Aceste versete din Apocalipsa descriu sunetul trâmbițelor celui de-al cincilea și al șaselea înger, aducând judecăți și plăgi asupra pământului.
A Cincea Trâmbiță: O stea căzută din cer (posibil un înger) deschide “fântâna adâncului”, eliberând fum și lăcuste cu puteri asemănătoare scorpiilor. Aceste lăcuste nu vatămă vegetația, ci doar pe oamenii care nu au pecetea lui Dumnezeu. Oamenii sunt chinuiți timp de cinci luni, dar nu pot muri, chiar dacă își doresc acest lucru. Lăcustele au un aspect terifiant, cu fețe de om, păr de femeie, dinți de lei și cozi de scorpii. Ele sunt conduse de un înger al adâncului, numit Abaddon sau Apollion.
A Șasea Trâmbiță: La sunetul acestei trâmbițe, patru îngeri, care erau legați la râul Eufrat, sunt eliberați. Acești îngeri conduc o armată uriașă, cu scopul de a ucide o treime din oamenii pământului. Cavalerii și caii lor au puteri distructive, cu guri care scuipă foc, fum și pucioasă, și cozi asemănătoare șerpilor.
În ciuda acestor judecăți teribile, oamenii rămași în viață nu se pocăiesc de idolatrie, ucideri, fermecătorii, desfrânări și furturi. Ei continuă să se închine idolilor și să practice fapte rele.
Aceste evenimente sunt pline de simbolism și descriu judecăți divine severe asupra pământului, menite să aducă omenirea la pocăință. Imaginile sunt puternice și pline de semnificații, ilustrând gravitatea păcatului și necesitatea întoarcerii la Dumnezeu.
Apocalipsa – Capitolul 9
- Şi a trâmbiţat al cincilea înger, şi am văzut o stea căzută din cer pe pământ şi i s-a dat cheia fântânii adâncului.
- Şi a deschis fântâna adâncului şi fum s-a ridicat din fântână, ca fumul unui cuptor mare, şi soarele şi văzduhul s-au întunecat de fumul fântânii.
- Şi din fum au ieşit lăcuste pe pământ şi li s-a dat lor putere precum au putere scorpiile pământului.
- Şi li s-a poruncit să nu vatăme iarba pământului şi nici o verdeaţă şi nici un copac, fără numai pe oamenii care nu au pecetea lui Dumnezeu pe frunţile lor.
- Şi nu li s-a dat ca să-i omoare, ci ca să fie chinuiţi cinci luni; şi chinul lor este la fel cu chinul scorpiei, când a înţepat pe om.
- Şi în zilele acelea vor căuta oamenii moartea şi nu o vor afla şi vor dori să moară; moartea însă va fugi de ei.
- Iar înfăţişarea lăcustelor era asemenea unor cai pregătiţi de război. Pe capete aveau cununi ca de aur, şi feţele lor erau ca nişte feţe de oameni.
- Şi aveau păr ca părul de femei şi dinţii lor erau ca dinţii leilor.
- Şi aveau platoşe ca platoşele de fier, iar vuietul aripilor era la fel cu vuietul unei mulţimi de care şi de cai, care aleargă la luptă.
- Şi aveau cozi şi bolduri asemenea scorpiilor; şi puterea lor e în cozile lor, ca să vatăme pe oameni cinci luni.
- Şi au ca împărat al lor pe îngerul adâncului, al cărui nume, în evreieşte, este Abaddon, iar în elineşte are numele Apollion.
- Întâiul “vai” a trecut; iată vine încă un “vai” şi încă unul, după acestea.
- Şi a trâmbiţat al şaselea înger. Şi am auzit un glas, din cele patru cornuri ale altarului de aur, care este înaintea lui Dumnezeu,
- Zicând către îngerul al şaselea, cel ce avea trâmbiţa: Dezleagă pe cei patru îngeri care sunt legaţi la râul cel mare, Eufratul.
- Şi au fost dezlegaţi cei patru îngeri, care erau gătiţi spre ceasul şi ziua şi luna şi anul acela, ca să omoare a treia parte din oameni.
- Şi numărul oştilor era de douăzeci de mii de ori câte zece mii de călăreţi, căci am auzit numărul lor.
- Şi aşa am văzut, în vedenie, caii şi pe cei ce şedeau pe ei, având platoşe ca de foc şi de iachint şi de pucioasă; iar capetele cailor semănau cu capetele leilor şi din gurile lor ieşea foc şi fum şi pucioasă.
- De aceste trei plăgi: de focul şi de fumul şi de pucioasa, care ieşea din gurile lor, a fost ucisă a treia parte din oameni.
- Pentru că puterea cailor este în gura lor şi în cozile lor; căci cozile lor sunt asemenea şerpilor, având capete, şi cu acestea vatămă.
- Dar ceilalţi oameni care nu au murit de plăgile acestea, nu s-au pocăit de faptele mâinilor lor, ca să nu se mai închine idolilor de aur şi de argint şi de aramă şi de piatră şi de lemn, care nu pot nici să vadă, nici să audă, nici să umble.
- Şi nu s-au pocăit de uciderile lor, nici de fermecătoriile lor, nici de desfrânarea lor, nici de furtişagurile lor.
Citește și: Apocalipsa – Capitolul 8