, Huimin Yu și Ying Huang publicat în revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine în 2015.
 2. “Aristolochia Fangchi: Toxi-Controversy and Health Concerns – A Review” de Shikha Agrawal, Raju Gautam și Rishi Bajpai publicat în revista Current Pharmaceutical Biotechnology în 2019.
 3. “Aristolochia Fangchi: Chemical Constituents, Pharmacological Properties, and Toxicology” de Yumin Jiang, Guangyu Liu, Qiushi Zhang și Guangbo Ge publicat în revista Journal of Ethnopharmacology în 2019.
 4. “Pharmacological properties of Aristolochia fangchi and its toxicological concerns: Role of Aristolochic Acid” de Raju Gautam și Rishi Bajpai publicat în revista Journal of Acute Disease în 2017.
 5. “Aristolochia fangchi” de WebMD.
 6. “Aristolochia fangchi” de Drugs.com.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *