Aloe Vera - planta care îți schimbă viața

Aloe Vera – planta care îți schimbă viața

Aloe Vera, cunoscută și sub numele de “liliacul deșertului”, este o plantă suculentă cu frunze cărnoase și pline de sevă. Este recunoscută la nivel mondial pentru proprietățile sale vindecătoare și hrănitoare, iar oamenii o folosesc de mii de ani. Cu toate că este nativă în regiunea mediteraneană, Africa de Nord și Peninsula Arabă, Aloe Vera a ajuns să fie cultivată în întreaga lume datorită beneficiilor sale uimitoare.

Aloe Vera este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți, făcând-o o sursă excelentă de nutrienți pentru corp. De la îmbunătățirea sistemului imunitar până la gestionarea diabetului de tip 2, beneficiile Aloe Vera pentru sănătate sunt la fel de diverse ca și utilizările sale.

Citește și: Optimizarea tranzitului intestinal: cum să ai scaun zilnic în 7 pași simpli

Gestionarea diabetului

Studiile sugerează că Aloe Vera poate fi folosită ca un adjuvant natural în managementul diabetului de tip 2. Aloe Vera poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și gestionând complicațiile asociate cu diabetul. Este important de notat că Aloe Vera nu ar trebui să înlocuiască medicamentele tradiționale pentru diabet, ci să le completeze.

Îmbunătățirea sănătății digestive

Aloe Vera este adesea folosită pentru îmbunătățirea sănătății digestive. Gelul din frunzele de Aloe Vera poate ajuta la atenuarea simptomelor de sindrom de colon iritabil, constipație, și aciditate gastrică. De asemenea, Aloe Vera promovează creșterea bacteriilor benefice în intestin, contribuind la un sistem digestiv sănătos.

Aloe Vera în îngrijirea pielii

Aloe Vera este folosită pe scară largă în produsele pentru îngrijirea pielii și pentru motive bune. Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, hidratante și vindecătoare, Aloe Vera poate trata o varietate de afecțiuni ale pielii.

 • Tratarea arsurilor și vindecarea rănilor. Unul dintre cele mai populare utilizări ale Aloe Vera este pentru tratarea arsurilor. Gelul din Aloe Vera poate reduce durerea și inflamația cauzate de arsuri, accelerând vindecarea rănilor. Acesta este motivul pentru care Aloe Vera este un ingredient comun în loțiunile și gelurile de după plajă.
 • Hidratarea și îmbunătățirea sănătății pielii. Aloe Vera este o excelentă sursă de hidratare pentru piele, ajutând la păstrarea pielii moi și sănătoase. Antioxidanții prezenți în Aloe Vera, cum ar fi vitaminele C și E, pot ajuta la protejarea pielii împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, îmbunătățind astfel aspectul și textura pielii.
 • Îmbunătățirea sănătății bucale. Gelul de Aloe Vera se găsește și în multe produse pentru îngrijirea orală, inclusiv în pasta de dinți și în apa de gură. Cercetările sugerează că Aloe Vera poate ajuta la prevenirea cariilor dentare și a bolii parodontale, datorită proprietăților sale antibacteriene. În plus, Aloe Vera poate ajuta la reducerea inflamației și a sângerării gingiilor, promovând în același timp vindecarea țesuturilor bucale.

Aloe Vera în stilul de viață

Utilizările Aloe Vera se extind mult dincolo de îngrijirea sănătății și a pielii. Aceasta poate fi integrată în rutina zilnică pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

 • Îmbunătățirea dietei și a hidratării. Aloe Vera poate fi consumată sub formă de suc, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea hidratării și a digestiei. Sucul de Aloe Vera este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine și minerale, contribuind la o dietă echilibrată.
 • Sprijinirea activității fizice. Gelul de Aloe Vera poate fi utilizat ca un remediu natural pentru durerile musculare și articulare. De asemenea, consumul de Aloe Vera înainte sau după antrenamente poate ajuta la refacerea organismului și la prevenirea inflamațiilor.

Aloe Vera capsule

Cultivarea Aloe Vera acasă

Cultivarea propriei tale plante de Aloe Vera acasă este o modalitate minunată de a te asigura că ai întotdeauna la dispoziție această plantă minunată.

Alegerea și îngrijirea plantei

Aloe Vera este o plantă suculentă care preferă mult soare și puțină apă. Trebuie să fie plantată într-un sol bine drenat și udată doar atunci când solul este complet uscat. Aloe Vera este, de asemenea, o plantă care se reproduce ușor, astfel că poți împărți plantele mature pentru a obține mai multe plante.

Recoltarea și utilizarea

Frunzele mature de Aloe Vera pot fi recoltate pentru gelul lor. Tot ce trebuie să faci este să tai o frunză la baza plantei și să scoți gelul cu un cuțit. Acest gel poate fi apoi utilizat în diverse rețete sau aplicat direct pe piele.

Cum facem acasă propria băutură cu Aloe Vera

Prepararea unei băuturi cu Aloe Vera acasă este un proces simplu și rapid.

Ingrediente necesare:

 • 2 frunze mari de Aloe Vera
 • 1 litru de apă
 • Miere sau zahăr după gust (opțional)

Instrucțiuni de preparare:

Curățarea frunzelor de Aloe Vera

Începeți prin a tăia frunzele de Aloe Vera de la baza plantei. Apoi, taie marginile spinosase ale frunzei cu un cuțit. De asemenea, taie capetele frunzelor. După ce ai terminat cu tăierile, vei rămâne cu părțile centrale plate ale frunzelor. Tăiați apoi coaja de pe una dintre părțile plate, lăsând expusă partea gelatinoasă. Cu o lingură, scoate cu grijă gelul de aloe și pune-l într-un bol. Procesul de tăiere și curățare trebuie repetat pentru toate frunzele pe care le folosești.

Prepararea gelului de Aloe Vera

După ce ați colectat tot gelul, ar trebui să îl curățați de latexul de aloe, care este un lichid galben care poate fi ușor amar. Acesta poate fi curățat prin plasarea gelului într-un bol cu apă rece și lăsarea acestuia la înmuiat timp de aproximativ 10-15 minute. După aceea, scurgeți apa și aveți grijă să îndepărtați orice resturi de latex.

Pregătirea băuturii

Adăugați gelul de Aloe Vera într-un blender împreună cu 1 litru de apă. Amestecați până când gelul este complet dizolvat în apă. Dacă doriți, puteți adăuga miere sau zahăr după gust pentru a îndulci băutura.

Servirea băuturii

Băutura de Aloe Vera se poate servi imediat sau se poate păstra în frigider pentru a se răci. Se poate păstra la frigider timp de 3-4 zile.

Cum facem acasă gelul de Aloe Vera

Prepararea gelului de Aloe Vera acasă este simplă și necesită doar câțiva pași. Acest gel poate fi folosit pentru diferite aplicații, cum ar fi îngrijirea pielii, a părului și chiar pentru consum intern.

Iată ce ai nevoie:

 • Frunze mature de Aloe Vera
 • Un cuțit ascuțit
 • Un blender sau un mixer
 • Un borcan curat cu capac pentru depozitare

Pași de urmat:

Recoltarea frunzelor de Aloe Vera

Frunzele mature sunt cele mai bune pentru prepararea gelului de Aloe Vera. Ar trebui să alegeți frunzele care sunt groase, pline și sănătoase, din cele care cresc la baza plantei.

Curățarea frunzelor

Tăiați marginile spinosase ale frunzei cu un cuțit. De asemenea, tăiați capetele frunzelor. Apoi, cu cuțitul, tăiați coaja de pe una dintre părțile plate, lăsând expusă partea gelatinoasă. Cu o lingură, scoateți cu grijă gelul și puneți-l într-un bol.

Purificarea gelului

Aloe Vera conține latex, un lichid galben care poate fi amar și care poate provoca probleme digestive la unii oameni. Pentru a curăța gelul de latex, puneți gelul într-un bol cu apă rece și lăsați-l la înmuiat timp de aproximativ 10-15 minute. Acest proces ar trebui să îndepărteze majoritatea latexului. După aceea, scurgeți apa și clătiți gelul cu apă curată.

Prepararea gelului

Puneți gelul curățat în blender sau folosiți un mixer pentru a îl transforma într-o pastă omogenă.

Depozitarea

Transferați gelul de Aloe Vera într-un borcan curat cu capac. Gelul poate fi păstrat la frigider pentru aproximativ o săptămână. Dacă doriți să îl păstrați pentru o perioadă mai lungă de timp, puteți adăuga un conservant natural, cum ar fi vitamina E sau acidul citric.

Înainte de a folosi gelul de Aloe Vera, efectuați un test pe o mică zonă a pielii pentru a vă asigura că nu aveți reacții alergice.

Surse:

 1. Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349368/
 2. Aloe vera in dermatology: a brief review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19218914/
 3. Aloe vera improves memory and reduces depression in mice, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23394255/
 4. Aloe Vera, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-aloe-vera-juice#1
 5. Evaluation of biological properties and clinical effectiveness of Aloe vera: A systematic review, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488101/
 6. Preliminary Antiplaque Efficacy of Aloe Vera Mouthwash on 4 Day Plaque Re-Growth Model: Randomized Control Trial, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006208/
 7. Effects of Aloe vera cream on posthemorrhoidectomy pain and wound healing: results of a randomized, blind, placebo-control study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20569031/
 8. Aloe Vera Plant Care – How To Grow An Aloe Plant, https://www.gardeningknowhow.com/houseplants/aloe-vera/aloe-vera-plant-care.htm
 9. How to Grow and Use Aloe Vera for Medicinal Purposes, https://www.wikihow.com/Grow-and-Use-Aloe-Vera-for-Medicinal-Purposes

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *